Amin Maalouf: Siipirikko mies

Siipirikko mies

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

1830-luvulla katolinen patriarkka murhattiin Libanonissa. Murhamies ja hänen poikansa pakenivat Kyprokselle, mutta he lankesivat agenttien punomaan ansaan ja jäivät kiinni. Tämän tositapauksen ympärille Amin Maalouf on sepittänyt tarinan Tanioksesta, nuorukaisesta, joka päätyy suurvaltapelin pelinappulaksi ja katoaa lopulta jäljettömiin.

Tanios on kylän kauneimman naisen poika, mutta isästä ei ole täyttä varmuutta. Kuiskutellaan, että häntäheikkimäinen paikallinen sheikki olisi vietellyt tilanhoitajansa vaimon – yhtenä monista valloituksistaan. Miten asian laita todella on, ei ihan tarkalleen tiedetä, mutta jo Tanioksen syntymä aiheuttaa melkoisen kriisin hieman korkeampaa sukua olevan sheikin vaimon ja sheikin välille.

Samoihin aikoihin Ottomaanien valtakunnan ja Egyptin intressit alkavat törmätä toisiinsa Välimeren itärannikolla. Taustalla naruista vetelevät niin Ranskan kuin Englanninkin kolonialistitoimijat. Kaikkien osapuolten kannalta Libanonin vuoristoalue on strategisesti tärkeä, ja niinpä levottomuudet leviävät alueella. Pienet ja suuret edut ovat törmäyskurssilla Tanioksen, tiedonhaluisen ja romanttisen nuoren miehen tiellä. Älykäs poika seuraa lopulta kohtalonsa kutsua.

Olen ennenkin kehunut vuolaasti Amin Maaloufin historiallisia romaaneja. Siipirikon miehen tapauksessa kiitosta on sadellut myös tärkeämmiltä tahoilta: se voitti vuonna 1993 arvovaltaisen Prix Goncourt -kirjallisuuspalkinnon. Ja mikäpä on kehuessa, sillä Amin Maalouf on kerrassaan oivallinen kirjoittaja. Tämä on vuoden parhaita kirjoja.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...