Nuori mies

Annie Ernaux: Nuori mies

”Jollen kirjoita asioista, niitä ei ole viety loppuun asti, ne on pelkästään eletty”, kerrotaan tämän pienoisromaanin alkulehdellä. Tosin tämäkin kirja, samoin kuin samalta kirjailijalta vähän aikaa sitten lukemani Tapaus, lienee autofiktiota, oman elämän kuvausta. Mutta olkoon kumpaa tahansa, pieni tämä kirja todella on: siinä on vain 40 numeroitu... Lue koko vinkki »
Tapaus

Annie Ernaux: Tapaus

Annie Ernaux voitti Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2022, eikä suotta. Tämä käsillä oleva pienoisromaani Tapaus kertoo väkevästi, että hän on mestarillinen kirjailija. Teos on käsittääkseni suoraa autofiktiota, kokemusta kirjailijan omasta elämästä, mutta myös kaunokirjallisuutta mitä suurimmassa määrin.  Kirjan minäkertoja – ehkä minulla o... Lue koko vinkki »
Poikkeama

Hervé Le Tellier: Poikkeama

Maaliskuussa 2021 Air Francen lento Pariisista New Yorkiin joutuu hieman ennen määränpäätään valtavaan myrskyrintamaan. Rajun turbulenssin jälkeen kone onnistuu laskeutumaan turvallisesti vaikeassa kelissä. Maaliskuussa 2021 Air Francen lento Pariisista New Yorkiin joutuu hieman ennen määränpäätään valtavaan myrskyrintamaan. Rajun turbulenssin j... Lue koko vinkki »
Muutos : metodi

Édouard Louis: Muutos : metodi

Pohjois-ranskalaisessa Hallencourtin kylässä on alle 1500 asukasta, pienet piirit ja takapajuinen tunnelma. Eddy Bellengueulen on pakko päästä sieltä pois, jättää kaikki entinen ja tulla kokonaan uudeksi ihmiseksi. Tämä uusi ihminen on nuori menestyskirjailija Édouard Louis, ja Muutos : metodi jatkaa hänen omaelämäkerrallisten romaaniensa sarjaa. T... Lue koko vinkki »
Kunniallinen vetäytyminen

Éric Vuillard: Kunniallinen vetäytyminen

Ennen paremmin tunnettua amerikkalaisten käymää Vietnamin sotaa Vietnamin, Laosin ja Kambodžan aluetta miehittivät ranskalaiset. Indokiinan sotana tunnettu konflikti johti näiden maiden itsenäistymiseen siirtomaavallan alta. Heti toisen maailmansodan jälkeen alkaneen sodan hoito ei ollut kunniaksi Ranskalle. Vuosina 1946–1954 Ranska menetti vähitel... Lue koko vinkki »
Naisen taistelut ja muodonmuutokset

Édouard Louis: Naisen taistelut ja muodonmuutokset

”Äidillä oli elämänkumppanina mies, jota hän ei liiemmin enää rakastanut, minun isäni. Isä oli päivät tehtaassa, illalla hän tuli kotiin, äiti tarjoili ruoan.” Naisen taistelut ja muodonmuutokset -romaani kertoo äidin ja pojan tarinan, ja siinä sivussa myös aika paljon isästäkin, josta Louis on kirjoittanut oman kirjansa, myös hyvin kompaktin t... Lue koko vinkki »
Isästä / Äidistä

Annie Ernaux: Isästä / Äidistä

Ranskalainen Annie Ernaux (s. 1940) nousi suomalaisten lukijoiden tietoisuuteen vuonna 2021, kun alkujaan vuonna 2008 ilmestynyt muistelmateos Les Années ilmestyi suomeksi nimellä Vuodet. Nyt Ernaux-suomennokset jatkuvat kahdella pienoisromaanilla, jotka suomalaisten lukijoiden iloksi on niputettu yhdeksi niteeksi. Eipä tässä näinkään ole kuin 152 ... Lue koko vinkki »
Kongo / Köyhien sota

Éric Vuillard: Kongo / Köyhien sota

Ranskalaisen Éric Vuillardin (s. 1968) nimi on tullut tutuksi, mutta kirjoihin en ole vielä perehtynyt. Tartuin nyt ensimmäisenä tähän tuoreimpaan suomennokseen, joka yhdistää yksiin kansiin kaksi teosta. La guerre des pauvres (2019) on Vuillardin tuorein teos ja Congo (2012) vähän varhaisempi. Molemmat ovat Lotta Toivasen suomennoksia ja pituudelt... Lue koko vinkki »
Toinen elämäni

Julien Sandrel: Toinen elämäni

Toinen elämäni on ranskalaisen Julien Sandrelin toinen romaani. Esikois­romaani Unelmien lista nousi kansainväliseksi bestselleriksi, minkä ansioista Sandrel uskalsi jättää yritysmaailman ja ryhtyä päätoimiseksi kirjailijaksi. Toinen elämäni kertoo identtisestä kaksosuudesta, sisaruuden voimasta, perhesalaisuuksista, elämän sattumanvaraisuuksista j... Lue koko vinkki »
Kuka tappoi isäni

Édouard Louis: Kuka tappoi isäni

Omaelämäkerrallisella esikoisteoksellaan Ei enää Eddy suurta huomiota saanut ranskalaiskirjailija Édouard Louis jatkaa tiiviiden kertomusten parissa. Pienoisromaanissa Kuka tappoi isäni keskiössä on kirjailijan isä, joka vaikean työtapaturman jälkeen ajautuu yhteiskunnan laitimmaiselle sivuraiteelle, päättäjien silmissä hylkiöksi. Édouard Louis... Lue koko vinkki »
Vuodet

Annie Ernaux: Vuodet

Annie Ernauxin (s. 1940) muistelmateos Vuodet ilmestyi jo vuonna 2008 ja saavutti oitis suuren suosion. Suomeksi sitä ei silloin saatu, nyt käännöstä siivitti varmasti vuonna 2018 ilmestynyt englanninkielinen käännös, joka pääsi vuonna 2019 Man Booker International Prizen lyhytlistalle. Ei ihme, että tämä oli Ranskassa hitti, ja kyllä tämä Ransk... Lue koko vinkki »
Erottamattomat

Simone De Beauvoir: Erottamattomat

Olen aikoinani lukenut suurella innolla Simone de Beauvoirin (1908–1986) pääteoksiksi katsotut romaanit Mandariinit 1-2 sekä tietenkin feministisen julistuksen Toinen sukupuoli. Mutta nyt häneltä on suomennettu pienoisromaani Erottamattomat, joka ilmestyi vasta vähän aikaa sitten, koska kirjailija ei halunnut sitä julkisuuteen elinaikanaan sen sis... Lue koko vinkki »
Päiväkäsky

Éric Vuillard: Päiväkäsky

12. maaliskuuta 1938 Adolf Hitler liitti Itävallan osaksi Saksan kolmatta valtakuntaa Anschlussin nimellä tunnetussa tapahtumaketjussa. Laukaustakaan ei ammuttu, kun natsiarmeija marssi rajan yli. Miksi Itävalta ajatui natsivallan alle? Ketkä olivat siitä vastuussa? Éric Vuillardin Goncourt-palkittu pienoisromaani Päiväkäsky pureutuu noiden ratkais... Lue koko vinkki »
14. heinäkuuta

Éric Vuillard: 14. heinäkuuta

Bastiljin valtaus 14. heinäkuuta 1789 oli Ranskan vallankumouksen käänteentekevä hetki. (Menemättä enempää vallankumouksen myöhempiin vaiheisiin ja syvempään merkitykseen todettakoon, että Bastiljin valtauksen päivä on edelleen Ranskan kansallispäivä.) Valtava väkijoukko, jopa satoja tuhansia ihmisiä kerääntyi valloittamaan ja tuhoamaan itsevaltais... Lue koko vinkki »
Toisten maa

Leïla Slimani: Toisten maa

Kun Leïla Slimani on aikaisemmin kirjoittanut esikoisteoksessaan nymfomaani Adèlesta ja menestyneessä Kehtolaulussa modernin psykologisen jännitysromaanin, Toisten maan sijoittuminen Marokkoon toisen maailmansodan jälkeen oli pieni yllätys. Marokkolais-ranskalainen Slimani kirjoittaa elämästä Ranskan protektoraattina olleessa Marokossa puoliksi ran... Lue koko vinkki »
Väkivallan historia

Édouard Louis: Väkivallan historia

Édouard Louisin Ei enää Eddy oli riipivä kuvaus patriarkaatista ja toksisesta maskuliinisuudesta. Väkivallan historia on yksityisempi, mutta avaa silti laajempia näkökulmia yhteiskuntaan. Autofiktiivinen kirja kuvaa jouluaattona 2012 sattuneen tapahtumaketjun, joka johti Louisin raiskaukseen ja murhayritykseen. Tarinaa kerrotaan jälkeenpäin. Ker... Lue koko vinkki »
Ei enää Eddy

Édouard Louis: Ei enää Eddy

Olen tänä vuonna pitänyt linjana lukea vain naisten kirjoittamia kirjoja. Se on ollut aivan kelpo linja: en ole joutunut jättämään kovin monta kiinnostavaa kirjaa lukematta tai lukemaan huonoja kirjoja vain saadakseni kiintiön täyteen. Maailma on tulvillaan mielenkiintoisia naisten kirjoittamia kirjoja. Olen toisaalta välttynyt varsin hyvin ankealt... Lue koko vinkki »
Adèle

Leïla Slimani: Adèle

Kun tartuin kirjaan Adèle, odotin jotain ihan muuta. Jostain syystä kuvittelin kirjan hivenen kevyemmäksi kuin mitä se oli. Heti ensiesittelyssä huomasin, etten tule toimeen ollenkaan Adèlen kanssa. Ihan kaikki, mitä hän teki ja kuinka hän toimi, ärsytti ja sai hänet vaikuttamaan äärimmäisen vastenmieliseltä. Adèle on siis nymfomaani, käyttää... Lue koko vinkki »

Ludovic Roubaudi: 112

Vieux-Colombierin paloaseman kapteeniksi tulee nainen, ja sekös saa miehisen työyhteisön karvat nousemaan pystyyn. Pahiten asian ottaa sydä­melleen Malavoie, loistava kuljettaja, mutta muuten ärsyttävä ja lapsel­linen machoilija. Ongelma on nimenomaan uuden kapteenin naiseus, sillä kapteeni kyllä tekee nopeasti selväksi, että esimies- ja palomies­t... Lue koko vinkki »
Lohikäärmetatuointi ja muita pintanaarmuja

Anna Gavalda: Lohikäärmetatuointi ja muita pintanaarmuja

Anna Gavalda kirjoittaa elämän hyvistä ja huonoista hetkistä kepeästi ja ujostelematta. Lohikäärmetatuointi ja muita pintanaarmuja on novellikokoelma ja novelleissa Gavalda loistaa parhaiten. Novellit ovat sekä oivaltavia että arvaamattomia. Koirani kuolee saa silmät kostumaan jo ensimmäisestä lauseesta. Happy Meal pääsee yllättämään niin, että ker... Lue koko vinkki »