Édouard Louis: Muutos : metodi

Muutos : metodi

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Pohjois-ranskalaisessa Hallencourtin kylässä on alle 1500 asukasta, pienet piirit ja takapajuinen tunnelma. Eddy Bellengueulen on pakko päästä sieltä pois, jättää kaikki entinen ja tulla kokonaan uudeksi ihmiseksi. Tämä uusi ihminen on nuori menestyskirjailija Édouard Louis, ja Muutos : metodi jatkaa hänen omaelämäkerrallisten romaaniensa sarjaa. Tässä kirjassa Louis kertoo pikkutarkasti, miten hän päättää pelastaa itsensä, miten hän nousee ryysyistä kohti rikkauksia, ja mitä se on häneltä vaatinut.

Muutos : metodi on päättäväisen mutta toisaalta myös itsekkään henkilön kuvaus siitä, kuinka kaikki ympäriltä uhrataan oman tavoitteen tieltä. Uhrataan vaiko muutetaan? Édouard Louis haluaa päästä irti historiastaan. Se vaatii kotipaikan vaihtamista, ensin Hallencourtista vähän isompaan Amiensiin ja lopulta Pariisiin. Mutta ei riitä, että asuinpaikka vaihtuu: myös nimen on vaihduttava, ulkomuodon on vaihduttava, puhetavan on ja jopa puheenaiheiden on vaihduttava. Myös läheiset, ystävät ja kasvinkumppanit matkan varrella täytyy voida vaihtaa. Näin Eddystä tulee Édouard.

Koko identiteetinvaihtoprosessissa on jotain kovin häiritsevää. Édouard Louis tuntuu käyttävän silmittömästi hyväkseen rikkaita ja sivistyneitä vanhempia homomiehiä niin taloudellisen turvan kuin uuden kulttuurihenkilöidentiteettinsä rakennuspalasina, ja aina kun joltakulta uudelta henkilöltä saatava hyöty Louis’n tarkoitusperien saavuttamiseen on suurempi kuin aiemman tukijan, hän hylkää vanhan ja siirtyy uuteen. Kuinka kiittämättömältä hän vaikuttaakaan! Mutta samalla (vallankin kun Ei enää Eddy ja Kuka tappoi isäni olivat tätä lukiessani tuoreehkossa muistissa) Édouard Louis’n tarvetta paeta pois traumaattisesta lapsuudesta on niin kovin helppo ymmärtää.

Édouard Louis tekee teoksillaan selväksi, että Ranskassa vallitsee luokkayhteiskunta, jonka portailla ylemmäs nouseminen ei ole helppoa. Onko korkeampi asema kaikkien niiden uhrausten ja kaiken sen työn arvoista, mitä Édouard Louis itse on tehnyt? Ehkäpä. Ainakin hän itse antaa ymmärtää, että hänen valitsemansa metodi on hänelle ollut oikea, vaikka helppoa se ei ole ollut. Kannattaa lukea.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Hannun haastattelu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 297 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...