Riikka Jäntti: Pikku hiiri laivalla

Pikku hiiri laivalla

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kymmenen vuotta on kuvakirjasarjalle kunnioitettava ikä. Toki mieleen tulee montakin, Tatu ja Patu, Siiri, Viisi villiä Virtasta, noin joitakin mainitakseni. Aikamoisia klassikoita kaikki. Ensi vuonna myös meidän perheemme ikisuosikki, Pikku hiiri, täyttää kymmenen vuotta, perheemme esikoinen yhdeksän. Hiiru on siis kulkenut mukanamme miltei alusta lähtien, jokainen kirja on luettu lukemattomia kertoja ja kaikki niistä asuvat kirjahyllyssämme – johon vakipaikan saavat vain harvat ja valitut. Pikku hiiri -sarja on lyömätön; ajaton ja yhä uusia lukukertoja kestävä.

Tällä kertaa Hiiru ja äiti tekevät jotain sangen suomalaista, matkustavat laivalla päiväksi Tukholmaan. On Hiirun ensimmäisen ulkomaanmatkan aika ja häntä taitaa vähän jännittää. Matkalle mukaan on lähdössä myös lukijoille ennestään tuntematon Lissu-täti, kun yleensä seuraa tekevät mummi ja ukki loistavat tällä kertaa poissaolollaan. Laivalla puuhataan niitä perinteisiä: tutkitaan promenadia, vilkaistaan leikkipaikkaa, jammaillaan lasten diskossa, ihmetellään hytin pientä vessaa ja kuunnellaan laivan öisiä kolinoita. Aamulla nautitaan meriaamiaisesta ja laivan rantauduttua suunnataan katsomaan kaupunkia. Paluumatkalla rentoudutaan laivan kylpyläosastolla ja syödään ravintolassa. Sitten toiseksi yöksi pikkuruiseen hyttiin, josta aamulla herätään miltei kotimaisemissa.

Pikku hiiri laivalla on jälleen hyvä osoitus siitä, kuinka yksinkertainen on kaunista. Viisivuotias kuunteli mielissään Hiirun touhuista laivalla vertaillen niitä omiin laivamatkoihinsa. Hyvin rakennetulta ja miellyttävästi kuvitetulta lastenkirjalta ei loppujen lopuksi vaadita mitään niin ihmeellistä. Mutta hyvä sen on silti oltava, lapset ovat tarkkoja ja valikoivia. Ja mikä tässä sarjassa parasta, sen parissa viihtyy aikuinenkin. Tarinat ovat rauhallisia, mutta tapahtumarikkaita, ilmapiiri säntäilemätön ja henkilöt miellyttäviä. Monissa sarjan kirjoista kohdataan myös vastoinkäymisiä, mutta niitähän elämässä riittää ja niistä opitaan aina jotain uutta. Hiirun salaisuus taitaakin olla se, että miltei jokainen kohderyhmäläinen voi varmasti samastua häneen.

Suuri suositukseni Pikku hiiri -kirjoille.

Kaisa

Kaisa Sutela on kirjamaailmaan työelämässään eksynyt – ja uppoutunut – teologi. Hän rakastaa kirjoja ja on kirjallisuuden lajien suhteen melko kaikkiruokainen, mutta viihtyy silti parhaiten laatukirjallisuuden parissa. Myös lastenkirjat ovat lähellä sydäntä. Kaisa harrastaa ruoanlaittoa ja sitä myöten Tunnelmallisia makuja -blogin pitämistä. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...