Maria Pettersson: Historian jännät naiset : Merirosvoja, meedioita, varkaita ja vakoojaprinsessoja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Ajattelin alun perin, että en lukisi tätä kirjaa lainkaan. Onhan tällaisia naisten minielämäkertoja kokoavia kirjoja ilmestynyt viime aikoina paljonkin, ja ajattelin, että tuskinpa kirjassa mitään erityisen uutta on. Jouduin kuitenkin pyörtämään päätökseni, kun pääsin selaamaan itse kirjaa. Oli nimittäin heti selvää, että Maria Pettersson ei ole tyytynyt kirjassaan ilmeisiin ratkaisuihin.

Kansien välistä löytyy koko joukko mielenkiintoisia naiskohtaloita, mutta sieltä historian hieman varjoisemmilta poluilta. Kirjan johtoajatuksena ovat nimittäin naiset, jotka ovat syyttä suotta jääneet suurmieshistorian varjoon. Tästä kirjasta on siis turha etsiä Kleopatraa, Katariina Suurta tai Marie Curieta, toisin sanoen sellaisia tunnettuja nimiä, jotka kaikki tietävät jo ennestään ja joita monesti näkee esiteltävän tämänkaltaisissa kirjoissa. Vaikka Petterssonin kokoama naisjoukko onkin oletettavasti useimmille hieman vieraampi, niin kirja on kyllä siinä oikeassa, että teoksen luettuaan tulee kysyttyä: miksi ihmeessä en ole kuullut näistä ihmisistä aikaisemmin?

Kirja on jaettu seitsemään lukuun, joissa aiheina ovat tiedenaiset, hallitsijat, taiteilijat ja urheilijat, aktivistit, rikolliset ja virkavalta, sotilaat ja vakoojat sekä vielä viimeisenä tutkimusmatkailijat ja seikkailijattaret. Kuten luku rikolliset ja virkavalta antaa ymmärtää, kaikki kirjan naiset eivät suinkaan ole mitään esimerkillisiä yksilöitä. Ratkaisu tuoda heitäkin kirjaan on mielestäni täysin perusteltu; kautta historian miehet ovat mielellään määritelleet ulkopuolisena mitä naiseus oikein on. Todellisuus ei kuitenkaan usein ole noudattanut näitä tiukkoja käsityksiä ja tästä havainnosta kumpuava vaivautuneisuus on kenties yksi syy sille, miksi monet kirjan naisista eivät ole saaneet miehistä innokkaita elämäkertureita. Tuskinpa mikään rikkoo käsitystä perinteisestä naisellisuudesta niin tehokkaasti kuin nainen, joka on kylmäverinen rikollinen.

Pettersson puhuu kirjan esipuheessa siitä, miten harmillista on, että historiankirjoitus on tavannut keskittyä perinteiseen suurmieskuvastoon, siinäkin tapauksessa, että nainen on saavuttanut jotain merkittävää. Tietysti tämä ei ole koskenut pelkästään naisia, vaan perinteinen valtahierarkia on tavannut sivuuttaa myös historian, joka käsittelee vähemmistöjä, tavallista kansaa ja länsimaiden ulkopuolisia maita. Ilahduttavsti kirjassa on lukuisia naisia, jotka sopivat myös edellä mainittuihin kategorioihin. Mainitaan vaikkapa Zura Karuhimbi, joka pelasti yli sata ihmistä Ruandan kansanmurhan aikaan käyttämällä hyväksi noidan mainettaan ja filippiiniläinen Maria Orosa, jonka ammatti elintarviketieteilijänä sai toisen maailmansodan aikaan poikkeuksellisen kekseliäitä muotoja.

Epätavallisten elämäntarinoiden ystävälle tämä kirja onkin oikea aarrearkku. Myös Atena ansaitsee kehut kirjan erinomaisesta ulkoasusta. Sidottu ja kirjanmerkkinauhalla varustettu teos on paperivalintaa myöten hyvällä maulla toteutettu. Normaalisti laitan kirjat hyvin nopeasti kiertoon, mutta tässä tapauksessa tyylikäs (ja paksu!) teos saa kyllä jäädä koristamaan kirjahyllyäni. Kyseessä on siten oikein erinomainen kirja, joka suorastaan pakottaa etsimään kirjan naisista lisää luettavaa. Suosittelen erittäin vahvasti!

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 273 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...