Normand Baillargeon: Älyllisen itsepuolustuksen pikakurssi

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kriittisestä ajattelusta on tullut kansalaistaito. Elämme nykyään niin valtavan informaatiomäärän keskellä, että selviytyäksemme meidän tulisi osata suodattaa informaationjyväsistä akanat pois. Ja jos emme itse sitä tee, joku toinen tekee sen — itseään hyödyttävien tarkoitusperien ohjaamana. Meidän ei tule uskoa kaikkea sitä soopaa, jota meille jatkuvasti suolletaan.

Kanadalaisprofessori Normand Baillargeon on Älyllisen itsepuolustuksen pikakurssillaan vakavalla ja tärkeällä asialla. Hän on huolissaan rationaalisuuden väistymisestä yhteiskunnassa toisaalta viihteellistymisen ja suoranaisen älyllisen laiskuuden, toisaalta moninaisten humpuukiuskomusten tieltä. Tahot, jotka hyötyvät tästä taloudellisesti, kuten tiedotusvälineet, mainostajat ja kauppiaat, käyttävät tilannetta häikäilemättä hyväkseen. Joidenkin tarkoitusperät ovat poliittisia, toisten sosiaalisia. Baillargeon on syystäkin huolissaan tulevaisuudesta.

Älyllisen itsepuolustuksen pikakurssi on jaettu viiteen lukuun. Ensin käsitellään kieltä ja erityisesti sen luomia haasteita ja mahdollisuuksia argumentoinnissa — ja siinä huijaamisessa. Tämän jälkeen tutustutaan matemaattiseen ajatteluun, sattumaan ja todennäköisyyteen. Erityisesti tässä luvussa, mutta myös muualla Baillargeonin agenda sivuaa John Allen Paulosin Numerotaidottomuuden teemoja ja näkökulmia. Muutenkin Baillargeonin sielunkumppaniluettelo on vaikuttava: Carl Sagan, Martin Gardner, Noam Chomsky ja niin edelleen.

Kielen ja matematiikan jälkeen katse suunnataan faktatietoihin. Kuinka ja milloin oma havainto ja kokemus voidaan oikeuttaa? Neljännessä luvussa tutkitaan tiedettä ja tieteenfilosofiaa. Viimeisenä, vaan ei vähäisimpänä, Baillargeonin kohteeksi joutuu media. Näkökulma on koko ajan kriittinen: vain tuntemalla tiedon ja tiedonvälityksen perusteet sekä kyseenalaistamalla jatkuvasti rationaalisin argumentein meille syötetyn tiedon voimme puolustaa itseämme.

Älyllisen itsepuolustuksen pikakurssi selkeästi kirjoitettu, notkeasti etenevä johdatus kriittiseen ajatteluun. Siinä on monia esimerkkejä, paljon surullisenkuuluisien huijausyritysten paljastuksia sekä tietenkin sivukaupalla tiukkaa faktaa. Älyllisen itsepuolustuksen pikakurssi on petollisen viihdyttävä, mutta samalla äärimmäisen vakava — lähes hätähuuto rationaalisuuden puolesta. Kirjan käännös on myös erinomainen ja oivallisesti Suomeen ja suomen kieltä varten lokalisoitu. Minulle tämä kirja on ehdottomasti parhaita löytöjä pitkään aikaan. Suosittelen erityisen lämpimästi ihan kaikille!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...