Älykkyysloukku

David Robson: Älykkyysloukku : Miksi teemme tyhmiä virheitä ja miten tehdä parempia päätöksiä

Kun psykologi Lewis Terman teki 20-luvulla tutkimuksiaan "termiittien", eli äärimmäisen lahjakkaiden lasten parissa, hän oli aivan vakuuttunut siitä, ettei mikään ole yksilössä niin tärkeää kuin hänen älykkyysosamääränsä. Vaikka Termanin lapsikokeet eivät lopulta olleet ihan sellainen menestys kuin Terman olisi kuvitellut, saivat tutkimusten tuloks... Lue koko vinkki »
Hiilijalanjäljillä

Juha-Pekka Koskinen: Hiilijalanjäljillä

Olen nyt kahlannut kanssanne ilmastonmuutoksen vetisen sohjon halki ja voin rehellisesti myöntää, että olemme hiukan oikoneet mutkia. Tietenkin voisimme pyöriä tieteellisessä hyhmässä paljon pitempään, kumartua ottamaan näytteitä, pysähtyä väittelemään ja halkomaan hiuksia, mutta lopputulosta se ei kuitenkaan muuta miksikään. Jalkamme ovat märät ja... Lue koko vinkki »
Marx

Peter Singer: Marx

Taloudellisen eriarvoisuuden lisääntyminen ja liberaalin talousteorian ongelmat ovat nostaneet jälleen marxilaisen ajattelun takaisin päivänvaloon. Suomessakin on ilmestynyt viime aikona useita marxismia käsitteleviä kirjoja sekä niiden uusia suomennoksia. Tämä kirja on kuitenkin erilainen – Peter Singer käsittelee Marxin ajattelua, sen vahvuuks... Lue koko vinkki »

Hannu Helin: Maailman sivu : Kootut runoelmat 1999–2010

Kokoelmaan sisältyvät teokset Tristia, A Human Been, Amnesia allegro,Ctrl Alt Del, Linnumpi nyt, Godbuy, Sesame mucho, Batyskafi Trieste eller de sista orden av ett ögonblick sekä Lehtien kirja. Tekijän oma teksti takakannessa sanoo: ”Jos maailmankuvasi on kompakti kokonaisuus, jos et usko rinnakkaisiin ja lomittuviin todellisuuksiin etkä tahdo ras... Lue koko vinkki »

Markku Koski: Sydän hihassa

Mukava yllätys, esseekokoelma populaarikulttuurin – no ei nyt ehkä helmistä, mutta vaikutuksista ja ilmenenismuodoista Suomessa, täällä pikku-Amerikassa. Kirjoittaja ruotii niin Big Brotheria kuin eri poliitikkojakin, ei kuitenkaan kovin räväkästi vaan pikemminkin rauhallisen analysoivasti ja piikikkäästi. Osansa saa muukin tv-tarjonta, lehdistö... Lue koko vinkki »

Normand Baillargeon: Älyllisen itsepuolustuksen pikakurssi

Kriittisestä ajattelusta on tullut kansalaistaito. Elämme nykyään niin valtavan informaatiomäärän keskellä, että selviytyäksemme meidän tulisi osata suodattaa informaationjyväsistä akanat pois. Ja jos emme itse sitä tee, joku toinen tekee sen — itseään hyödyttävien tarkoitusperien ohjaamana. Meidän ei tule uskoa kaikkea sitä soopaa, jota meille jat... Lue koko vinkki »