Peter Singer: Marx

Marx

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Taloudellisen eriarvoisuuden lisääntyminen ja liberaalin talousteorian ongelmat ovat nostaneet jälleen marxilaisen ajattelun takaisin päivänvaloon. Suomessakin on ilmestynyt viime aikona useita marxismia käsitteleviä kirjoja sekä niiden uusia suomennoksia.

Tämä kirja on kuitenkin erilainen – Peter Singer käsittelee Marxin ajattelua, sen vahvuuksia ja heikkouksia yksinkertaisesti ja kriittisesti. Kunnon populismin hengessä kirjoittaja avaa näitä ajatuksia selväsanaisesti ja välillä suorastaan sormella osoittaen. Kirja sopii hyvin aivan kenelle tahansa niin sanotulle kadunmiehelle, joka on kiinnostunut tietämään Marxin todellisista ajatuksista.

Singer on tunnettu filosofi, mutta häntä ei pidetä marxilaisena, eikä hän sitä todellakaan ole. Kirja on täynnä luontevaa kriittisyyttä ja kirjoittaja pyrkii löytämään ajatusten ytimen sekä kiteyttämään sen. Hän on myös julma; jos jokin ajatus tuntuu virheelliseltä tai vanhentuneelta, hän hylkää sen saman tien. Singerin tapana näkyisikin olevan se, että Marxin ajatusten kiinteä ja aikaa kestävä ydin tulee ilmi vain, jos se puhdistetaan vähemmän arvokkaista ajatuksista. Näin Marxin teoriasta tulee esiin uudenlaisia ajatuksia. Tämä saattaa yllättää taas niitä, jotka ovat pitäneet Marxia vain taloustieteilijänä.

Singerin näkökulmana on ajattelun moraalinen käsite sekä se, että pelastamalla itsensä voi pelastaa koko ihmiskunnan ja ratkaiseva rooli on täysin omaisuudettomilla. Marxin käsitteistöä siis raadellaan aika reippaasti. Tosin ehkä joitakin olisi myös syytä palauttaa paikoilleen. Singer esittää virheellisinä käsitykset kapitalistien ja työläisten välisten erojen kärjistymisestä ja kapitalismin romahtamisesta sisäisiin ristiriitoihin. Ehkä tässä olisi kuitenkin uudelleenarvioinnin paikka? Eikö kapitalistisen talousjärjestelmän tuoma kurjistuminen kilauttaisi kelloa? Eikö kiinnostus Marxin teorioihin osoita, että hän olikin oikeassa useammissa asioissa kuin uskottiin?

Marx on erittäin mielenkiintoinen, tiivis ja antoisa kirja, joka antaa lukijalle itselleen paljon pohdittavaa ja kysymyksiä vastattavaksi. Tätä ei siis kannata lukea kritiikittömästi, koska tämänkin jälkeen on jo tapahtunut paljon sekä maailmalla että kotimaassa. Hyvä ja mukavan kokoinen opus vaikka kuljettaa mukana mielenvirkistykseksi talvisina päivinä. Suosittelen filosofiasta, talouspolitiikasta ja muuten vain talousasioista sekä yhteiskunnallisista ongelmista kiinnostuneille.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 300 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...