Juha Räikkä: Salaliittoteorioiden filosofia : Temppeliherroista liskoihmisiin

Salaliittoteorioiden filosofia

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Yksi koronavuosien näkyvimmistä ilmiöistä on olleet salaliittoteorioiden ilmaantuminen näkyvästi yhteiskuntakeskusteluun. Yhdysvaltojen edellinen presidenttiä myöten nosti esiin mitä villeimpiä teorioita. Turun yliopiston filosofian professori Juha Räikkä sukelsi salaliittoteorioiden maailmaan ja tuloksena on Salaliittoteorioiden filosofia : Temppeliherroista liskoihmisiin -kirja.

Salaliittoteoriat eivät ole mitenkään uusi ilmiö. On puhuttu liskoihmisistä, jotka ohjailevat yhteiskuntaa salaa ja julkkisten kuolemiin liittyy monesti teorioita. Monet nykyiset salaliittoteoriat pyrkivät horjuttamaan uskoa tieteeseen tai luottamusta valtioon.

Räikkä käsittelee aihetta kattavasti. Hän esittelee mm. salaliittoteoreetikkojen argumentointitapoja, salaliittoteorioiden yhdistämistä yhteiskuntakritiikkiin ja megasalaliiton olemassaolon mahdollisuutta. Huomiota saavat myös salaliittoteorioiden motivaatiot, lähellekään aina teorian aloittanut ei itse usko teoriaansa.

Kirja on kirjoitettu asiantuntevasti ja se on kansantajuinen. Tunnistin itse monia käyttäytymismalleja julkisesta keskustelusta, mitä Räikkä nostaa esiin kirjassaan.

Ainoa asia mihin kirja jättää kenties sukeltamatta tarpeeksi syvälle, on kysymykset salaliittoteorioista kansallisina aseina.

Salaliittoteorioiden filosofia on hyvää lukemista yhteiskunnasta kiinnostuneille ja sitä voi suositella myös salaliittoteorioihin uskoville.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...