Tim Davys: Amberville : Paluu alamaailmaan

Osta kirja itsellesi

Kaikenlaisia kirjoja sitä kirjoitetaankin. Amberville on kovaksikeitetty rikosromaani, jonka päähenkilöt ovat pehmoeläimiä. Ei tämä mikään lastenkirja kuitenkaan ole. Päähenkilön Eric Karhun elämä on mallillaan. Ura mainostoimistossa menee lujaa ja vaimonakin on viehättävä Emma Kaniini.

Harmi vain, että Ericin entinen elämä osana Ambervillen alamaailmaa palaa kummittelemaan, kun rikospomo Nicholas Kyyhky tulee kahden gorillan kanssa kylään. Nicholas on saanut tietää nimensä ilmestyneen legendaariselle kuolemanlistalle — se tarkoittaa, että noutaja on tulossa lähitulevaisuudessa. Eric saa viikon aikaa hoitaa entisen pomonsa nimen listalta — jonka olemassaolo ei ole mitenkään taattu juttu — tai Emma Kaniini saa kärsiä.

Huonompi homma. Eric saa onneksi vanhan jengin kasaan ja alkaa tutkia juttua. Kuten arvata saattaa, tuloksena on melkoinen ajojahti, joka johtaa syvälle kaupungin valtarakenteisiin. Siinä sivussa pohdiskellaan pahan olemusta koko lailla.

Kirjan juoni on oivallinen, mukaansatempaava ja kantaa mainiosti loppuun asti. Pehmoeläinten tarpeellisuutta en aivan täysin tajunnut, se juttu jäi ehkä hitusen kikkailuksi. Pehmoeläinmaailma mahdollisti muutaman juonen kannalta olennaisen perusjutun, mutta sittenkin… Pahuuden olemuksen pohtiminenkin oli jotenkin väkinäistä saarnaamista.

Amberville ei siis ole aivan niin omaperäinen ja syvällinen kuin se tahtoisi olla, mutta kovaksikeitettyjen rikosjuttujen ystäville se on mainio ja, myönnetään, hieman erikoinen valinta.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Tämä oli oikein hyvä kirja, ehkei mikään ihan huippu, mutta joka tapauksessa lukemisen arvoinen. Pehmoeläinten kanssa pelaaminen oli kieltämättä vähän outo ratkaisu. Tykkäsin silti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.