Urbaanilöytöretkeily on nykyään suosittu harrastus, ja aiheen tiimoilta on julkaistu useita, enimmäkseen valokuvataiteeseen painottuvia kirjoja. Travis Elborough lähestyy aihetta hieman eri kulmasta. Pokkarikokoinen kirja sisältää kyllä paljon kuvia, mutta ne ovat pieniä ja mustavalkoisia, eivätkä anna hirveän tarkkaa kuvaa kohteistaan. Atlas of Forgotten Places onkin enemmän kokoelma kiinnostavia paikkoja, joiden historiassa on jotain yllättävää, tai jotka kertovat jotain oleellista ihmisen ja rakennetun ympäristön suhteesta.
Luku Bangkokissa sijaitsevasta hylätystä New World Mall -ostoskeskuksesta on hyvä esimerkki. Elborough ei enimmäkseen kirjoita itse rakennuksesta, vaan siitä historiasta, joka johti sen olemassaoloon. Tämän tarinan päähenkilö on puolestaan toisen maailmansodan jaloista Yhdysvaltoihin paennut arkkitehti Victor Gruen, joka alunperin keksi ostoskeskuksen. Keksinnön juuret yllättävät. Gruen nimittäin oli huolissaan Los Angelesin kaltaisista kaupungeista, joiden laajoilla esikaupunkialueilla ei ollut kaupunkimaista rakennetta, esimerkiksi kauppakatuja.
Ostoskeskus pyrki siis olemaan ratkaisu esikaupunkien ongelmaan, mutta se päätyikin pahentamaan ongelmaa, kun kaupunkirakentaminen hajaantui vain entisestään ostoskeskusten suosiollisella avustuksella. Gruen lopulta katui katkerasti luomaansa ”Frankensteinin hirviötä”. New World Mall on kuitenkin tarina siitä kuinka ympyrä on sulkeutunut. Ostoskeskusten suosio on romahtanut, etenkin Yhdysvalloissa, ja monen kohtalona on lopulta ollut samanlainen unohdus kuin Bangkokin New World Mallilla.
Paljon muutakin kiinnostavaa löytyy. Luku bolivialaisesta Uyunin junien hautausmaasta kertoo, miten 1800-luvun junaliikenne liittyy bolivialaisten naisten keskuudessa edelleen suosittuihin cholita-hattuihin. Kyproksen hylätyn Nicosian lentokentän kautta tutustutaan jakautuneen maan historiaan. Mukana on myös saudiarabialainen Al-Ulan kaupunki, jonka historia ulottuu kauas esihistoriaan, mutta joka viimein hylättiin 1980-luvulla.
Elborough on koonnut kiitettävän monipuoleisen valikoiman hylättyjä kohteita ympäri maailman. Isketään tähän loppuun vielä oma suosikkini: Kaliforniassa sijaitseva Salton Sea Riviera. Järvi syntyi vahingossa kun kastelukanavat pettivät, ja Colorado-joki tulvi Saltonin altaaseen vuonna 1905. Onni oli kuitenkin onnettomuudessa, järvestä tuli vuosisadan puolessa väliin mennessä suosittu lomakohde, joka vaikutti suoranaiselta paratiisilta aavikon keskellä.
Ongelmat kasaantuivat kuitenkin nopeasti. Koska Salton Sea ei ole luonnollinen järvi eikä sillä ole ulosvirtausta, kaikki siihen tulevat maatalouden lannoitteet ja torjunta-aineet valuivat sinne pysyvästi. Ekokatastrofin viimeisteli järveen istutettujen kalojen massiiviset kuolemat, ja nykyään haihtuvan järven pohja vapauttaa ilmaan myrkyllistä pölyä. Apokalyptisen näyn rinnalla on vaikea kuvitella lomaparatiisia, joka täällä sijaitsi vain vähän aikaa sitten. Jonkinlainen opetus tässäkin tarinassa. Kiinnostava kirja, suosittelen!