Günter Höhne: DDR-design

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Alaotsikoltaan Itäsaksalaisen suunnittelun helmiä. Kaksikymmentä vuotta on kulunut DDR:n luhistumisesta. Kuitenkin ja ehkä osaksi juuri tämän vuoksi joistakin sen tuotteista on tullut keräilijöiden haluamia kulttiesineitä. Monista tavallisista käyttöesineistä tuli jo omana aikanaan modernin aikakauden ikoneja, tosin sanasta ”design” tuli DDR:ssä yhteiskuntakelpoinen vasta 1970-luvulla. Kuitenkin jotkut tuotteet olivat jopa niin suosittuja maailmalla, ettei niitä riittänyt paikallisiin kotitalouksiin ollenkaan.

Kirja esittelee arkipäivän elämää ja siihen liittyvää tavarakulttuuria DDR:ssä alkaen legendaarisesta (ja vieläkin joillakin käytössä olevasta) Trabant-autosta ja päättyen korkeatasoisiin elektroniikkateollisuuden tuotteisiin. Mukana on itäsaksalaisen tuotekulttuurin helmiä vuodesta 1945 aina Saksojen yhdistymiseen vuonna 1990.

Kirja on mainio kooste tutuista ja vähemmän tunnetuista tuotteista ja käyttötavaroista. Teollisuuden ja julkiskalusteiden sekä raskaan tuotannon puolelta löytyy useita vieläkin erittäin tyylikkäitä, käytännöllisiä ja yksinkertaisia innovaatioita. Osa huonekaluista kelpaisi heti nykykotiin väriensä ja minimaalisuutensakin takia, myös keittiökokonaisuus on vinkeän värikäs. Kotitalouksissa taas monella lienee vieläkin kaapin perukoilla tai kesämökillä käytössä hieno ja kestävä matkakirjoituskone Erika, joka itsellänikin kestää, kestää ja kestää — ongelmana on vain värinauhan löytäminen… Puulelut olivat aikanaan jo legenda ja näitä soisi tehtävän vieläkin, joitakin muita leluja toki tuotetaan edelleen. Samoin kodinkoneista löytyy silloisia merkkituotteita, keittiöön myös  muotoilultaan ajattomia astioita, kattiloita ym., joista osaa myös valmistetaan edelleen. Kirjaa katsellessa haluaisi itselleenkin käyttöön joitakin tavaroita – sen verran hauskoja ja / tai pelkistettyjä osa tuotteista kyllä on!

Kirpputorilta erikoisuuksia etsivä ja kotinsa retrotyyliin sekä käyttömukavaa designia arvostaen kalustava on varmasti iloinen tästä painotuotteesta. Kannattaakin katsella tarkemmin vaikkapa ompelukonetta, kattolamppuja, leluja, kirjoja, kylttejä, muuta pientavaraa — kenties löytyy jotakin aitoa DDR:läistä designia, jolla on jo mainetta muuallakin kuin Berliinin kirpputoreilla. Keräilijälle taas tästä löytyy vinkkejä, mitä esineitä ehkä kannattaisi etsiä. Lisäksi tästä voi tarkistaa, onko kotona mahdollisesti jo ennestään jotakin erikoista.

Mukavan kokoinen, selkeä ja todella kiva kirjanen, jota voi kuljettaa vaikka mukanaan tarvittaessa. Suosittelen kaikille muotoilusta, retroilusta sekä kulutustavarasta ja sen kestävyydestä kiinnostuneille. Kirpputoriharrastaja löytää tästä takuuvarmasti tuttuja tuotteita ja ainakin uutta etsittäväksi. Pieni löytö voi olla suurempi ja arvokkaampi kuin arvaatkaan!

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 286 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...