Helena Leppänen: Keräilijän aarteet : rakastetut Arabian astiat koristelijana Esteri Tomula

Keräilijän aarteet : rakastetut Arabian astiat koristelijana Esteri Tomula

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tässä on luullakseni monenkin toivoma kirja. Esteri Tomula oli eräs tunnetuimmista Arabian koristelijoista ja hänen kättensä jälkiä voi nähdä joka päivä vieläkin kotona, keittiössä ainakin.

Kirjan alkuosassa käydään lyhyesti läpi keräilyä harrastuksena sekä astioiden merkitystä kotona ja niiden tehtävää myös elämysten tarjoana, lyhyesti viitataan myös Arabiaan sekä eri materiaaleihin. Esteri Tomulasta itsestään on lyhyt elämäkerta, joka kertoo perusasiat. Tärkeintä kirjassa onkin hänen mittava tuotantonsa.

Tuotantoa esitellään kuvin ja lyhyin tekstein, joissa kerrotaan kuvioiden nimi, onko kyseessä uniikki tai harvinaisempi malli sekä minä vuonna esineet ovat olleet tuotannossa. Joidenkin kohdalla on tiedossa myös varsinaisen astian tai esimerkiksi maljakon suunnittelija. Kuvat ovat erittäin hyviä ja tarkoitus onkin ilmeisesti, että näistä on helpohko tunnistaa Tomulan kädenjälki. Tosin omana mainintana sen verran, että jotkin uniikit Tomulan laatat on helppo sekoittaa aikalaisten (muun muassa Hilkka-Liisa Aholan) samantyyppisiin teoksiin. Toki useimmissa on ainakin nimikirjaimet, mutta tyyli on välillä hämmästyttävän samanlainen.

Kirjasta on iloa myös tavalliselle tallaajalle, joka haluaa tietää mummon kesämökillä olleiden kuppien oikeat nimet tai vintiltä löytyneiden lautasten kuviot. Kun huomaa, että keittiössä edelleen käytössä oleva, kotoa saatu kattila onkin arvossaan, kirja on varmasti tehtävänsä arvoinen. Keräilijä, ainakin aloitteleva, saa tästä paljon vinkkejä omiin kirppariostoksiinsa. Harmi tietysti, että tässä näkee myös sen, mitä kaikkea voisi jostain ehkä vielä löytää! Hintoja – edes arvioita – kirja ei onneksi tarjoa, joten löytöjä voi hyvinkin tehdä, jos ei piittaa pienistä kauneusvirheistä tai säröistä. Suuri osa koristeista onkin ollut arkikäytössä olleissa tai yhä edelleen olevissa lautasissa ja kahvikupeissa. Varsinaista keräilyä ajatellen ilmeisesti jo suunniteltiin osa erilaisista seinälautassarjoista sekä kukkamaljakoista. Mikä ettei; ne ovat monen mielestä varmasti oikein sieviä.

Keräilijän aarteet vastaa mielestäni monen lukijan, kirpputorilöytöjä etsivän keräilijän tai muuten vain vanhoista tavaroista ja niiden estetiikasta kiinnostuneiden tarpeita. Kirjan lopussa on hyvä selonteko koristelusanastosta sekä joitakin vinkkejä oheislukemistoista sekä ostopaikoista. Mukava yllätys, että kirja on miellyttävän kokoinen, pehmeäkantinen sekä kepeä ottaa vaikka kassiin mukaan kirpparille lähtiessä.

Ehdottomasti suositeltava kirja – laajempikin tämä olisi voinut olla, mutta silti huomattavan selkeä ja informatiivinen esitys.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 305 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...