Käsinkudottu elämä

Ulla-Maija Sievinen: Käsinkudottu elämä

Mattotaiteilija Eija Rasinmäen uraa voi jo kutsua poikkeukselliseksi, vai kuin­ka moni ihminen voi sanoa rakentaneensa vuosikymmenien uran räsymatto­jen varaan? Suomalaisille räsymatot usein edustavat eräänlaista mökkiroman­tiikkaa, mutta Rasinmäki on onnistunut luomaan kansanomaisesta matosta design-tuotteen, jota myydään ulkomaita myöten. Tie ei ... Lue koko vinkki »

Katja Pantzar: 100 Things to Do in Helsinki

Katja Pantzarin Helsinki-opas antaa pääkaupungistamme varsin houkuttelevan kuvan. Luonto on läsnä kaikessa, historia ja nykyaika sulavasti limittäin ja näköaistiaan voi hemmotella runsain määrin suomalaisella muotoilulla. Tekemistä ja näkemistä kaupungista löytyy. Kirjan kohteet on ryhmitelty kymmenen eri aihepiirin alle. Näistä on helppo poimia... Lue koko vinkki »
Suomalaisen taidelasin kultakausi

Kaisa Koivisto ja Uta Laurén: Suomalaisen taidelasin kultakausi

1950-luvun muotoilu kaikkinensa on saanut jo suorastaan legendaarisen maineen, eikä tietenkään turhaan. Tämä kirja alkaa esittelemällä taustoja, jotka johtivat tällaisen omaehtoisen ja poikkeavan, arvostetun designin syntyyn ja varsinkin suomalaiseen lasiin ja erityisesti taidelasiin. Kirjassa käydään läpi suomalaisen taiteen kultakauden vaikutu... Lue koko vinkki »
Koko kansan korut : Pentti Sarpaneva

Hanna Uusitalo (toim.): Koko kansan korut : Pentti Sarpaneva

Pentti Sarpaneva (1925–1978) on ainakin nimenä hyvin tunnettu muotoilija ja lähes jokainen tunnistaa joitakin hänen töitään; ehkä lähinnä kodin pieniä esineitä, koruja tai lasimaljakoita. Tämä kirja puolestaan antaa rautaisannoksen faktaa Sarpanevan muotoilijan työstä aivan alusta lähtien. Sarpaneva oli varsinaiselta ammatiltaan graafikko, josta... Lue koko vinkki »
Kattausten kulta-aika

Pirkko Timonen: Kattausten kulta-aika : 1950-luvun designastiat

Miksi säilyttäisit perintönä saatuja, itse keräiltyjä tai kirpputorilta löydettyjä kauniita astioita vain kaapissa? Eikö kannattaisi iloita niistä vielä eläessään ja kattaa kauniisti, vaikka vain juhlapäivinä – tai aivan yhtä hyvin tavallisena arkena? Tämä kirja tarjoaa paljon esteettisesti kauniita kuvia 1950-luvun astioilla ja ajanmukaisilla l... Lue koko vinkki »
Muistojen markkinoilla

Juhani Seppovaara: Muistojen markkinoilla : sinivalkoisen arjen klassikot

Muistatko sinä vielä nämä? Ehkä et, mutta tätä kirjaa lukiessa huomaa monen suomalaisen tuotemerkin tai innovaation elävän yhä edelleen, monen sukupolven jälkeen. Kyse ei todella aina ole designista vaan arkipäivän elämästä kotona. Kirjoittaja itse eli lapsuutensa 1950-luvulla ja kertoo paljon omia muistojaan esineistä ja asioista. Vankka tietom... Lue koko vinkki »

Anna-Kaisa Huusko ja Pekka Järveläinen: Suomalaisia valaisimia

Suomalaiset valaisimet – jokapäiväisessä käytössä, vai ostammeko melkein aidoilta näyttäviä kopioita? Kirja esittelee valaisimet, niiden muotoilijat ja valmistajat, materiaalit, kertoo hinta-arvion mikäli kyse ei ole enää tuotannosta olevista malleista. Lisäksi mukana on runsaasti historiaa, keräilykohteita nyt ja ehkä tulevaisuudessa. Tässä on esi... Lue koko vinkki »

Leena Nokela (toim.): Vanhojen tavaroiden aarrekirja

Vanhojen tavaroiden aarrekirja on saavuttanut jo neljännen painoksensa (1. painos ilmestyi 2001) eikä suotta. Tämä on suosittu, selkeä ja asiallinen opas jokaiselle aloittelevalle tai pidemmälle ehtineelle keräilijälle ja harrastajalle sekä muuten vain antiikista sekä vanhasta tavarasta kiinnostuneelle ja sitä arvostavalle maallikolle. Alussa es... Lue koko vinkki »

Juha Tanttu: Armi Ratian maailmassa

Tätä kirjaa alettiin valmistella jo 1960-luvun lopulla. Toimittaja Juha Tanttu ja Armi Ratia olivat hyviä ystäviä. Heissä oli tiettyä samanhenkisyyttä ja paljon yhteisiä tuttavia. Niinpä toimittajalle ehdotettiin, että hän seuraisi Armin toimia Marimekossa vuoden ajan. Hän suostui ehdotukseen ja tuloksena oli tämä kirja, joka ilmestyy nyt ensimmäis... Lue koko vinkki »

Tuula Salakari: Suomalaisia tuoleja

Tuoli. Se millä istutaan. Vaikka ruokapöydän ääressä tai tätä kirjoittaessani klaffipiirongin ääressä. Niin yksinkertainen esine, mutta niin monimuotoinen kuin vain on mahdollista. Suomalaisen muotoilun eräs tärkeä esine on aina ollut tuoli. Siihen ja sen mukavuuteen, käytettävyyteen, näyttävyyteen, teolliseen tuotantoon ja vaikkapa muunneltavuu... Lue koko vinkki »

Juho Huttunen ja Anna-Kaisa Huusko: Retroaarteet

Kirja, jota varmaan moni on odottanut. Retroaarteet esittelee sodan jälkeisen Suomen sisustusmuutoksia ja tuolloista uutta designia asiallisesti ja varmalla, ehkä hiukan niukalla tavalla. Kuvat ovat selkeitä, osa esteettisestikin erittäin miellyttäviä sekä informatiivisia. Retro tuntuu olevan nykyään kaikkea, mikä ei ole 2000-luvulla tehtyä. Näi... Lue koko vinkki »

Günter Höhne: DDR-design

Alaotsikoltaan Itäsaksalaisen suunnittelun helmiä. Kaksikymmentä vuotta on kulunut DDR:n luhistumisesta. Kuitenkin ja ehkä osaksi juuri tämän vuoksi joistakin sen tuotteista on tullut keräilijöiden haluamia kulttiesineitä. Monista tavallisista käyttöesineistä tuli jo omana aikanaan modernin aikakauden ikoneja, tosin sanasta ”design” tuli DDR:s... Lue koko vinkki »

Johan Stenebo: Totuus Ikeasta

Mikä on totuus 150 000 työntekijän, tuhansien tavarantoimittajien ja miljoonien asiakkaiden tavaratalojätistä ja pohjoismaisesta menestystarinasta? Siihen pyrkii kirjoittaja vastaamaan, välillä ärhäkästikin ja esittäen vilpittömän oloisia kysymyksiä sekä vastauksia. Medialle ja suurelle yleisölle on kerrottu IKEAsta hyvin suunniteltuja tarinoita... Lue koko vinkki »

Torgrim Eggen: Sisustaja

Sigbjørn Lunde on menestyvä kolmekymppinen sisustusarkkitehti, joka muuttaa uuteen isoon asuntoon avovaimonsa kanssa. Sigbjørnin suunnitellessa oman asuntonsa sisustusta hän saa muutamia isoja toimeksiantoja, jotka takaavat hänelle töitä pitkäksi ajaksi eteenpäin. Pääprojektiksi nousee rikkaan yritysjohtajan vastikään hankkima omakotitalo, jonka si... Lue koko vinkki »

Hadley Freeman: Käsilaukun syvin olemus

Alaotsikoltaan Opas (melkein) kaikkeen muodikkaaseen. Tämä kirja muistuttaa, että kukaan ei ole täydellinen – paitsi oikea malli oikeissa vaatteissa, jotka eivät lopulta sovi varsinaisesti kenellekään. Kirja on ironinen muistutus siitä, mitä me oikein vaatteista haemme ja saamme. Pientä leikittelyä eri tuotemerkkien, varsin tunnettujenkin sellaiste... Lue koko vinkki »