Paula Hohti (toim.): Rajaton muotoilu : Näkökulmia suomalaiseen taideteollisuuteen

Osta kirja itsellesi

Rajaton muotoilu on artikkelikokoelma, jossa kerrotaan Ornamon (Teollisuustaiteen liitto) historiasta sekä pohditaan suomalaisen muotoilun käsitettä. Kaikki kirjoittajat ovat alan kotimaisia asiantuntijoita.

Kirjan artikkelit jakautuvat neljään eri teemaan. Ensimmäisessä osassa käsitellään suomalaisuuden vaikutusta muotoiluun ja Suomi-Designin sisältöä. Toisessa osassa tarkastellaan muotoilijoiden työnkuvaa sekä Ornamon vaikutusta muotoilijoiden koulutukseen ja ammatin profiloitumiseen. Kirjan kolmas osa puolestaan kertoo muotoilun vaikutuksesta suomalaiseen arkielämään ja muotoilun näkymisestä mediassa ja tuotannossa. Neljännessä osassa pohditaan muotoilun keinoja ratkaista erilaisia yhteiskuntaan liittyviä, niin ekologisia kuin sosiaalisia ongelmia.

Tämä artikkelikokoelma ei siis ole mikään suomalaisten muotoiluklassikkojen esittelykavalkadi tai ylistyslaulu. Ennemminkin teos sisältää kriittistä pohdintaa suomalaisen muotoilun menneisyydestä ja nykytilasta. Kiinnostavinta luettavaa ovatkin tekstit, joissa käsitellään syitä siihen, minkä vuoksi Suomessa ei ole tullut toista muotoilun kultakautta. Kiinnostavaa tietoa on myös se, miten maailmapolitiikka ja talous on vaikuttanut muotoiluun ja tavallisten kansalaisten kulutustottumuksiin.

Kirjaa lukiessa muotoilun käsite avartuu myös yksittäisen esineen kannalta. Hyvä muotoilu ei saisi koskaan tarkoittaa pelkkää kauneutta ja kallista hintalappua. Esineen täytyy toimia ja käyttöiän olla mahdollisimman korkea. Ekologisuus painaa myös teollisessa valmistusprosessissa.

Koska kirjan artikkelit ovat puhtaasti asiatekstiä, lukutahtini oli välillä hidas. Kertaheitolla teosta ei kannata lukea, jos haluaa sisäistää lukemaansa tekstiä. Erityiskiitos tekijöille kuitenkin runsaasta kuvamateriaalista, joka rikastuttaa lukukokemusta ja keventää sopivasti tekstiosuuksia. Suosittelen kirjaa kuvataiteen opetusmateriaaliksi, taidehistorian esseiden rakennusaineeksi sekä lukemiseksi niille ihmisille, jotka haluavat tietää suomalaisesta muotoilusta muutakin kuin pallotuolin ja unikkokuosin.

 

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...