Leif Sundström: Rajaton valta : Modernin ajan diktaattorit Hitleristä Kim Jong-uniin

Rajaton valta

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Satoja nimiä vilahtelee kirjan sivuilla, mutta ainoastaan ‘kunnon’ diktaattorit ovat päässeet omiin lukuihinsa: Euroopasta Hitlerin ja Stalinin lisäksi Tito, Ceaușescu ja Hoxha; Putin ja Lukašenka ovat vasta kärkyllä, koska tuhotyö on vielä pahasti kesken.

Muilta mantereilta sato on runsaampi, kuten syvimmästä Afrikasta, josta löytyvät muun muassa Idin AminKaikkien maan ja eläinten ja merten kalojen herra; Jean Bédel BokassaKeski-Afrikan keisari; Mobuto Sese SekoLeopardilakkinen miljardööri.

Käsittämättömän tappava on ihmismieli, empatiaa ei nimeksikään näillä maansa tuhoajilla. Näiden omaa elämänpuitteiden loistokkuutta tiiraillessa tuntuu kuin satukirjaakin kummempaa niiltä osin tutkisi: Tuhkimoa, Punahilkkaa, Isoa Pahaa sutta ja niin edelleen.

Satoja kirjoja näistä hurjista on kirjoitettu, jotkut ovat jopa itse kirjoittaneet, kuten lukumies Hoxha, joka kirjoitti itsestään 13. osaan jäänet muistelmansa. Mitä olisikaan aikaansaanut Ceaușescu, tuo Viisauden ja karisman aarre – jos olisi hallinnut kynänkäytön! Nicolae ei ollut naistenmies, kuten moni muu; sitä puolta olen näemmä viimeksi tarkkaillut Diane Ducret’n kanssa Diktaattorien naiset -kirjan sivuilta.

Paksuksi paisunut Leif Sundströmin Rajaton valta -kirja on niin täynnä mielenkiintoista ja karmivaa luettavaa, ettei tässä muu auta kuin vedellä luetteloksi kirjan otsikoita, joista kyllä selviää kirjoittajan tyhjentävä jos piruilevakin tyyli ja ote:

  • MarcosHuijari ja tämän vaimo
  • HusseinKoko maailman pahis
  • GaddafiLibyan kansan sosialistisen arabijamahiriyan ylin opas
  • PinochetUusliberalismia ja kidutusta
  • TrujilloKeppikerjäläisestä Supermieheksi
  • Mao ZedongSuuri ruorimies
  • Pol PotVeli numero yksi
  • Kim Il-sung ja pojat – Suuri, rakas ja loistava johtaja
  • FrancoJohtaja Jumalan armosta

Ja kunnioittamattomaksi lopuksi ikään kuin aameneksi: Noin 40 prosenttia maailman ihmisistä yhä elää kärvistelee jonkinasteisessa diktatuurissa. Me emme – meillä uhkana yhä ja aina vaan tuo presidenttimme Niinistön nimeämä pirulainen, covid.

hikkaj

SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita - myös lukiessa. Opettaja - ollut. Kieli kaikki kaikessa - suomen kieli. Ei Kilven voittanutta - Volterin eikä Eevankaan. Kotiblogipottu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 236 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...