Veitikka

Veikko Huovinen: Veitikka : A. Hitlerin elämä ja toiminta

"--- vaikka tällainen menettely onkin vakavassa ristiriidassa tutkijan etiikkani kanssa. Ensimmäisen kerran joudun turvautumaan mielikuvitukseen tässä tosiasioihin pidättyvässä dokumenttiteoksessa." Sivulla 370, kirjan kolmanneksi viimeisellä sivulla kirjailija kirjoittaa noin kirjoitettuaan ummet ja lammet ja mitä sylki suuhun on tuonut pitki... Lue koko vinkki »
Mahdollistajat

Frank Vogl: Mahdollistajat : Miten länsi tukee kleptokraatteja ja korruptiota vaarantaen demokratiamme

Viime aikoina on kirjoitettu paljon siitä, miten autokraattiset hallinnot lisääntyvät ja voimistuvat ympäri maailman, ja kuinka tämä kehitys on samalla heikentänyt demokratian kehitystä. Hieman vähemmän on kuitenkin kirjoitettu siitä, miten länsimaiset demokratiat ovat itse edesauttaneet tätä negatiivista kehitystä. Frank Voglin Mahdollistajat osoi... Lue koko vinkki »
Joe-setä

Veikko Huovinen: Joe-setä : Aikalaisen kertomuksia Josef Stalinista

Jokunen aika sitten oli käsissä ja luennassa täällä Kirjavinkeissä Anne Applebaumin viimeisen päälle asiallinen dokumenttijärkäle Gulag : Vankileirien saariston historia, jossa ei asiasisällöistä eikä totuuksista tingitty. Tällä kertaa on toisin ja mielikuvitusta pistetty peliin runsain mitoin, kun asialla on Havukka-ahon ajattelijakumppani Sot... Lue koko vinkki »
Corruptible

Brian Klaas: Corruptible : Who gets power and how it changes us

Näinä aikoina ei voi välttyä ajatukselta, että johtajiksi päätyy usein aivan väärät ihmiset. Vallankahvassa tuntuu riittävän epäpäteviä ja korruptoituneita oman edun tavoittelijoita, joten onkin aika kysyä: korruptoiko valta, vai päätyykö valtaan alunperinkin epäkelvot yksilöt? Vai ovatko ongelmana sittenkin intituutiot itsessään ja suuri yleisö, j... Lue koko vinkki »
Putin's Russia : The Rise of a Dictator

Darryl Cunningham: Putin’s Russia : The Rise of a Dictator

Darryl Cunningham on sarjakuvajournalismin suuria nimiä ja tällä kertaa hän tekee varsin ajankohtaisen katsauksen Venäjälle ja siihen miten Vladimir Putin on päässyt maailman vaikutusvaltaisimman autokraatin asemaan. Putinin uran alku oli ainakin näennäisesti varsin vaatimaton. Jo nuorena poikana Putin haaveili KGB:n liittymisestä ja siinä hän ... Lue koko vinkki »
Loistava toveri Kim Jong Un

Anna Fifield: Loistava toveri Kim Jong Un

Pulma: Mä mistä alkaisin tään laulun! Ei voi olla totta eikä mahdollista! Moinen porsastelu missään firmassa, saati valtiossa. Mutta kun on. Siinä ei "työtoverien" henkikulta paljon paina kun päätoveri napsauttaa sormiaan ja pistää ranttaliksi; ei auta sukulaisuuskaan, eikä ainakaan se: Jang-setä häväistään ja tapetaan, Nam-velipuoli myrkytetää... Lue koko vinkki »

Paul Kenyon: Dictatorland : The Men Who Stole Africa

Afrikan lähihistoria on ollut synkkää seurattavaa. Monet kolonialismin ikeen alta itsenäistyneistä valtioista ovat saaneet riippakivekseen kleptokraattisen diktatuurin, jossa valtion luonnonvaroista saatavat rikkaudet ovat lähinnä hyödyttäneet hallitsijan lähipiiriä. Miksi näin tapahtui ja keitä saamme kiittää tapahtuneesta ovat kaksi kysymystä, jo... Lue koko vinkki »

Ari Turunen: Mulkerot : Patsaalle korotettujen suurmiesten elämäkertoja

Kansallissankarista on pääkaupungissa valtava patsas. Useimmiten ratsastajapatsas. Kansallissankari on esikuva, itsetunnon kohottaja, myyttinen keulakuva, ylpeyden aihe. Kansallissankari on tehnyt kaikkensa kansansa hyväksi, hän on urhea sotilas, joka on pitänyt oman kansan puolia. Mutta useat (useimmat?) näistä sankareista esittäytyvät naapurikans... Lue koko vinkki »

Leena Kurki: Vaimoja ja rakastajattaria : vaikuttajanaisia vallan kulisseissa

Tämäpä hämmentävää. Leena Kurki kirjoittaa kirjansa Vaimoja ja rakastajattaria johdantoluvussa, että feminismi on yksi hänen kirjansa näkökulmista. Feminismiä on toki monenlaista, mutta en ole koskaan kuullut, että se määriteltäisiin miehisen, vahvasti heteroseksuaalisen toiminnan kautta; yleensä tällaista näkökulmaa kutsutaan aivan päinvastaiseksi... Lue koko vinkki »

Diane Ducret: Diktaattorien naiset

Tekijän kauna ja kateus tulivat ensimmäisenä mieleen kun kääntelin Diktaattorien naiset -kirjan sivuja. - Juorukirja, oli alkupäätelmä. Loppupäätelmä oli ja on: - Kyllä ne naisetkin osaavat, julmia olla. Ei muuta voi sanoa Maon leskestä Jiang Qingistä ja Ceaușescun puolisosta Elenasta. Itse diktaattorien toiminta ei päivänvaloa kestä, mutta e... Lue koko vinkki »
Seuraaja

Ismail Kadare: Seuraaja

Albanian johtaja keskeyttää politbyroon istunnon myöhään illalla. Virheen tehnyt johtajan seuraaja saisi katumuspuheenvuoron heti aamulla, jonka jälkeen hän saisi virheensä anteeksi. Mutta yöllä seuraaja kuolee. Itsemurha? Murha? Huhut alkavat levitä. Oliko seuraaja petturi, vai petettiinkö hänet? Ismail Kadaren Seuraaja on hieno jännä... Lue koko vinkki »
Kaheli sakki ja pöyhkeä paroni

Jenna Kunnas ja Noora Kunnas: Kaheli sakki ja pöyhkeä Paroni

Mauri Kunnaksen tyttärien Nooran ja Jennan luoma Kaheli sakki seikkailee jo toisessa kirjassaan. Edellisen kirjan Kaheli sakki ja kauhujen kaappi tunteminen ei ole tarpeen, Pöyhkeä Paroni aukeaa kyllä vaikka henkilöt eivät olisi entuudestaan tuttuja. Kirjan pääosassa on Majatalo Perätuuli, jossa asustaa sekalainen joukko asukkaita. Joukkio saa y... Lue koko vinkki »
Narrien laiva

Heikki Aittokoski: Narrien laiva : matka pieleen menneessä maailmassa

Das Narren Schyff, oikeustieteen tohtori Sebastian Brantin vuonna 1494 painattama runoelma – maailman allegoria – on kiehtonut Helsingin Sanomien ulkomaantoimittajana työskentelevää Heikki Aittokoskea jo yli 20 vuoden ajan. Brantin teoksessa irvaillaan ihmisen typeryydelle ja piittaamattomuudelle. Yhteiskuntamme on kuin ajelehti... Lue koko vinkki »
Paranoia

Viktor Martinovitš: Paranoia

Millaista on elää yhteiskunnassa, jossa on jatkuvan tarkkailun ja valvonnan alla? Sitä pohtii valkovenäläisen Viktor Martinovitšin kirja Paranoia. Kirja poistui Valko-Venäjällä kaupoista kaksi päivää ilmestymisensä jälkeen; lienee osunut hermoon. Valko-Venäjähän on Euroopan viimeinen vanhan liiton diktatuuri, jossa valtaa pitää näennäisen... Lue koko vinkki »
Kongo

David Van Reybrouck: Kongo : Historia

Mitä tulee mieleen Kongosta, tai Zaïresta? Ainakin Mobutu Sese Sekon vuosikymmenten diktatuuri, joka vaihtui 1990-luvulla Laurent Kabilan diktatuuriksi, kunnes maassa vihdoin järjestettiin vaalit, joiden tuloksena Kabilan poika Joseph Kabila astui valtaan – mutta Kongossa jatkuu yhä vain yksi maailmanhistorian verisimmistä sodista, joka on tähän me... Lue koko vinkki »
Diktaattori

Linda Bondestam ja Ulf Stark: Diktaattori

Tämän Ulf Starkin kirjoittaman pienikokoisen kuvakirjan pääosassa on niin ikään pienikokoinen diktaattori, joka haluaa määrätä kaikesta ja käyttäytyy kuin maailman napa. Suurimman osan ajasta tämä toimiikin ihan hyvin. Kirjan aikana diktaattori kuitenkin muuttuu toisenlaiseksi, koska samassa päiväkodissa käy eräs tietty tyttö. Kirja oli aika osu... Lue koko vinkki »