Ismail Kadare: Seuraaja

Seuraaja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Albanian johtaja keskeyttää politbyroon istunnon myöhään illalla. Virheen tehnyt johtajan seuraaja saisi katumuspuheenvuoron heti aamulla, jonka jälkeen hän saisi virheensä anteeksi. Mutta yöllä seuraaja kuolee. Itsemurha? Murha? Huhut alkavat levitä. Oliko seuraaja petturi, vai petettiinkö hänet?

Ismail Kadaren Seuraaja on hieno jännäri kohti loppuaan kulkevan diktatuurin rakenteiden sisältä. Seuraajan kuolema muistuttaa muita oman asemansa hauraudesta. Epäsuosioon joutumisella voi olla pelottavat seuraukset. Ja mikä oikeastaan edes oli seuraajan virhe, miksi hän oli uhka valtiokoneistolle? Kenen syy on tyttären intohimo ja rakastuminen? Eikö sitä muka voi saada anteeksi?

Seuraajan vahvuus on sen tunnelmassa. Tuntuu kuin koko Albania ja samoin sitä tutkiva kansainvälinen tiedustelukoneisto (jolla kirjassa on pieni, mutta tärkeä osuus) eläisi jonkinlaista puoliunista horrosta, jossa mikään ei ole varmasti aitoa ja totta. Seuraajan kuoleman motiivien ja seurausten selvittely on täynnä arvailuja ja epävarmuutta. Kaikkia tapahtumia yritetään tulkita merkkeinä. Mutta mistä?

Albanian tunnetuin kirjailija Ismail Kadare luo romaanillaan todentuntuisen kuvan hullusta totalitaristisesta järjestelmästä, joka pysyy hengissä vain voiman ja pelon avulla. Suosittelen!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Hannun haastattelu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 293 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...