Pirkko Timonen: Kattausten kulta-aika : 1950-luvun designastiat

Kattausten kulta-aika

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Miksi säilyttäisit perintönä saatuja, itse keräiltyjä tai kirpputorilta löydettyjä kauniita astioita vain kaapissa? Eikö kannattaisi iloita niistä vielä eläessään ja kattaa kauniisti, vaikka vain juhlapäivinä – tai aivan yhtä hyvin tavallisena arkena?

Tämä kirja tarjoaa paljon esteettisesti kauniita kuvia 1950-luvun astioilla ja ajanmukaisilla liinoilla ja koristeilla tehdyistä kattauksista. Kuvien lisäksi mukana on paljon tietoa suomalaisista tuotteista, lähinnä tietysti Arabiasta, Nuutajärvestä ja Iittalasta sekä palkittujen, modernien suunnittelijoiden hienoista ajattomista luomuksista. Designia 1950-luvulta, kuten kirjan otsikkokin kertoo. Kuvat kertovat samalla myös 1950-luvun kattausmuodista. Hämmästyttävän hyvin nämä astiat ja ideat sopivat tämän päivän pöytäkattaukseen ja itsellä ainakin käy heti mielessä esimerkiksi yhdistää vanhempaa johonkin yksinkertaiseen, yksiväriseen uudempaankin tuotantoon. Tämä tosin varmasti sotii hiukan kirjan henkeä vastaan, mutta mikäli kaikkea ei löydy kotoa – käytä sitä, mitä löytyy!

Kirjan kattaukset ja valokuvat ovat laadultaan erinomaisia sekä välillä jopa yllättäviä ja kekseliäitä. Itseäni tämä miellytti todella paljon. Tekstissä on tiedon lisäksi mukana muutamia tarinoita tuotteista ja niiden syntyhistoriasta esimerkiksi suunnittelijan mielikuvista ja muistoista.

Kattausten kulta-aika on hienoa kotimaista designia hiukan tavallisuudesta poikkeavalla tavalla esittelevä kirja. Tämä sopisi mielestäni monellekin lahjakirjaksi ja toki itselle ihailtavaksi ja ideoiden antajaksi, jos tarve kattaa kauniisti iskee jonakin hetkenä. Toivottavasti kattaukseen voisi alkaa uudelleen paneutua tarkemmin; tarjolla on paljon kaunista ja yksinkertainenkin ruoka ansaitsee aina kauniin esillepanon. Pikaruokailu ja television edessä syöminenkin voisi jäädä vähemmälle… Kauniisti voi tarjota vaikka iltateetä kahdelle 1950-luvun tapaan.

Toivottavasti kukaan ei pidä tätä kirjaa hienosteluna, sillä sitä tämä ei ole. Mielestäni tämä kuuluisi jokaisen vanhaa tavaraa ja designia arvostavan ja siitä pitävän kotiin.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 294 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...