Juha Tanttu: Armi Ratian maailmassa

Armi Ratian maailmassa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tätä kirjaa alettiin valmistella jo 1960-luvun lopulla. Toimittaja Juha Tanttu ja Armi Ratia olivat hyviä ystäviä. Heissä oli tiettyä samanhenkisyyttä ja paljon yhteisiä tuttavia. Niinpä toimittajalle ehdotettiin, että hän seuraisi Armin toimia Marimekossa vuoden ajan. Hän suostui ehdotukseen ja tuloksena oli tämä kirja, joka ilmestyy nyt ensimmäisen kerran. Eikä suotta – Armi Ratian syntymästä tuli 13.7.2012 kuluneeksi sata vuotta!

Kirja ei ole mikään tyypillinen haastattelukirja kysymys-vastaus -tyyliin. Tämä on enemmän tajunnanvirtaa, Armia itseään. Se luonnehtii erinomaisesti hänen omia mielialojaan, luovuutta, erityisiä tapahtumia. Mitä tehdään, kun kaikki menee pieleen eikä rahaa ole? Lirkutellaan pankinjohtajalta velkaa, värjätään kankaat kodin kylpyhuoneessa, leikataan ja ommellaan ne kotona sekä lähdetään matkoille esiintymään suomalaisen designin ensimmäisenä suurena lähettiläänä. Toki esiinnytään viimeisen päälle ja himppasen tuuletetaan Suomen leijonan harjaa muualla maailmassa, vaikka se joskus toivottomalta tuntuisikin.

Kirjassa puhutaan paljon Armista ihmisenä. Hänen lapsuudestaan ja esikuvistaan, peloistaan, rakkaudesta, liike-elämän periaatteista, johtamisesta sekä erittäin vähän perheestä, vain aviomies saa kunnian olla läsnä. Muu perhe, paitsi Ristomatti, on ilmeisen tarkoituksellisesti jätetty sivuun. Sen sijaan ison ja kunnioittavankin sijansa saavat monet suunnittelijat, kollegat, läheiset sekä muut Marimekossa työskentelevät. Kirjassa liikutaan niin kotona kuin tehtaallakin sekä saaristossa ja ilman muuta Bökarsissa – legendaarisessa kartanossa.

Armi Ratian maailmassa on erilainen, välillä hieman raakakin ja traaginen, mutta hieno henkilökuva Armi Ratiasta aina loppuun asti. Se kertoo myös Marimekon historian vuoteen 1969 asti, jolloin valta yhtiössä vaihtui. Aito, lämmin kunnianosoitus naiselle, joka vei suomalaisen tuotteen käsitteeksi maailmalle. Suosittelen kaikille elämäkerroista sekä tietysti Marimekosta ja designista kiinnostuneille, vaikka tämä ei leimallisesti pelkästään niitä käsittelekään. Pääpaino on Armin jännittävässä persoonassa sekä hänen uskomattomissa tempauksissaan ja omalaatuisessa onnistumisen tunteessa.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 300 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...