Suomalaisuuden kultainen kirja

Antto Terras: Suomalaisuuden kultainen kirja

Antto Terras on tyyppi, jolta haluan lukea aina lähes kaiken ja tässä kohtaa suorastaa kuulen, kuinka Terras kyseenalaistaa sanan "lähes"? Selitän saman tien, sillä ne Viron ja Venäjän kirjat eivät ole minulle sopivia. Uskon, että aivan loistavia kirjoja alan ihmisille, mutta minulle sopivimpia ovat nämä Antto Terraksen kirjat, missä on huumoria ja... Lue koko vinkki »
Lalli : kansallismurhaajan muotokuva

Tuomas Heikkilä: Lalli : kansallismurhaajan muotokuva

Kansanperinteen mukaan Lalli tappoi kristinuskoa levittäneen piispa Henrikin Köyliönjärven jäällä joskus 1150-luvulla. Tapahtunutta on vuosisatojen mittaan tulkittu monella tavalla, mutta nykyään yleinen ajatus on, että Lalli edusti nimenomaan jotain suomalaista, miestä joka puolusti kotiaan ja omaa pakanallista uskoaan. Vetävässä ja suositussa ... Lue koko vinkki »
Tiu tau tilhi

Juha Hurme: Tiu tau tilhi

Kaikki tuntevat Tiu tau tilhi -lastenlaulun, mutta mistä se on peräisin? Juha Hurme havahtui tutkimaan tutun sävelmän historiaa, kun hän tunnisti oman 2-vuotiaan lapsensa hyräilevän sitä. Siispä kotikirjahyllylle (joillakin on yhä sellainen!) ja vanha kansakoulun laulukirja esille. Sieltähän se löytyi, Wilho Siukosen alkujaan vuonna 1929 kokoamasta... Lue koko vinkki »
Vitutuksen voima

Timo J. Tuikka: Vitutuksen voima : Suomalaisen katkeruuden historia

Noni, nyt oli käsissäni aivan huikea katsaus historiaan. Nimenomaan asioihin ja tapahtumiin, missä on vituttanut ja raskaasti ja mitä siitä on seurannut. Voisin ihan äkkiä kuvitella, jopa olettaa, kuinka moni kavahtaa, kun puhutaan vitutuksesta, ettei voisi tarttua kirjaan ollenkaan. Silti tiedän, että on porukkaa, jotka juuri sen takia kiinnostuva... Lue koko vinkki »
Kalevan pojat

Mikko Kamula: Kalevan pojat

Tässä on se minun kirjakevääni odotetuin uutuus, Kalevan pojat. Mikko Kamulan Metsän kansa -sarja on nyt edennyt neljänteen osaansa ja jatkaa aikamatkaa Juko Rautaparran perheen parissa 1400-luvun lopulla. Aiempien osien malliin myös Kalevan pojat on melkoinen tiiliskivi, mutta ikävysty­misestä ei ole vaaraa: yli 700-sivuinen järkäle pitää lukijaa ... Lue koko vinkki »
Ihmeellinen matka

Jouko Sirola: Ihmeellinen matka : halki Suomen äärimmäisten seutujen

Jouko Sirolan romaanin (vaiko matkakertomuksen?) päähenkilönä on matka itse, päämääränä palata sinne mistä lähdettiin, mutta vähän kiertotietä. Sirolan Ihmeellinen matka : halki Suomen äärimmäisten seutujen kulkee nimensä mukaisesti ympäri koko maan rajojen. Ensin Pernajasta itärajaa pitkin aina Nuorgamiin saakka, sitten Käsivarren ja Länsi-Lapin k... Lue koko vinkki »
Miksi Suomi on Suomi

Tommi Uschanov: Miksi Suomi on Suomi

Tämä vuonna 2012 ilmestynyt kirja on kolmas osa trilogiaa, jonka muita kirjoja en ole lukenut. Eipä haittaa, kyse on toisaalta täysin itsenäisestä teoksesta. Tässä kirjassa Tommi Uschanov pureutuu suomalaisuuteen: mikä tekee Suomesta lopulta Suomen? Miten Suomi eroaa – hyvässä tai pahassa – muista maista? Kymmenisen vuotta sitten julkaistu kirja... Lue koko vinkki »
Happamat sitruunat

Kirsikka Myllyrinne: Happamat sitruunat : Elämää jaetulla saarella

Kirsikka Myllyrinne muutti perheineen Kyproksen tasavaltaan kesällä 2015 miehensä työn perässä. Hänen kirjansa Happamat sitruunat kertoo noista Välimeren elämään kotiutumisen ja sopeutumisen vuosista 2015-2020. Aina siitä alkaen, kun elokuun 40 asteen helle iskee vastaan Pafoksen lentokentällä. Vaikka kyseessä on Välimeren kolmanneksi suurin saari,... Lue koko vinkki »
Suomi

Juha Hurme: Suomi

Juha Hurme ei petä. Suomi on perinpohjainen kurkistus asioihin. Kuten kansissa sanotaan: "Juha Hurmeen uusi teos käsittelee hyvin monia erilaisia asioita, aikahaarukkana sotkan muna ja nyt". Todellakin! Kirjan nimen mukaisesti asiat pyörivät Suomen, suomen ja suomalaisuuden ympärillä. Iso teema on Kalevala, jonka taustaa tarkastel... Lue koko vinkki »

Karoliina Korhonen: Matti in the Wallet

Karoliina Korhonen on vuosien ajan esitellyt suomalaisuutta sarjassaan Finnish Nightmares. Tällä kertaa hänen aiheenaan ovat kielikuvat ja hän esittelee niitä englanniksi. Kukin kuvitus koostuu sanonnasta, tämän sananmukaisesta suorasta käännöksestä, kuvituksesta ja sitten varsinaisesta käännöksestä. Kuvitukset luonnollisesti ovat niistä sananmukai... Lue koko vinkki »
Mitäs me länsimaalaiset!

Karim Maïche: Mitäs me länsimaalaiset! : Suomi ja lännen käsite

Karim Maïche lähtee teoksessaan purkamaan, mitä ”länsimaat” tarkoittaa ja miten suomalaiset ovat yrittäneet identifioida itsensä sen kanssa. Kirja hyödyntää niin maailman- kuin aatehistoriaa ja asiantuntijoiden haastatteluja, piirtääkseen monipuolisen kuvan limittäisten verkostojen maailmasta. Kirjassa paljastuukin, että ”länsimaat” on epämääräi... Lue koko vinkki »
Perkele

Joonas Konstig: Perkele

Joonas Konstigilta teki mieleni lukea muutakin kuin Vuosi herrasmiehenä. Tartuin nyt ensimmäisenä tähän tuhtiin romaaniin, ehkä aiheen houkuttelemana. Perkele kertoo Rekosta, joka palaa Suomeen Afganistanista rauhanturvakeikalta ja on ehkä vähän merkitystä vailla. Sisältöä elämään löytyy, kun Reko kutsutaan Total War -bändin nokkamiehen Kris Lie... Lue koko vinkki »
Gastonin leuka

Jantso Jokelin: Gastonin leuka

Jantso Jokelinin nimi on – osin varmasti kiitos epätavallisen etunimen – jäänyt mieleen erinäisistä lehtijutuista. Niinpä esseeinnostuksen noustessa oli helppo napata Gastonin leuka -esseekokoelma mukaan kirjaston hyllystä. Olin myyty jo ensimmäisestä. Siinä vaiheessa kun Kaiken syömisen pelko -esseessä muistellaan vierailua Jyväskylän Väinönkes... Lue koko vinkki »
Asevelipuolet

Roman Schatz: Asevelipuolet

Asevelipuolet – Suomi ja Saksa! Tämä leppoisa kirja valottaa hyvin sitä, mitä on tai ei ole Suomen ja Saksan välillä. Meidän oma maahanmuuttajamme, nykyisin Suomen(kin) kansalainen, Roman Schatz on elänyt Suomessa jo niin kauan, että alkaa vaikuttaa enemmän suomalaiselta kuin me alkuperäiset. Sinänsä ihan hemmetin hauskaa, sillä kun lukee hänen ... Lue koko vinkki »
SuomiFinland

Jörn Donner: Suomi Finland

Kirjalla on hieno kansi. Siinä on musta tausta. Keskivaiheilla lukee melko pienellä Suomi Finland ja sen yläpuolella isolla keltaisella fontilla Jörn. Aloin miettiä, kuinka monen suomalaisen ei tarvitse edes mainita sukunimeään. Keksin Donnerin lisäksi lähinnä Hjalliksen. Mutta asiaan. Kyse on siis Jörn Donnerin pamfletista SuomiFinland, joka on... Lue koko vinkki »
Niemi

Juha Hurme: Niemi

Jos aikoo kertoa kulttuurihistoriaa alueesta, jonka me tunnemme Suomena, kannattaa aloittaa ihan alusta. Juha Hurme vie lukijat mukaansa miljardien vuosien taakse alkuräjähdykseen asti, josta tarinalankoja aletaan vähitelllen keriä lähemmäs nykypäivää. Niemi on kaunokirjallisuuden keinoin kerrottu yleisesitys kulttuurihistoriasta niin kuin Juha Hur... Lue koko vinkki »