Pekka Haavisto: Eurooppa raiteilla

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Pekka Haavisto oli nuorena intohimoinen interreilaaja, jopa siinä määrin, että hän tuli kirjoittaneeksi suositun Inter-Rail-oppaan vuonna 1977. Nyt, vuosikymmeniä myöhemmin Euroopan kriisien keskellä, on hyvä jälleen pakata kimpsut ja kampsut reppuun ja lähteä reiliin miettimään, miltä moderni eurooppalaisuus oikein näyttää. Matka alkaa Puolan Gdyniasta ja jatkuu sieltä Balkanille, Kreikkaan, Barcelonaan, Ranskaan ja lopulta Berliiniin. Reissun kruunaa vierailu naapurimaamme pahamaineisiin lähiöihin Rinkebyhyn ja Tenstaan.

Matkan varrella tavataan toki kaikennäköistä väkeä aina kulttuuriaktiiveista poliittisiin toimijoihin ja keskustellaan hetkisen aikaa kunkin maan nykytilanteesta, sekä Euroopan tulevaisuudesta. Vaikka ihmiset eivät tunnu olevan ihan hirveän optimistisia, ei kirja missään vaiheessa vaivu mihinkään raskassoutuiseen synkkämielisyyteen.

Kirjan hyvä puoli onkin se, että vaikka Haavisto kirjoittaa paljon asiaa, ei lukijan varsinaisesti tarvitse olla mitenkään erityisen poliittisesti valveutunut ihminen kirjasta nauttiakseen. Haavisto osaa kirjoittaa matkastaan ja tapaamistaan ihmisistä kevyellä, rupattelevalla otteella. Samalla tullaan pohdittua historiaa ja jaettua kirjavinkkejä, jotka toki aina sopivasti liittyvät reissattavaan kohteeseen. Ja ettei nyt anneta reissusta liian hienostunutta kuvaa, niin kyllähän kirjasta välittyy myös se ihana reilaamisen tuskanhikikin.

Mukavana yllätyksenä tulee kirjan runsas kuvitus, valokuvia reissusta on paljon ja myös Anja Reposen kuvittamat vinjetit elävöittävät kirjaa kauniisti. Eurooppa raiteilla on nautittava matkakertomus nyky-Euroopan ytimeen ja sitä voi yhtä lailla suositella reppureissaamisen ystäville kuin yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneille.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka käyttää vapaa-aikansa mieluusti kirjojen parissa. Sarjakuvat ovat sydäntä lähellä, mutta lukulistalle pääsee säännöllisesti myös tietokirjallisuus, erityisesti muistelmat ja elämäkerrat herättävät kiinnostusta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...