Liza Marklund: Halkovaras

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tässä pienessä joulutarinassa Annika Bengtzon selvittää kotikylässään tapahtunutta halkovarkautta. Annika on tullut isoäitinsä luokse Sörmlantiin joulunviettoon. Kun hän poikkeaa jokajouluiseen tapaansa ikivanhan Gustav-sedän luokse, hän saakin vastaansa kiväärinpiipun.

Vanha-Gustav kertoo, että joku on käynyt varkaissa hänen halkovajassaan. Vienyt hänen suurella vaivalla pilkkomiaan polttopuita! Hän kun asuu melkoisen alkeellisesti mökissään. Pienessä kotikylässä epäiltyjen lista on lyhyt ja se on täynnä vain tuttuja nimiä. Aamuhämärässä Annika varjostaa ovelaa varasta ja miettii, mikä ihme pakottaa ihmisen naapurinsa halkovajaan?

Annika ja varas joutuvat Gustavin takia viettämään aikaa hieman pidempään toistensa seurassa ja asiat saavat selityksensä. Monikin asia, syyt ja seuraukset, elämä tyhjentyneessä maalaiskylässä ei ole helppoa kenellekään. Kun poliisit ja sosiaalipäivystyskin ovat lopulta paikalla, kaikki selviää — toivottavasti.

Mukava, tarkoituksellisesti tietyt ratkaisut avoimeksi jättävä joulutarina, joka toivottavasti löytää lukijansa. Koskettava, inhimillinen ja toisten huomioonottamista sekä vastuunkantamista kuuluttava kertomus on erinomainen vaihtoehto tavallisille joulukertomuksille ja rikostarinoillekin.

Lisäksi tässä opuksessa ilahduttaa kirjan koko ja muoto! Vinkkaus on kirjoitettu juuri joulukuun alussa eli mitä mainioin jouluvinkki kaikille: lähetä tämä joulukortin sijasta ystävälle, sukulaiselle ja muista muitakin. Kirja sopii hyvin vaikka ulkomailla asuvalle joulutervehdystä ja lukemista kaipaavalle, se mahtuu kirjekuoreen eikä vie turhan paljon postikulujakaan (ja tämä EI ole maksettu mainos!).

Itse ainakin aion käyttää tilaisuutta hyväkseni — mukava idea ja mukava tapa muistaa toisia… myös tarinan sanoma on ehkä paikallaan meistä useimmalle ja on hieman tavallisuudesta ja totutusta poikkeava. Mukava keksintö ja hyvä idea kaikkinensa eli suositan tavallisen joulutervehdyksen sijaan vaikkapa tätä vaihtoehtoa.

Kertomus on aiemmin ilmestynyt kokoelmassa Joulutarinoita (Helmi Kustannus 2003).

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 305 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...