Frederic Manning: Harva hyvin kuolee

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Frederic Manning palveli neljä kuukautta ensimmäisessä maailmansodassa Sommessa. Lyhyeksi jäänyt sotilasura tuotti vuosien jälkeen kirjan tästä mielipuolisesta sodasta. Useimmille ensimmäisen maailmansodan kirjoista tullee mieleen Jäähyväiset aseille ja Länsirintamalta ei mitään uutta, mutta vähemmän tunnettu Harva hyvin kuolee ei lainkaan kalpene vertailussa näihin klassikoihin.

Kirjan päähenkilö Bourne on tovereitaan korkeammin koulutettu mies, älykäs tarkkailija. Bournesta haluttaisiin upseeri, mutta tämä pysyy mieluummin sotamiehenä muiden joukossa. Vaihtelua tuo sentään lyhyt palvelus toimistotehtävissä ja siirto viestimieheksi — nämä käänteet seuraavat ilmeisesti Manningin omaa palvelusuraa. Suurin osa kirjasta kertoo tapahtumista taisteluiden välillä. Joukot liikkuvat paikasta toiseen, harjoittelevat ja viettävät vapaa-aikaa.

Sodan uhkaava tunnelma on kuitenkin läsnä ja taisteluihinkin joudutaan. Kirja kertoo tapahtumista sotamiesten ja korpraalien näkökulmasta. Miehet eivät tiedä mistään mitään, valittavat, kiroilevat, pinnaavat, haukkuvat ylempiään… siis ovat perinpohjaisen inhimillisiä. Kirjasta julkaistiin alunperin siistitty laitos, mutta suomennoksessa on jokainen kirosana paikoillaan. Vastineeksi sentään jokainen luku alkaa Shakespeare-sitaatilla.

Harva hyvin kuolee on kauniisti kirjoitettu kirja ja jälleen yksi erinomainen kuva sodan kaikennielevästä turhuudesta.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 273 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...