Markus Leikola: Uuden maailman katu

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Markus Leikola on kirjoittanut melkoisen teoksen. Lähes 1000-sivuinen romaani kattaa koko joukon 1900-luvun suuria historiallisia tapahtumia. Yksittäisen päähenkilön sijasta Leikola näyttää tapahtumia useiden eri henkilöiden näkökulmasta.

Henkilöt ovat todellisia, historiallisia ihmisiä suurien tapahtumien takana ja asiat tapahtuvat niin kuin ne historiassa tapahtuivat. Mukaan on kuitenkin ujutettu fiktiivisiä henkilöitä, näkyvimmässä roolissa professori Woland Bulgakovin mestariteoksesta Saatana saapuu Moskovaan.

Tapahtumat alkavat vuodesta 1912 ja Titanicin uppoamisesta. Katastrofi sai aikaan sen, että lennättimestä tuli pakollinen varuste laivoille, Marconi sai vauhtia bisneksiinsä ja tästä päästäänkin sulavasti Willy–Nicky-sähkeisiin ja ensimmäisen maailmansodan alkutahteihin.

Ensimmäinen ja toinen maailmansota, Venäjän vallankumous, Neuvostoliiton nousu ja tuho, ohjuskriisit, avaruusohjelmat, vaalikamppailut… Uuden maailman kadulla on kaikki.

Pääpaino on Yhdysvalloissa ja Neuvostoliitossa. Kirjassa on vahvassa osassa suuret johtajat, mutta erityistä huomiota saa ristiliikenne: Neuvostoliitossa vaikuttaneet yhdysvaltalaiset ja lännessä vierailleet neuvostoliittolaiset.

Punaisena lankana kulkee viestintä: alussa puhutaan radiomiehistä, sitten tulee elokuva ja televisio. Roosevelt puhuu radiossa, Reagan nousee valtaan Hollywoodista elokuvan ja erityisesti television avulla. Eisenstein vaikuttaa elokuvillaan. Merkittävä sivujuonne tähän viestintäkuvioon saadaan sodanaikaisista puolalaisista koodinmurtajista.

Teoksessa on omaa maagista realismiaan, sivuilla seikkailee Wolandin lisäksi muitakin fiktiivisiä hahmoja, ja tapahtumat ovat lopulta Leikolan kuvittelua, vaikka historiaan perustuvatkin. “Puhdas kaunokirja se silti on. En itsekään pysty kattavasti sanomaan, mikä siellä pitää paikkansa ja minkä olen sepittänyt itse”, sanoo Leikola Hesarin haastattelussa, mutta tulee tästä silti oppineeksi yhtä jos toista 1900-luvun kulusta.

Häikäisevä kirja. Vahva suositus, tämä kannattaa lukea, mikäli on millään tapaa kiinnostunut lähihistoriasta ja romaaneista, jotka vyöryttävät lukijan päälle mielenkiintoisia yksityiskohtia toisensa jälkeen.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Kommentti

 1. Otin kuunneltavakseni Markus Leikolan Uuden maailman katu -kirjan. Leikola kun on tunnettu älymystön ja oppineiston edustaja, siksikin lähdin urakkaan kuunnella tuo opus.

  Pitkään se vaikutti antoisalta ja moniulotteiselta, mutta jossain vaiheessa aloin kyllästyä siihen kommunisti-sanaan, ja yleensäkin yksisilmäisyyteen maailman politiikkaa, sen historiaa tarkastelevan älykön näkökulmaan.
  Teos on fakta-fiktiinen, taustalla on tosiasiat, kertomusta siivittää fiktio.

  Kyllä Leikolan oma poliittinen näkemys jyrää mahtipontisesti muut näkemykset tieltään.
  Staliania, Neuvostoliittoa, kommunismia ja Kennedyjä ei todellakaan käsitellä silkkihansikkain.
  Eikä pidäkään.

  Kana jäi kynimättä republikaanien rötösten ja törkeyksien osalta. Niiltäkään tuskin maailma on säästynyt.

  Leikola voisikin kirjoittaa seuraavan tiiliskivensä lähtökohtana Amerikan imperiumin historian suurmiesten tekemiset muilta osin kuin mitä Kennedyt ovat siinä maassa aikaan saaneet.
  Naisten miehet on nyt nähty, tai pikemminkin Uudenmaailman kadulla koettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...