Herman Melville: Moby Dick eli valkoinen valas

Moby Dick

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Moby Dick on voimakas kuvaus 1800-luvun puolenvälin valaanpyynnistä. Monet kirjan 135 luvusta eivät oikeastaan edistä juonta, vaan käsittelevät erilaisia kaskelotteihin ja niiden pyyntiin liittyviä seikkoja. Myös puolifilosofista pohdiskelua riittää, kun kertojanäänenä toimivalla valaanpyytäjä Ismaelilla riittää aikaa ajatella.

Teos on kuitenkin tästä ja kielenkäyttönsä vanhahtavasta raskaudesta (teos on kirjoitettu 1851 ja suomennettu 1950-luvulla) huolimatta varsin mielenkiintoista luettavaa. Pakkomielteen riivaama kapteeni Ahab on ikimuistoinen henkilöhahmo ja valaanpyynti ja purjehdus toisaalta useimmille lukijoille niin vierasta puuhaa, että siihen liittyvissä seikoissa riittää ihmettelemistä.

Teoksen 150 vuotta vanhat käsitykset asioista (muiden kuin valkoisten ihmisten asema ja kyvykkyys, biologia) välillä hymähdyttävät, välillä ärsyttävät, mutta kaikenkaikkiaan näkisin Moby Dickin ansaitsevan klassikonasemansa.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...