Herman Melville: Moby Dick eli valkoinen valas

Osta kirja itsellesi

Moby Dick on voimakas kuvaus 1800-luvun puolenvälin valaanpyynnistä. Monet kirjan 135 luvusta eivät oikeastaan edistä juonta, vaan käsittelevät erilaisia kaskelotteihin ja niiden pyyntiin liittyviä seikkoja. Myös puolifilosofista pohdiskelua riittää, kun kertojanäänenä toimivalla valaanpyytäjä Ismaelilla riittää aikaa ajatella.

Teos on kuitenkin tästä ja kielenkäyttönsä vanhahtavasta raskaudesta (teos on kirjoitettu 1851 ja suomennettu 1950-luvulla) huolimatta varsin mielenkiintoista luettavaa. Pakkomielteen riivaama kapteeni Ahab on ikimuistoinen henkilöhahmo ja valaanpyynti ja purjehdus toisaalta useimmille lukijoille niin vierasta puuhaa, että siihen liittyvissä seikoissa riittää ihmettelemistä.

Teoksen 150 vuotta vanhat käsitykset asioista (muiden kuin valkoisten ihmisten asema ja kyvykkyys, biologia) välillä hymähdyttävät, välillä ärsyttävät, mutta kaikenkaikkiaan näkisin Moby Dickin ansaitsevan klassikonasemansa.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Varmaan kirja ansaitse klassikkoasemansa, Ismaelin ja Ahabin roolihahmoissa, kuten myös miehistön kuvaus on kiintoisaa.

    Mutta silti lukijana tuntuu, että kirjan juoni välillä katkeaa. Kun kirja on alkuun hyvin tiiviisti minä-tyylistä kerrontaa. Tämän jälkeen kirja muuttuu yleiseksi valaan pyynnin kuvaukseksi.

    Tässä laivan matka aika laila unohtuu, ja jaksot liittyät löyhästi kokokonaisuuteen. Niitä ei liitetä kirjan henkilöihin. Näiissä kohdin kirja olisi mielestäni kaivannut lisää tiivistämistä. Liskäksi kirjan alun pääähenkilön vuodekaveri Queequeg on kyllä laivalla mukana, mutta heidän suhteen tapahtumiin ei kirjassa viitata kuin parissa kohdassa myöhemmin. Olisi ollut mielenkiintoista tietää, miten laivayhteisö vaikutti heidän yhteisöönsä.

    Kirja on tällöin vanhentunutta tietokirjaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...