Iain Banks: Ampiaistehdas

Osta kirja itsellesi

Iain Banksin arvostettu esikoisromaani on melkoisen kieroutunutta menoa. En tosin tiedä, ehkä olen vain paatunut, mutta minusta kirja ei ollut lainkaan niin järkyttävä kuin mitä lukuisista kirjassa mainituista arvosteluista voisi päätellä.

Kirja kertoo 16-vuotiaan Frank Cauldhamen maailmasta, joka sijoittuu pienelle saarelle Skotlantiin. Frank ei ole turhan herkkä tyyppi, vaan suhtautuu aika kainostelematta siihen, että on tullut murhanneeksi kolme sukulaistaan. Frankin isälläkin tuntuu olevan omat salaisuutensa, eikä Frankin mielisairaalaan suljettu Eric-velikään aivan tasapainoiselta vaikuta.

Ainekset ovat siis lupaavat, ja niistä Banks kehitteleekin mielenkiintoisen paketin. Kirja pitää mielenkiintoa yllä hyvin, eikä loppukaan ole mitenkään ilmiselvä. Herkimpien kannattaa tosin jättää kirja väliin, erityisesti kovin eläinrakkaita ihmisiä saattaa järkyttää kirjassa kärsimään joutuvien eläinten määrä. Mitään silkkaa splatteria Ampiaistehdas ei kuitenkaan ole, tuhti annos tummasävyistä huumoria aiheuttaa ajoittaisia naurunpurskahduksiakin.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.