Taakka-kirjan kannessa on näkymä Helsingin Tuomiokirkkoon kadulta. Mustavalkovalokuvassa on vanhoja 1950-luvun autoja. Etualalla on väreissä nainen selin kuvaajaan. Naisella on sininen paita ja tummemman sininen hame ja käsivarrellaan takki.

Silja-Elisa Laitonen: Taakka

En ole varsinaisesti koskaan – lukuunottamatta ehkä varhaisnuoruuden kokeiluja – ollut kovin suuri historiallisten lukuromaanien ystävä, mutta tämä Silja-Elisa Laitosen Taakka-romaani alkoi kuitenkin kiinnostaa. Ehkäpä siksi, että päähenkilö on poliisi Helsingissä 1950- ja 1960-luvuilla, jolloin naispoliisien asema ei varmaankaan ollut vielä erityi... Lue koko vinkki »
Elise and the New Partisans

Dominique Grange ja Jacques Tardi: Elise and the New Partisans

Jacques Tardin Elise and the New Partisans alkaa pysäyttävästi. 17. lokakuuta 1961 poliisi surmasi Pariisissa useita kymmeniä rauhanomaiseen mielenosoitukseen osallistuneita algerialaisia. Pariisin verilöylynä tunnettu tapahtuma oli osa Algerian itsenäistymissotaa ja Ranskan kipuilua siirtomaansa lipsumista otteestaan. Tapahtuma läväytti ranskalais... Lue koko vinkki »
Tavarat

Georges Perec: Tavarat

Georges Perec on kokeilevan kirjallisuuden suuria ranskalaisnimiä, ja hänen mestariteoksensa Elämä Käyttöohje on yksi parhaita koskaan lukemiani teoksia. Niinpä tartuinkin suurella innolla Perecin esikoisromaaniin Tavarat, joka nyt lähes 60 vuoden takaa on viimein saatu suomeksi. Tämä omaelämäkerrallinen pieni teos osui minulla siihen pieneen luokk... Lue koko vinkki »
Kaikki on kemiaa

Bonnie Garmus: Kaikki on kemiaa

Elizabeth Zott on nokkela ja loistava kemisti, akateemisesti koulutettu sekä pienen huippuälykkään tyttären äiti. Lisäksi hän on aikaansaapa kokki ja valovoimainen TV-esiintyjä, riuska soutaja ja uskollinen ystävä. Mutta koska eletään 1950- ja 60-lukujen Amerikassa, paljon merkittävämpää on se, että Elizabeth ei ole naimisissa, eikä ole koskaan oll... Lue koko vinkki »
Ensilento ja Viimeinen mohikaani

Pirkka-Pekka Petelius: Ensilento ja Viimeinen mohikaani

Ensin tekijän ikä selville: syntynyt 1953. Siis: on mitä muistella – mikäli muistaa ja juolahtaa mieleen. Pirkka-Pekka Petelius muistelee kotilapsuuttaan Kuusankoskella ja Kouvolassa sekä mummolassa Torniossa. Lämmöllä. Ei mitenkään aikajärjestyksessä, mikä taas tekee kertomuksen palaset, muistamispätkät tuoreentuntuisiksi, eläviksi. Ikään kuin ... Lue koko vinkki »
Ivalo : Tekstejä Saamenmaalta

Christian Dotremont: Ivalo : Tekstejä Saamenmaalta

Belgialainen Christian Dotremont (1922–1979) oli taidemaalari ja runoilija, joka lukeutui surrealisteihin ja oli COBRA-avantgarderyhmän perustajajäseniä. Dotremont oli Saamenmaan ystävä: hän teki kaikkiaan kaksitoista matkaa pohjoiseen Fennoskandiaan. Näistä matkoistaan Dotremont myös kirjoitti; tähän Poesiavihkoissa julkaistuun vihkoseen on koottu... Lue koko vinkki »
Minä olen monta

John Irving: Minä olen monta

Kuinka kuvailla muutamalla sanalla pääkäänteet John Irvingin romaanista Minä olen monta, siinäpä kysymys! Kokonaisia elämiä nousuineen ja laskuineen sisältävä tiiliskivi on vaikea selittää kattavasti. Kyse on kuitenkin Billystä, eli kirjailija William Marshall Abbotista, joka ponnistaa vermontilaisesta pikkukaupungista maailmalle – vain palata... Lue koko vinkki »
Katse Helsinkiin

Yki Hytönen: Katse Helsinkiin : Volker von Boninin valokuvia

Seikkaillessani Finnan kuva-arkistossa, törmäsin kerta toisensa jälkeen upeisiin neliönmuotoisiin kuviin, joiden sommitelmat olivat poikkeuksetta hyvin harkittuja. Kuvien takaa paljastui nimi Volker von Bonin (1924–2006), mutta kuka hän oikein oli, ja miksi häneltä on kertynyt arkistoihin tuhansia valokuvia useilta eri vuosikymmeniltä? Kysymys jäi ... Lue koko vinkki »
Nimeni on Oliva Denaro

Viola Ardone: Nimeni on Oliva Denaro

Korjaava avioliitto? Mitä sellainen oikein on? Mitä se korjaa? Tällainen termi tuli itselleni Oliva Denaron tarinan myötä tutuksi. Ja sehän tarkoittaa jotain aivan kamalaa: jouduttuaan raiskatuksi nainen voi avioitua pahantekijänsä kanssa, jolloin hän välttää yleisen häpeän, ja samalla raiskaajakin saattaa pitää kunniansa. Näin siis Sisiliassa 1960... Lue koko vinkki »
Lyijysydän

Tuire Malmstedt: Lyijysydän

Tuire Malmstedt on ollut hyvin puhuttu dekkaristi tässä 2010- ja 2020-lukujen vaihteessa ja enimmäkseen hyvässä sävyssä. Mikä ettei, onhan hän ollut vallan hyvä perinteisten arvoitusdekkarien kirjoittaja; lisäksi hän on osannut moniin kirjoihinsa tuoda historiallisen aikatason, joka on aluksi saattanut tuntua vähän keinotekoiselta, mutta on sitten ... Lue koko vinkki »
Tapaus

Annie Ernaux: Tapaus

Annie Ernaux voitti Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2022, eikä suotta. Tämä käsillä oleva pienoisromaani Tapaus kertoo väkevästi, että hän on mestarillinen kirjailija. Teos on käsittääkseni suoraa autofiktiota, kokemusta kirjailijan omasta elämästä, mutta myös kaunokirjallisuutta mitä suurimmassa määrin.  Kirjan minäkertoja – ehkä minulla o... Lue koko vinkki »
Messikallesta kapteeniin

Ulla-Maija Sievinen: Messikallesta kapteeniin

Messikallesta kapteeniin kertoo suomalaisten merimiesten tarinoita laivoilta ja satamista 1950-60-luvuilta. Tarinat ovat äärimmäisen kiehtovia, koska merimiehen ammatti tätä lukijaa kiinnosti ja sitten vielä se historia. Miten sitä ennen toimittiin, kuinka tosi nuorena poikana pääsikin jo lähtemään "merille". Itseäni ala kiinnosti nuorena n... Lue koko vinkki »
Vapaa rakkaus

Tessa Hadley: Vapaa rakkaus

Tessa Hadley (s. 1956) on brittiläinen kirjailija, joka aloitti kirjoittamisen kolmikymppisenä heikolla menestyksellä. Hadley opiskeli luovaa kirjoittamista tohtoriksi asti, alkoi opettaa luovaa kirjoittamista yliopistossa ja lopulta julkaisi esikoisromaaninsa Accidents in the Home vuonna 2002. Romaaneissaan Hadley kirjoittaa enimmäkseen keskiluokk... Lue koko vinkki »
Poisannettu

Anne-Maarit Koivuniemi: Poisannettu

Pieni ja vaatimaton lehti-ilmoitus, pelissä koko elämä. Vielä 1960-luvulla, ja jopa seuraavalla vuosikymmenelläkin, sadat suomalaisäidit halusivat antaa lapsensa lehti-ilmoituksella toiseen perheeseen. Anne-Maarit Koivuniemi on yksi heistä. Hänen kirjansa Poisannnettu on riipaiseva kuvaus siitä, miten merkityksellisiä varhaislapsuuden kokemukset ov... Lue koko vinkki »
Euforia

Elin Cullhed: Euforia : romaani Sylvia Plathista

Tämä kirja oli minulle henkilökohtaisesti hyvin mielenkiintoinen, ja odotin sen ilmestymistä kovasti. Olen jo vuosia ollut intohimoinen Sylvia Plath -fani, lukenut useita hänestä tehtyjä elämäkertoja ja tutkimuksia sekä tietenkin uudestaan ja uudestaan hänen omaa valitettavan suppeaksi jäänyttä tuotantoaan. Kirjahyllyssäni on itse asiassa – L.M.... Lue koko vinkki »
Yö kuuluu meille

Mariana Enriquez: Yö kuuluu meille

Viime vuonna ilmestyi ensimmäinen suomennos Mariana Enríquezilta, kun saimme nautittavaksemme novellikokoelman Mitä liekit meiltä veivät. Sen kauhunovellit hyödynsivät Argentiinan kipeää lähihistoriaa ja erilaisia kauhuaineksia. Kokoelma sai Suomessakin hyvän vastaanoton, muun muassa parhaan suomennetun teoksen Jarl Hellemann -palkinnon. Nyt novell... Lue koko vinkki »
Hyvän naisen rakkaus

Alice Munro: Hyvän naisen rakkaus

Törmäsin hauskaan artikkeliin. Eve Asherin ”How To Tell If You Are in an Alice Munro Story” luettelee paljon osuvia tuntomerkkejä, joista voi tunnistaa elävänsä Alice Munron novellissa. Ne kiteyttävät jotain hyvin munrolaista: Murhaat aviomiehesi. Vuosikymmeniä myöhemmin tajuat, ettei sillä ollut oikeastaan väliä. Tylyimmillään tätä Kanadan... Lue koko vinkki »
Lontoon tyttö

Susanna Alakoski: Lontoon tyttö

Susanna Alakoski aloitti neliosaiseksi tarkoitetun omista sukujuuristaan kertovan sarjansa Pumpulienkeli-romaanilla (2021); se kuvasi maalta tulleen nuoren Hildan elämänvaiheita hänen jouduttuaan olosuhteiden pakosta lähtemään kotoaan Vaasaan puuvillatehtaan työläiseksi. Nyt keskiössä ovat Hildan lisäksi hänen aikuiset lapsensa Jonni ja Greta, jois... Lue koko vinkki »