Tessa Hadley: Vapaa rakkaus

Vapaa rakkaus

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tessa Hadley (s. 1956) on brittiläinen kirjailija, joka aloitti kirjoittamisen kolmikymppisenä heikolla menestyksellä. Hadley opiskeli luovaa kirjoittamista tohtoriksi asti, alkoi opettaa luovaa kirjoittamista yliopistossa ja lopulta julkaisi esikoisromaaninsa Accidents in the Home vuonna 2002. Romaaneissaan Hadley kirjoittaa enimmäkseen keskiluokkaisista naisista, jotka elävät Lontoon lähistöllä, ja kuvaa naisten elämien muodostamia verkostoja.

Marianna Kurton kääntämä Vapaa rakkaus on Hadleyn kahdeksas romaani ja ensimmäinen suomennos; jos tämä menestyy, lisää suomennettavaa löytyy siis mukavasti. Tämäkin romaani kertoo keskiluokkaisesta perheestä Lontoon lähistöltä. Vuosi on 1967 ja pääosassa on Phyllis, perheenäiti, jonka miehellä Rogerilla on kelpo ura ulkoministeriössä. Lapsista Colette on 15-vuotias kapinoiva teini ja Hugh 9-vuotias äidin kultapoika.

Kirjan alussa Phyllis on valmistautumassa illanviettoon. Rogerin ystävien poika Nicholas on tulossa illalliselle. Phyllis on tavannut Nicholasin viimeksi joskus viisitoista vuotta sitten, jolloin Nicholas oli Hughin ikäinen poika. Nyt hän on parikymppinen boheemi nuori mies, joka on heti ensialkuun yli tunnin myöhässä illallisilta:

Otterleyyn kulkeva lähijuna – joka oli nitkuttanut nöyrien ja vaatimattomien pihojen ja viljelyspalstojen välissä ja ollut täynnä puvuissaan hikoilevia, sanomalehtiensä taakse linnoittautuneita työmatkalaisia – oli herättänyt Nickyssä niin tympeää toivottomuutta, että hän oli heti junasta päästyään suunnannut lähimpään pubiin, jossa hän oli parhaillaan tyhjentämässä toista tuoppiaan.

Tämä virke antaa sattumalta myös ihan hyvän kuvan Hadleyn kiemuraisesta kirjoitustyylistä. Koukeroiset lauseet herättivät alkuun kummastusta, mutta kirjan edetessä Hadleyn tyyliin tottuu ja teksti luistaa oikein mukavasti.

Illalliset lopulta toteutuvat, mutta ne keskeyttää naapurin puhelu; naapuri vaatii Phyllisiä etsimään poikansa kadonnutta sandaalia. Illallisseurue lähtee etsimään kenkää ja tämän pienen yöllisen seikkailun aikana Phyllis ja Nicky jäävät kahden, heidän välilleen illallisen aikana kehittynyt jännite purkautuu suudelmana.

Siitä saa alkunsa salasuhde. Phyllis on aikaisemminkin käynyt Lontoossa ostoksilla ja tapaamassa siskojaan. Nyt käynnit yleistyvät ja muuttuvat jokaviikkoisiksi salaisiksi tapaamisiksi Nickyn asunnolla. Lopulta Phyllis ei kestä enää pikkuporvarillista kotielämäänsä, vaan repäisee itsensä irti siitä kokonaan ja alkaa elää omaa elämäänsä, vain itseään varten.

Aivan koko tarinaa ei kerrota Phyllisin näkökulmasta. Oman vuoronsa tarinan edistäjinä saavat niin Colette, Roger kuin Nickykin, ja ohimennen muutama muukin henkilö. Sisäoppilaitokseen toimitettu Hugh jää tarinassa vähän sivuosaan. Sen sijaan äidin lähtemiseen vahvasti reagoiva Colette nousee isoon osaan. Rogerin hillitty ja hallittu stiff upper lip säröilee hieman, mutta ennen kaikkea Rogerin kautta kerrottu osuus tuo romaanille taustaa ja herkullista syvyyttä.

Vapaa rakkaus on nimittäin lähtökohtiaan herkullisempi teos. Tessa Hadley kuvaa hienosti nelikymppisen perheenäidin heräämistä, niin seksuaalisesti kuin älyllisestikin. Phyllishän on ihan fiksu ihminen, mutta 1960-luvun perheenäitinä hän ei juuri pääse loistamaan. Nickyn kanssa hän saa poliittisen herätyksen ja alkaa seurata maailman menoa aikaisempaa tarkemmin. Tätä kehitystä on hauska seurata.

Tessa Hadley on onnistunut rakentamaan aivan mainion lukuromaanin. Tarinassa on tyylikkäät 1960-luvun Lontoon tunnelmaa henkivät puitteet, kiehtova perhe- ja ihmissuhteiden verkosto ja sopivasti käänteitä, jotta kirja pysyy kiinnostavana loppuun asti.

Minun näkökulmastani koko juttu on muistuttanut pikemminkin koomista oopperaa kuin Anna Kareninaa: kaikki on tapahtunut varsin äkillisesti ja dramaattisesti, ilman minkäänlaista esipuhetta ja myös ilman mainittavia jälkisanoja. Siis kuin salama kirkkaalta taivaalta – ja Phylin osalta voisi kai myös puhua jonkinlaisesta omankädenoikeudesta.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...