Frank Herbert: Dyyni-sarja: Dune, Dune Messiah, Children of Dune, God Emperor of Dune, Heretics of Dune, Chapterhouse: Dune

Dune

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Monet tuntevat Frank Herbertin klassisen Dyyni-sarjan. Useimmat suomalaiset tuntuvat vain, kiitos suomalaisen kustantajan mielenkiintoisen ratkaisun, pitävän sarjaa neliosaisena. Suomeksi julkaistut neljä kirjaa ovat kuitenkin vain kuusiosaisen sarjan kaksi ensimmäistä kirjaa.

Tarina on eeppinen kertomus Imperiumista, jota hallitsee Rohto, melange, joka tuo käyttäjälleen hyvää oloa, pitkää ikää ja mahdollistaa nopean avaruusmatkustamisen avaruutta taittamalla. Ongelmana on se, että sitä saa vain yhdeltä planeetalta. Tämä planeetta, Arrakis, tunnetaan myös Dyyninä, koska se on pelkkää autiomaata, jota hallitsevat hengenvaaralliset hiekkamadot. Rohdon kerääminen ei ole siis mikään aivan yksinkertainen asia.

Kirjat alkavat siitä, kun Atreidesien suku saa Arrakiksen läänityksekseen (mitä tapahtui sitä ennen on luettavissa Brian Herbertin kirjoista). Seuraavat pari kirjaa jatkavat tarinaa, jonka jälkeen seuraa noin neljän tuhannen vuoden hyppäys tulevaisuuteen. Atreidesit jäävät sivuun ja tapahtumat keskittyvät enemmän Bene Gesserit -järjestöön, joka on noussut valtaan Imperiumin raunioilla.

Kirjoissa on aineksia ties mistä. Perusteemoja ovat poliittinen juonittelu (Wheels within wheels within wheels…), salaliitot ja valtapelit, ekologia ja uskontojen voima (Bene Gesseritet käyttävät uskontoa tehokkaana työkaluna tavalla, josta monet kulttijohtajat voisivat ottaa mallia). Tapahtumia, rinnakkaisia juonia ja henkilöitä on joukoittain, joten kirjoissa on harvoin tylsää hetkeä.

Kirjojen taso vaihtelee hyvästä erinomaiseen (vaikka muiden kuin ensimmäisen osan tasoa usein tunnutaankin vähättelevän) ja vaikka ehkä vain Heretics of Dune tavoittaa alkuperäisen Dunen vetovoiman, on koko sarja ehdottomasti lukemisen arvoinen eeppisen scifin ystäville. God Emperor of Dune on kenties tylsin osa, mutta tapahtumien tietäminen on olennaista myöhempien osien vuoksi. Siksi suosittelenkin ehdottomasti koko sarjan lukemista ja nimenomaan oikeassa järjestyksessä. Jos ei koko sarjaa jaksakaan, ensimmäinen osa kuuluu ehdottomasti scifi-yleissivistykseen.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 300 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...