Hugh Howey: Hiekan poikki

Hiekan poikki

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Menestyskirjailijoiden on toisinaan vaikea tuottaa materiaalia siinä tahdissa, jota kirjailijan uskolliset lukijat toivovat ja näin kävi myös Hugh Howeylle, jonka uutuuden Hiekan poikki julkaisua edelsi kuuden vuoden luomisvaihe. Hiekan poikki jatkaa Howeyn luomassa Siilo-trilogiasta kumpuavasta ja Hiekassa esitellyssä postapokalyptisessa maailmassa ja pääosin hahmoin, joiden vanhemmat olivat edellisen kirjan sankarit.

Hiekan poikki on kuitenkin tarinaltaan kokonaisuus toisin kuin Hiekka, joka kokosi viisi erillistä tarinaa yksiin kansiin. Hiekan poikki on myös siinä mielessä itsenäinen tarinansa, että aiempi kokemus Howeyn kirjoista ei ole aivan välttämätöntä tarinan hahmottamiseen (paljon apua siitä toki on).

Hiekka-aavikon laidalla sijaitsevan Ei-kenenkään-maan toisella puolella sijaitsevassa kaivoskaupungissa tapahtuu tuhoisa räjähdys, joka johtaa isän ja tyttären kostomatkalle aavikon halki. Aavikon toisella puolella arki jatkuu seuraavan hiekkasukeltajien sukupolven pyörittämänä hyvin samanlaisena kuin se oli heidän vanhempiensa nuoruudessa; erämaa on armoton ja jokainen päivä on kamppailu, jossa vihamieliset klaanit taistelevat vallasta ja niiden ulkopuolella pysyttelevät ihmiset sukeltavat hiekkaan hautautuneista kaupungeista aarteita elättääkseen itsensä.

Hiekan poikki tuntuu alkuun nuortenkirjalta, sillä kaikki kirjan päähenkilöt nuoria ja Howey on kirjoittanut heidän vuorosanansa nuoren iän mukaisiksi ja suomentaja on säilyttänyt nuorten puhekielen. Tarina tempaa mukaansa ja myöhemmin aikaa vietetään myös aiemman sukupolven aikuisten kanssa, mutta kokonaisuus on silti kuvaus nuorten selviytymisestä ja lopulta myös halusta muuttaa maailmaa, jossa he elävät.

Howeyn aiemman tuotannon tunteminen ei ole aivan välttämätöntä tästä kirjasta nauttimiseen, mutta Howey viittaa runsaasti Hiekkaan ja käydäänpä tällä kertaa myös hiekkaan hautautuneissa siiloissa sukeltamassa eikä siilojen merkitys varmasti avaudu lukijoille, jotka eivät ole Siilo-trilogiaa lukeneet. Toisaalta hiekkasukellukset ja yhteiskunta, jossa sukeltajat elävät on todella kiinnostava ja Howey osaa taitavasti kuljettaa tarinaa yllättävilläkin tavoin eteenpäin.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 297 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...