Mari Jungstedt: Hiljaisuuden hinta

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Visbyn hienostoalueella, Terra Novassa, lähes vierekkäin asuvien kolmen ystävyspariskunnan perinteinen kesäretki Gotlantiin on hyvin suunniteltu, mutta alkaa jo hieman huonosti. Jokaisen mielestä kun pittoreski mökkimajoitus ei ehkä täytäkään odotuksia. Mutta Bergman-juhlat odottavat… Koko retkue odottaa mielenkiintoisia kiertokäyntejä tunnetun ohjaajan kodin lähellä sekä eri kuvauspaikoilla.

Tapahtuma ehtii tuskin alkaa, kun kaksi heistä jo katoaa. Ohjaaja Sam Dahlberg on hävinnyt oudosti aamulla maalaustarvikkeet mukanaan eikä kukaan ole nähnytkään häntä. Hänellä on diabetes ja muut pelkäävät, ettei hän ole muistanut ottaa mukaan insuliinejaan. Stina Ek taas on lentoemäntä ja hänet on kutsuttu takaisin töihin – näin kaikki ainakin luulevat, kunnes myöhemmin selviää, että hänkin on kateissa.

Sam löydetään kuolleena, eräs purjelautailija on hänen lähellään joutunut onnettomuuteen ja on nipin-napin hengissä. Tämä kertoo nähneensä, että Sam olisi työnnetty alas jyrkänteeltä rantakivikkoon. Samaan aikaan Baltian puolen rantavesistä löytyy veneessä ajelehtiva vanhahkon miehen ruumis, joka näyttäisi olevan peräisin Ruotsin puolelta ja kaiken todennäköisyyden mukaan Gotlannista.

Kun poliisipari Anders Knutas ja Karin Jacobsson saapuvat Farölle, Ingmar Bermanin kotisaarelle, tutkimaan tapauksia, he ovat kuitenkin kotimaisemissaan ja pääsevät melkoisen vyyhdin kimppuun nopeasti. Myös toimittaja Johan Berg on hälytetty isyyslomalta töihin ja hänkin on taas mukana. Gotlanti on jälleen lehtien otsikoissa… Sen verran lukijoille esimakua, että myös Jörn Donner vilahtaa mukana kirjassa!

Kun koko joukkio alkaa penkoa tapahtumia, löytyy myös Stinan ruumis. Tämä oli löytänyt Bergmanin salassa pidetyn kotitalon sekä ilmeisesti tavannut siellä jonkun miehen – mutta kenet? Onko joukossa joku, joka ei esiinny omalla nimellään? Kuka kumma kurkkii ikkunoista öisin? Kun terranovalaisten pariskuntien välisiä suhteita selvitetään pohjamutia myöten, alkavat salaisuudet aueta. Lähes kaikki ovat olleet jonkinasteisissa tekemisissä toistensa aviopuolisojen kanssa tai heidän välillään on ollut merkillisiä salaisuuksia sekä sopimuksia sen lisäksi, että he ovat olleet mielestään valtavan hyviä naapureita. Ovatkohan he juuri siksi hitsautuneetkin sellaiseksi porukaksi, joka ei enää ole osallistunut mihinkään vaan järjestänyt itse omat viihdykkeensä?

Ilmi tulee outo raskaus, salaisia suhteita siellä ja täällä sekä tietysti mustasukkaisuutta ja omaistamisenhalua. Samalla puututaan myös insestiin, pappien rippisalaisuuteen ja moneen muuhunkin asiaan, joista ei juuri julkisesti puhuta. Gotlannissa tilanne pääsi lopulta laukeamaan, ehkä siksi, että kesäaikaan saarella on satoja tuhansia turisteja ja vieraita ei ole helppo löytää tai aina edes tunnistaa.

Trilleri on jälleen Mari Jungstedtiltä taattua jännitystä ja murhamysteeriä rajatussa ympäristössä. Kaikki kuitenkin selviää, kun ajassa palataan lopulta hyvinkin paljon taaksepäin. Tämä vaatii myös poliisiparilta merkittävästi työtä ja pariskuntien elämän tämä tulee muuttamaan lopullisesti. Onko Visbyn hienostolähiökään enää koskaan ennallaan? Jälleen jännitystä Gotlannissa ja ainakin näin kevään tullessa tämä on sopivan mielenkiintoista luettavaa, mukavan kiemuraisia juonia enkä usko kokeneenkaan lukijan selvittävän lopputulosta etukäteen. Kirja nimittäin alkaa hieman hitaanlaisesti… Suosittelen kaikille sarjasta kiinnostuneille, mutta toki myös Visbyn, Gotlannin, saariston ja meren ystäville, koska nämä ovat tässäkin kirjassa taas kuvattu erinomaisesti.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 275 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...