Sarianna Vaara: Huomenkellotyttö

Osta kirja itsellesi

Anna on huomenkellotyttö, sillä hän on syntynyt sunnuntaiaamuna, kirkon huomenkellojen soidessa. Annan ollessa pieni Elena-äiti on sairastunut skitsofreniaan, ja Annan kasvaessa Elenasta tulee kirjailija, joka julkaisee runokokoelmia, romaaneja ja nuortenkirjan. Itsemurhayritykset ja lääkkeiden väärinkäyttö leimaavat kuitenkin hänen elämäänsä koko Annan nuoruuden ajan.

Sarianna Vaara tietää mistä kirjoittaa, sillä hänen äitinsä oli kirjailija Maria Vaara (1931-1992). Huomenkellotyttö kulkee niitä polkuja, jotka ovat Maria Vaaran kirjoja lukeneille tuttuja. Lääkkeitä, tokkuraa, itsemurhayrityksiä. Keskiviikon terapiakäynnit kaukana Oulussa. Alkoholiin taipuvainen miesystävä Voitto. Myöhemmin sitten naispuolinen elämänkumppani Kristiina. Mutta myös huumoria, mielikuvitusta, yhteisiä sanaleikkejä, elämän juhlistamista kolmivärisellä jäätelöllä.

Huomenkellotyttö on vaikuttava kirja. Se vyöryttää lukijan eteen kuvan erilaisesta lapsuudesta – niin erilaisesta, että Anna ei tunnu mitään niin toivovan kuin tavallisuutta. Kuitenkaan tarina ei ole toivoton: Anna valmistuu mielenterveyshoitajaksi, löytää miesystävän, elää omaa elämäänsä.

Uskoisin, että Huomenkellotyttö toimii lukukokemuksena hyvin, vaikka lukija ei tuntisikaan Maria Vaaran kirjoja, mutta meille niitä lukeneille se antaa todella mielenkiintoisen näkökulman tapahtumiin. Vaaran romaaneissa, erityisesti Kuuntele, Johanneksessa ja Toisessa hengityksessä, tytär Anu näyttäytyi enemmän tai vähemmän äitinsä sairauden uhrina, mutta Huomenkellotytön Anna ei sitä kuitenkaan ole. Äidinrakkaus kantaa kaikesta huolimatta.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Tuija

Olen Tuija ja olen suhtautunut intohimoisesti kirjoihin ja lukemiseen jo yli 50 vuoden ajan. Myös työni on kirjojen parissa puurtamista, sillä toimin tietopalveluneuvojana Tampereen yliopiston kirjastossa. Luen mieluiten kaikkea laatukirjallisuutta dekkareita ja tyttökirjoja unohtamatta. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Todella vaikuttava kirja ja tietää sen pohjautuvan todellisuuteen. En ole lukenut Maria Vaaran kirjoja, mutta sen aion ehdottomasti tehdä. Uskon, että tässä järjestyksessäkin kirjojen lukeminen on ihan mielenkiintoinen kokemus.
    Sarianna Vaaran tapauksessa uskon täysin, jos hän sanoisi (tai on sanonut), että hänen oli pakko kirjoittaa tämä kirja.
    Erityisen koskettava oli kirjan loppu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...