Juha Honkonen ja Jussi Lankinen: Huonoja uutisia

Osta kirja itsellesi

Juha Honkonen ja Jussi Lankinen ovat vihaisia. Heillä kummallakin on monipuolinen kokemus toimittajan ammatista ja erilaisista toimituksellisista tehtävistä niin pienten kuin suurten alan toimijoiden leivistä. He ovat joutuneet seuraamaan läheltä viime vuosien rajuja muutoksia media-alalla. Lehdet ovat karsineet kustannuksiaan karskilla kädellä, ja toimituksista on otettu toden teolla löysät pois. Ja mikä onkaan lopputulos? Maamme suurimmilla lehdillä menee taloudellisesti paremmin kuin koskaan.

Honkosen ja Lankisen pamfletti Huonoja uutisia on oikeastaan hätähuuto laadukkaan toimittajantyön puolesta. He väittävät, että maamme median taso on viime aikoina heikentynyt huomattavasti. Syyttävä sormi ei kuitenkaan osoita itse toimittajiin, vaan ennen muuta lehtien ja mediakonsernien omistajiin. Työpaikkoja media-alalta on sulanut satoja. Karsiminen on kohdistunut erityisesti kokeneisiin (lue: kalliisiin) toimittajiin, ja jäljelle jääneet tekevät nyt yhä suuremman työn yhä pienemmällä porukalla. Yhä kireämmällä aikataululla työskenteleminen johtaa journalismin pinnallistumiseen ja viihteellistymiseen. Syvällisiä artikkeleja ei enää kaivata, koska niitä ei jakseta lukea. Faktojen tarkistaminen jätetään julkaisun jälkeen.

Printtimedian vähittäisessä vähenemisessä on Honkosen ja Lankisen mielestä myös paljon potentiaalisia mahdollisuuksia. Sähköinen tiedonvälitys antaa mahdollisuuksia uudenlaisellekin journalismille. Pienten toimijoiden nousu haastamaan isoja mediataloja on mahdollista, kun painokustannuksiin ei tarvitse käyttää resursseja. Laadukkaille kapea-alaisille julkaisuille olisi tilaa. Toki yhä yleisempi viihteellinen katso kuvat -tyyppinen klikkausten kalastelu on masentavaa. Huomion voisi kiinnittää klikkausten lukumäärän sijaan esimerkiksi siihen, miten kauan sivustolla vietetään aikaa.

Tietenkin Huonoja uutisia on puolueellinen kannanotto. Se on hyvä ja tarpeellinen puheenvuoro laadukkaan journalismin puolesta. Lisäksi se sisältää useita kiinnostavia faktoja lehden teosta liiketoimintana ja toimittajan työstä yleensä. Kannattaa tutustua.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.