Pikkuporvarit

Anna Kontula: Pikkuporvarit : Pohdintaa aikamme hengestä

Sanoi joskus olevansa eduskunnan ainoa kommunisti – jos ei sitten joku uskalla tulla kaapistaan ulos. Kirjoittaa Pikkuporvarit-pamfletissaan kuitenkin suomalaisten elämäntyylistä niin, että samaistumispintaa tuntuu riittävän: pikkuporvari mikä pikkuporvari! Hänkin, Anna Kontula, s.1977. "Hän rakentaa omakotitalonsa vankaksi ja hankkii pihaa... Lue koko vinkki »
Miksi vihaan miehiä

Pauline Hermange: Miksi vihaan miehiä

Vaikka isä on mies, aviopuoliso on mies, moni tuttu kollega on mies, veli ja ystävät ... – niin silti otsikko pätee. "Miesten olisi opittava pysymään omalla tontillaan.""Vaikka rakastankin kumppaniani enkä ole missään nimessä harkitsemassa eroa, aion edelleen suhtautua miehiin vihamielisesti. Ja niputtaa heidät kaikki yhteen." Siksikin koska ... Lue koko vinkki »
Hallan vaara

Jussi Förbom: Hallan vaara : Merkintöjä maahanmuuton puhetavoista

Jussi Förbomin Hallan vaara : Merkintöjä maahanmuuton puhetavoista on vuonna 2010 julkaistu pamfletti sen aikaisesta maahanmuuttokeskustelusta. Förbomin pamfletin pääargumentti on, että Perussuomalaiset ja muut maahanmuuttokriitikoiksi itseään kutsuvat tahot eivät tarjoa mitään uutta maahanmuuttokeskustelussa. Kirjailijan mukaan maahanmuuttokrii... Lue koko vinkki »
Jumala ja valtio

Mihail Bakunin: Jumala ja valtio

Mihail Bakuninin vuonna 1882 julkaistu Jumala ja valtio on yksi merkittävimmistä anarkistisista manifesteista. Bakunin argumentoi tässä lyhyessä ja kesken jääneessä kirjassaan, että monoteistinen jumala ja ylipäätänsä jumalausko ovat pohja hierarkkiselle yhteiskuntajärjestykselle. Tämän takia jumaliin ei pidä uskoa. Bakunin tiivistää tämän lause... Lue koko vinkki »
Muutaman töhryn tähden

Mikael Brunila, Kukka Ranta ja Eetu Viren: Muutaman töhryn tähden

Mikael Brunilan, Kukka Rannan ja Eetu Virenin Muutaman töhryn tähden on vuonna 2011 julkaistu tietokirja Helsingin kaupungin graffitien vastaisesta sodasta vuosilta 1998–2008. Ennen vuotta 1990 graffiteja ei nähty suurena ongelmana, vaan osana kaupunkikulttuuria, mutta kaikki muuttui, kun USA:sta rantautuivat ideat rikottujen ikkunoiden teoriast... Lue koko vinkki »
SuomiFinland

Jörn Donner: Suomi Finland

Kirjalla on hieno kansi. Siinä on musta tausta. Keskivaiheilla lukee melko pienellä Suomi Finland ja sen yläpuolella isolla keltaisella fontilla Jörn. Aloin miettiä, kuinka monen suomalaisen ei tarvitse edes mainita sukunimeään. Keksin Donnerin lisäksi lähinnä Hjalliksen. Mutta asiaan. Kyse on siis Jörn Donnerin pamfletista SuomiFinland, joka on... Lue koko vinkki »
Naispoliisin rankka arki monikulttuurisessa Saksassa

Tanja Kambouri: Naispoliisin rankka arki monikulttuurisessa Saksassa

Pamfletissa sukujuuriltaan kreikkalainen Tania Kambouri ruotii tarkoin partiopoliisin tehtävät lainlaatijoiden (kansanedustajien) ja oikeuslaitoksen (tuomareiden) puristuksessa. Päällimmäisenä ja vaativimpana tehtävänä on siirtolaisten kanssa "lakiasiointi", joka on kaikkea muuta kuin helppoa, varsinkin naispoliisilla. Turkkilaiset ovat miljoona... Lue koko vinkki »
Kaikki tasan!

Inari Juntumaa, Jenni Korkeaoja, Rosa Meriläinen ja muut (toim.): Kaikki tasan! : pamfletti epätasa-arvosta

Onko tasa-arvo Suomessa jo valmis? Tai jos tasa-arvokysymykset ovat muualla maailmassa paljon huonommalla tolalla, pitäisikö meidän täällä Pohjolassa olla vain tyytyväisiä? Ei pitäisi, todetaan Kaikki tasan! -kirjassa. Siinä suomalaiset eturivin feministit kirjoittavat poleemisesti tasa-arvosta perheessä ja työelämässä. Lasikatot ovat todelli... Lue koko vinkki »
Kun koulu ei tajua

Maarit Korhonen: Kun koulu ei tajua

Tänä syksynä peruskoulut ovat ottaneet käyttöön uudet opetussuunnitelmat tyyliin 'Ennen kysyttiin: mitä? Nyt kysytään: miten?'. Perusteellinen muutos on välttämätön, kuten Vuoden 2015 Luokanopettaja luokanopettaja Maarit Korhosen pamfletista hyvin käy ilmi. Vaikkapa lainaus Anna Laulumaan kummastelusta detaljien opettamisesta: "Jäänyt se pintty... Lue koko vinkki »
Raha

Ville Iivarinen: Raha : Mitä se todella on ja mitä sen tulisi olla?

Heti alkuun tyhmältä kuulostava kysymys: mitä raha on? Osaatko vastata? Entäs jos "vaihdon väline" ei kelpaa vastaukseksi? Entäs pankit sitten? Tiedätkö mitä tapahtuu, kun talletat rahaa pankkiin? Mitä pankki rahoillesi tekee ja ovatko ne enää sen jälkeen sinun rahojasi? Nämä ovat hyviä kysymyksiä, joihin monikaan ei tiedä oikeita vastauksia.... Lue koko vinkki »
Ne

Leena Sharma: Ne : kohtaamisia perus-Suomessa

Leena Sharma on politiikan toimittaja, joka on puoliksi ulkomaalainen. Kirjassa hän yrittää selvittää itselleen ja lukijoilleen, mistä perussuomalais-ilmiössä on oikein kyse. Kirja on ajankohtainen nyt eduskuntavaalien tullessa, vaikkei vielä tiedetäkään, tekevätkö perussuomalaiset uuden jytkyn. Kirjassa tavataan puolueen edustajia europarlament... Lue koko vinkki »
Herää, koulu!

Maarit Korhonen: Herää, koulu!

Peruskoulun opetussuunnitelman perusteet uudistuvat vuodesta 2016 alkaen. Toisen asteen koulutus seuraa perästä. Keskustelu koulutuksen sisällöistä ja painotuksista on aina runsasta, koulu kun tuntuu olevan aihepiiri, josta kaikilla on oma mielipiteensä – kuinka perusteltu ja minkälaiseen tutkimukseen nojaten, onkin sitten eri asia. Julkisen taloud... Lue koko vinkki »

Juha Drufva: Köyhät ansassa

Juha Drufvan lyhyet puheenvuorot ilmestyivät vuosina 2011–2012 Kansan Uutisten verkkolehdessä neljänä nimettynä sarjana: Kapitalismin perustekijät, Jäähyväiset sivistykselle, Köyhät ansassa sekä Taivastelun valtakunnailla. Puheenvuoroja nimitetään myös ilmiannoiksi ja syy tähänkin löytyy viimeistään lukijan korvien välistä. Drufva ilmiantaa tosi... Lue koko vinkki »
Planeetan suurin ja viilein

Antti Rautiainen: Planeetan suurin ja viilein : tositarinoita Venäjältä

Antti Rautiainen muutti vuonna 1997 Venäjälle. Vuonna 2012 hänet julistettiin turvallisuusuhkaksi, ja hänen oleskelulupansa mitätöitiin. Rautiaisen pamflettimuotoisessa kirjassa hän kertoo kokemuksistaan naapurimaassamme. Rautiaisen tekstien lukeminen teki oloni nostalgiseksi. Muistan omilta opiskeluajoiltani kuinka vahvasti Venäjä vaikutti joih... Lue koko vinkki »
Perustulon aika

Johanna Perkiö ja Kaisu Suopanki: Perustulon aika

Varmaan jokainen meistä on kuullut termin perustulo ja onpa useimmilla asiasta mielipidekin. Itse olen seurannut perustulokeskustelua kiinnostuneena, mutta täytyy tunnustaa että kokonaiskuva oli sanomalehtien perusteella jäänyt melko epäselväksi. Nyt se puute on korjattu, sillä Perustulon aika -kirjan avulla lukija saa muodostettua monipuolisen kuv... Lue koko vinkki »
Koulun vika

Maarit Korhonen: Koulun vika?

Kolme vuosikymmentä luokanopettajana toiminut Maarit Korhonen on kyllästynyt kuulemaan, että yhteiskunnan ja nuorison ongelmat johtuisivat koulujärjestelmästä. Opettajat tekevät parhaansa, mutta kaikkeen eivät yhden ihmisen resurssit riitä, kun luokassa on 25 karjuvaa lasta omine erityistarpeineen — maahanmuuttajia, huostaanotettuja, keskittymishäi... Lue koko vinkki »

Seppo Konttinen: Suomalainen ruokalasku

Kirjoittaja puuttuu tässä pamfletissaan ajankohtaiseen aiheeseen eli ruuan hintaan Suomessa. Tätä kirjoittaessani julkistettiin ennuste, että ruoan hinta nousee vuoden 2012 aikana ainakin 6 %. Julkisuudessa kuitenkin toistetaan merkillisiä selityksiä kotimaisen ruuan edullisuudesta, alkuperäisyydestä, puhtaudesta, terveellisyydestä ja muusta mukava... Lue koko vinkki »

Silvo Kaasalainen: Virkanimitysruletti : Miksi sopivin voittaa parhaan?

Suomessa virkamiehet kuntien ja valtion kärkipaikoille nimitetään hyvin pienestä joukosta. Kahdeksan prosenttia kansalaisista kuuluu puolueisiin, mutta tuosta porukasta valitaan suuri osa korkeammista virkamiehistä. Kaasalainen kertoo tässä pamfletissaan, mihin poliittiset virkanimitykset johtavat. Julkiseen tehtävään ei Suomessa haeta pätevintä... Lue koko vinkki »