Ville Iivarinen: Raha : Mitä se todella on ja mitä sen tulisi olla?

Raha

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Heti alkuun tyhmältä kuulostava kysymys: mitä raha on? Osaatko vastata? Entäs jos “vaihdon väline” ei kelpaa vastaukseksi?

Entäs pankit sitten? Tiedätkö mitä tapahtuu, kun talletat rahaa pankkiin? Mitä pankki rahoillesi tekee ja ovatko ne enää sen jälkeen sinun rahojasi?

Nämä ovat hyviä kysymyksiä, joihin monikaan ei tiedä oikeita vastauksia. Ville Iivarinen on perehtynyt asiaan perinpohjaisesti ja vääntää rautalangasta, miten rahat ja pankit toimivat. Totuus on ruma. Yksityiset pankit luovat rahaa, keskuspankeilla ei ole todellista valtaa ja niillä, joilla se valta oikeasti on, ei ole minkäänlaista vastuuta mistään. Talousrikolliset maksavat satojen miljardien kupruista parin miljardin sakot ja välttyvät vankeustuomioilta.

Iivarinen on toiminut Suomen Talousdemokratia ry:ssä ajamassa demokraattisemman talouden asiaa. Kirja on pamfletti rahareformin puolesta ja tarjoaa konkreettisia ehdotuksia siitä, miten rahan olemusta voisi kehittää demokraattisemmaksi. Se, että pankeilta vaadittaisiin enemmän keskuspankkirahoitusta taustalle olisi jo hyvä lähtökohta.

Ahdistavahan tämä kirja on; paha mieli on taattu, jos yhteiskunnalliset epäkohdat saavat masentumaan. Koko jatkuvaan velanottoon talousjärjestelmä tuntuu olevan eliitin salajuoni maailman tuhoamiseksi. Toisaalta mahdollisimman monen toivoisi lukevan tämän kirjan, koska haluaisin, että rahan luonteesta puhuttaisiin julkisuudessa enemmän. Nyt tuntuu, että poliitikoillakin, jotka asioista päättävät, on erittäin hutera kuva rahan luonteesta.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 293 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...