Anne Sverdrup-Thygeson: Jos hyönteiset katoavat : Harvinaistuvat, hyödylliset pikkuötökät, joita ilman emme tule toimeen

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Arvostelin hiljattain mainion Kimalaisen kyydissä -kirjan, jonka jälkeen jäi vähän sellainen kutina, että hyönteisistä ja varsinkin niiden hädänalaisesta tilanteesta pitäisi lukea enemmänkin. Tähän saumaan Jos hyönteiset katoavat… vaikutti siis oikein nappivalinnalta.

Biologian professori Anne Sverdrup-Thygesonin kirja yllättää monessakin suhteessa. Ensinnäkin kirja on yllättävän riemastuttava, jopa hauska. Kirja on selvästi suunnattu sellaisille ihmisille, jotka eivät ole ennestään perehtyneet hyönteisten maailmaan, ja ehkä pitävät aihetta jopa vähän tylsähkönä ja triviaalina. Sverdrup-Thygeson tekee kaikkensa osoittaakseen, että oletus ei voisi olla enempää väärässä. Mistään eläinkunnasta ei löydy niin kekseliäitä ja omituisia selviytymisstrategioita kuin hyönteisiltä, eikä mikään eläinryhmä ole myöskään planeetan kannalta niin olennaisen tärkeä.

Kirjassa on mielenkiintoisia tarinoita laidasta laitaan, kuten miten kävi, kun Australiaan tuotiin isot määrät karjaa, eikä Australiasta löytynyt kotoperäisiä kovakuoriaisia, jotka olisivat pystyneet hajottamaan lehmänlantaa. Tai entäpä hilpeä esimerkki Ampulex dementorin lisääntymisstrategiasta, vihjeenä olkoot että kyseinen pistiäinen on saanut nimensä Harry Potterin ankeuttajien, eli Dementorien mukaan.

Itse oletin kirjan nimen perusteella, että kirja käsittelisi erityisesti hyönteisten hälyttävää vähenemistä ja siihen johtaneita syitä, mutta se ei oikeastaan pidä paikkaansa. Pikemminkin kirja on Sverdrup-Thygesonin rakkaudentunnustus hyönteisiä kohtaan, joskin kirjassa painotetaan kovasti näkökulmaa, miten hyönteiset ovat olennainen osa ekosysteemiä ja miten monilla yllättävilläkin tavoilla ne hyödyttävät myös ihmisiä. Viimeisessä luvussa perehdytään vielä pikaisesti hyönteisten häviämiseen mahdollisesti johtaviin syihin, mutta se ei tosiaan ole mikään pitkä katsaus.

Ei väärinymmärrykseni kuitenkaan harmittamaan jäänyt, viihdyttävästi kirjoitettu kirja imaisi nopeasti mukaansa ja suosittelen tätä kirjaa erityisesti kaikille, jotka eivät pikkuotuksista niin perusta. Valaisevaa ja hauskaa luettavaa kaikin puolin!

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka käyttää vapaa-aikansa mieluusti kirjojen parissa. Sarjakuvat ovat sydäntä lähellä, mutta lukulistalle pääsee säännöllisesti myös tietokirjallisuus, erityisesti muistelmat ja elämäkerrat herättävät kiinnostusta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...