Michael Bright ja Gavin Scott: Eläinten monimuotoinen maailma

Eläinten monimuotoinen maailma

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tämä lasten eläintietokirja on tehty yhteistyössä Lontoon luonnontieteellisen museon kanssa. Sen englanninkielinen nimi Get Your Animals in Order antaa vihjettä siitä, mistä sisällössä on kyse: eläinten luokittelemisesta. Aluksi esitellään, millä tavoin eläimiä on eri ryhmiin luokiteltu eri tasoilla ja sitten sukelletaan esittelemään eläimiä luokittain (order).

Ensin aloitetaan selkärankaisista nisäkkäistä, sitten esitellään linnut, matelijat, sammakkoeläimet ja kalat. Jokaisesta luokasta on aukeaman verran tietoa ja perään toinen aukeama, joka esittelee jotain luokan tavanomaisimmista piirteistä poikkeavaa: munivat nisäkkäät nokkaeläimet, siipiä evinä käyttävät linnut pingviinit, kummalliset matosammakot ja maan päällä viihtyvät kalat.

Selkärangattomiakin esitellään: vastaavanlaisen käsittelyn saavat niveljalkaiset, nilviäiset, madot, piikkinahkaiset ja polttiaiseläimet. Näin kirjassa esitellään varsin laaja joukko erilaisia eläimiä. Kuhunkin luokkaan on valittu kiinnostavia eläimiä, joten vaikka olisi lukenut enemmänkin eläinkirjoja, tästä oppii varmasti jotain uutta. Lopuksi esitellään vielä äärimmäisen tiivis sivun mittainen eläinten tutkimisen aikajana esihistoriallisesta ajasta 2020-luvulle ja kerrotaan miksi eläimiä ylipäänsä kannattaa tutkia. Lopussa on vielä sanasto.

Eläinten monimuotoinen maailma on oikein pätevä teos. Terhi Leskisen suomennos näytti virheettömältä ja hyvänä merkkinä alkusivuilla kiitetään kotimaisia asiantuntijoita. Joonas Gustafssonia taisin aikoinaan itsekin vaivata sammakkoeläinten nimeämiseen liittyvillä kysymyksillä Fauna-lautapeliä suomentaessani. 

Kuvakirjassa myös kuvitus on erinomaisen tärkeää ja siitä Eläinten monimuotoinen maailma saa täydet pisteet: Gavin Scott on todella taitava kuvittaja, jonka eläinkuvitukset ovat huippuluokkaa. Erityisesti isommat kuvat, joissa on myös taustaa mukana, ovat todella ilo silmälle. Kirjassa on onneksi riittävän isot sivut, jotta kuvitus pääsee kunnolla oikeuksiinsa. Hieno kirja, tästä on varmasti paljon iloa eläimistä kiinnostuneille lapsille ja kirjaa lapselle lukeva aikuinenkin oppii varmasti jotain uutta ja kiehtovaa.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...