Steven Gould: Jumper

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Eräänä iltana David ei ole leikannut nurmikkoa kuten isä olisi halunnut. Isä tavalliseen tapaan ryhtyy pieksemään Davidia ja tällä kertaa uhkaa lyödä vyön soljella. David hätääntyy ja huomaa yhtäkkiä olevansa kirjastossa. David päättää paeta, eikä palaa enää kotiinsa, vaan painuu sen sijaan New Yorkiin. David joutuu vaikeuksiin, mutta keksii pian, että pystyy itse asiassa hyppäämään mielensä mukaan paikasta toiseen, kunhan vain tuntee paikan, johon hyppää.

Teleportaatiokyky onkin oiva keino ratkaista monenlaisia ongelmia, kuten esimerkiksi sen, miten 17-vuotias kotoaan karannut nuori mies tulee toimeen ilman pankkitiliä, henkilötunnusta, ajokorttia tai syntymätodistusta. David näppäränä poikana tekee täydellisen pankkiryöstön teleporttaamalla pankkiholviin ja poistumalla jälkiä jättämättä.

Miksikään superroistoksi David ei kuitenkaan ryhdy. Vaikeuksia tulee muutenkin jo tarpeeksi. Onneksi elämään tulee vähän romantiikkaakin, New Yorkissa matkailevan Millien muodossa. David alkaa myös selvitellä äitinsä kohtaloa: äiti jätti pahoinpitelevän miehensä, kun David oli viisi ja hylkäsi samalla Davidin isänsä käsiin. Onnistuuko David löytämään äitinsä?

Jumper on nuortenkirja, se näkyy aiheissa ja niiden käsittelyssä, mutta samalla se on hauska tutkielma siitä, miten teleportaatiokyky voisi toimia. Tarina on vähän naiivia teinien toiveentoteutusfantasiaa (isän pahoinpitelemä poika löytää itsestään yliluonnollisia voimia ja näyttää koko maailmalle!), mutta melkoisen jännä juttu se silti on – ei tämän parissa kauaa vanhettu, kun tarina imaisi mukaansa.

Kirjasta on tehty samanniminen elokuva vuonna 2008 ja vaikka siinä onkin nimekkäitä näyttelijöitä ja ties mitä, lukemani kuvauksen perusteella kirjan juonta on väännelty niin kamalalla tavalla, että kirja ja elokuva kertovat aivan eri tarinat (ja kirja vaikuttaa merkittävästi paremmalta).

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 294 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...