Anne Swärd: Kesällä kerran

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Romaani kertoo eräänlaisesta perhehelvetistä, joka alkoi yli kaksikymmentä vuotta sitten. Pojat Kristian ja Jens olivat itsekin vielä tuolloin pieniä, kun perheeseen ilmestyi ylimääräinen tyttövauva. Sen kiikutti keskellä talvea paikalle vieras nainen, isän rakastajatar, joka jätti lapsen perheeseen ja kertoi tytön olevan isä-Jackin aikaansaannoksia. Vauvan paitaan oli kirjailtu nimi, Kaj Angelika ja siksi tätä alettiinkin nimittää Kaj’ksi. Muuta hänellä ei ollutkaan mukanaan…

Äiti, Ingrid, ottaa Kaj’n hoteisiinsa hoitaakseen tätä ja muistuttaakseen miehelleen jatkuvasti tämän uskottomuudesta, mistä ei koskaan muutoin puhuta. Jack alkaakin etääntyä koko perheestä ja häipyy jonkin ajan kuluttua.

Kaj on jollain tavoin sairas: samaan aikaan hyvin aikuismainen ja lapsellinen. On kuitenkin selvää, että hän rakastaa vain yhtä ihmistä, velipuoltaan Kristiania. Kukaan ei ole välittänyt viedä häntä lääkäriin ja ottaa selvää, mistä oikein on kyse. Puhumattomuudesta on tullut perheen tapa. Asioista vaietaan aina viimeiseen asti.

Kesällä kerran kertoo parista kesäisestä viikosta, kun Kaj voitti matkan Floridaan kahdelle. Hän halusi kuitenkin antaa liput äidille ja Jensille. Ehkäpä jo tietäen vaivihkaa, mitä on tulossa. Kristian tulee vahtimaan Kaj’ta siksi aikaa, sillä yksin häntä ei voi eikä uskalla jättää. Tapahtumat etenevät omalla tasollaan vääjäämättä – intohimoa ja groteskeja perhesalaisuuksia. Tekijä antaa kaikille asianosaisille puheenvuoron ja esille tulevat osittain kaikkien synkät, banaalit, surulliset ja omalaatuiset ajatukset ja oma elämä. Näiden parin viikon tapahtumat ovat osittain kiihkeitä ja surullisia, toisaalta ne ehkä ovat merkki jonkin uuden alkamisesta.

Anne Swärd on erittäin taitava kuvamaan ihmismieltä ja hänellä on selkeä psykologinen ote kerrontaan ja perhesuhteisiin. Suosittelen, merkillisen kiihkeä ja osin ahdistavakin romaani perheen vaietuista salaisuuksista, kertomatta jääneistä ajatuksista ja tunteista sekä kärpäsistä kesän kuumuudessa.

Tämä on Swärdin esikoisteos, jolla hän oli vuoden 2003 August-palkintoehdokas. Aikaisemmin on suomeksi ilmestynyt romaani Viimeiseen hengenvetoon, jota pidetään hänen läpimurtoteoksenaan.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 276 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...