Pathogenesis : A History of the World in Eight Plagues

Jonathan Kennedy: Pathogenesis : A History of the World in Eight Plagues

Perinteinen historia on ennen kaikkea edistyksen historiaa, jossa saamme kiittää nokkeluuttamme ja suurmiehiä nauttimistamme edistysaskelista. Tällainen historiankirjoitus on yhä enemmän painumassa taka-alalle, kun huomaamme, että sosiaalisiin ja poliittisiin muutoksiin vaikuttavat monet sellaiset asiat, jotka eivät ole aina niin ilmeisiä. Tämä on ... Lue koko vinkki »
Ruttoyöt

Orhan Pamuk: Ruttoyöt

Vuonna 1901 puhkeaa ruttoepidemia Välimerellä Mingerin saarella Kreetan ja Rodoksen välimaastossa. Osmanivaltakunnan sulttaani Abdülhamit lähettää saarelle terveysasiain ylivalvojansa, kemisti Bonkowski paššan apulaisineen, alkavaa epidemiaa tartuttamaan, mutta hyvin pian saarelle saapumisensa jälkeen Bonkowski pašša murhataan. Sulttaani määrää hän... Lue koko vinkki »
Ruoka, ilmasto ja terveys

Risto Isomäki: Ruoka, ilmasto ja terveys

Monen muun kuin Risto Isomäen kohdalla tuskin voi todeta samaa, että saman kirjailijan dystopia ja tietokirja voivat olla lähellä toisiaan. Uusin teos Ruoka, ilmasto ja terveys kertoo helppotajuisesti ja perusteellisesti teeman keskeisistä asioista. Samalla se niputtaa nuo kolme toisiinsa sidoksissa olevaa asiaa hyvin yhteen. Siinä missä ilmasto... Lue koko vinkki »

Anni Kytömäki: Margarita

Uhanalainen jokihelmisimpukka on elänyt maapallolla omaa salaperäistä elämäänsä jo kauan ennen ihmistä. Se on Anni Kytömäen kolmannen romaanin keskiössä, välillä suoraan ja välillä symbolisesti. Ihmisen ja luonnon yhteys sekä rinnakkaiselo ovat myös Margaritan vahvoja teemoja. Sotien jälkeen muuttoliike maaseudulta kaupunkiin on voimistunut ja t... Lue koko vinkki »
Loputtomat loiset

Tuomas Aivelo: Loputtomat loiset

Suomalainen Tuomas Aivelo on tutkinut Madagaskarin hiirimakien loisia ja punkkien kantamia taudinaiheuttajia. Loisista hän on kirjoittanut paljon blogissaan Kaiken takana on loinen. Nyt on sitten kirjan aika. Loputtomat loiset kertoo monenlaisista loisista: on ne isot suolistomadot, guineamadot ja muut ällötykset, jotka ehkä ensimmäisenä mieleen... Lue koko vinkki »
Virukset

Matti Vuento: Virukset : Näkymättömät viholliset

Virukset ovat melkoinen riesa ihmiskunnalle: nämä bakteerejakin pienemmät näkymättömät viholliset levittävät AIDSin, ebolan, isorokon, noron ja influenssan kaltaisia tauteja, joihin ei ole juuri parannuskeinoja. Virukset esittelee virusten levittämiä tauteja, toimintatapoja ja käyttötapoja – viruksillekin voi olla monenlaista käyttöä, esimerkiks... Lue koko vinkki »
Rutto

Kari Heliövaara, Larry Huldén ja Lena Huldén: Rutto

Rutto kuuluu ihmiskunnan suurten vitsausten kärkeen. Monille tulee rutosta mieleen keskiajan musta surma, mutta kuten tästä mainiosta kirjasta oppii, rutto on piinannut ihmisiä jo kolmen suuren pandemian muodossa, eikä ole vieläkään poistunut keskuudestamme. Ihminen on kärsinyt rutosta jo pronssikaudella. Justinianuksen rutto oli ensimmäinen pan... Lue koko vinkki »
Kevät

Karl Ove Knausgård: Kevät

Karl Ove Knausgård haluaa näyttää pienelle tyttärelleen maailman sellaisena kuin se on. Vuodenaikasarjan ensimmäiset osat Syksy ja Talvi ovat lyhyiden kirjoitusten kokoelmia moninaisista aiheista ilman sen tarkempaa sisäistä juonta, ja osan Knausgårdin faneista ne lienevät jättäneen hieman kylmiksi. Nyt sarjan kolmas osa Kevät päästää lukijan taas ... Lue koko vinkki »
Maailman lahjakkain tyttö

M. R. Carey: Maailman lahjakkain tyttö

Melanie viettää yönsä sellissä, kuten muutkin lapset. Aamulla hänet kiinnitetään pyörätuoliin vartijan osoittaessa aseella ja kärrätään sitten luokkahuoneeseen saamaan oppia. Miksi aikuiset pelkäävät Melanieta ja muita lapsia? Miksi lapsia ylipäätään pidetään vangittuina? Mitä maailmalle on tapahtunut? Tässä vaiheessa ei taida olla suurikaan ... Lue koko vinkki »
Tervetuloa Amerikkaan

Linda Boström Knausgård: Tervetuloa Amerikkaan

Ellen on lakannut puhumasta. Hän on 11-vuotias, eikä suostu ilmaisemaan itseään millään tavoin, ei edes kirjoitusvihkoon, jonka hänen äitinsä on hänelle hankkinut. Suoraan hän kommunikoi vain Jumalalle rukouksissaan. Mutta Ellenin täytyy olla varovainen rukouksissaan: hän oli toivonut isänsä kuolemaa ja isä oli kuollut. Jäljelle jäivät, mutta eivät... Lue koko vinkki »
Kolme pienoisromaania

Thomas Bernhard: Kolme pienoisromaania

Tässä kirjassa on kolme erillistä pienoisromaania. Amras (1964) ilmestyi pian esikoisromaani Frostin jälkeen ja samaan varhaisten pienoisromaanien sarjaan kuuluvat myös Kortinpeluu (1969) ja Kävely (1971). Aiheet ovat Bernhardille ominaisia. Amras kertoo veljeksistä, joiden piti tehdä itsemurha yhdessä vanhempiensa kanssa. Vanhemmat ovat nyt kuo... Lue koko vinkki »
Adeno

Maija Haavisto: Adeno

Suomi 2050-luvulla on täynnä terveitä ihmisiä, koska kaikki juovat päivittäin vitaa, jokaiselle räätälöityä terveysjuomaa, joka pitää taudit loitolla ja pidentää elinikää huomattavasti. Melko synkkä tulevaisuudenkuva Adeno on, sillä sen maailmassa pelit ovat menneet tyystin pois muodista. Ihmisiä kiinnostaa vain virtuaalitodellisuudet. Kirjan pä... Lue koko vinkki »
Superhyvää suolistolle!

Leena Putkonen: Superhyvää suolistolle!

Superhyvä kirja kaikille niille, jotka kamppailevat erinäisten vatsavaivojen kanssa. Kaikenlaisten vippaskonstien jälkeen FODMAP-ruokavalio on hyväksi havaittu ja siitä on monelle ollut apua. Suoliston toiminnasta kerrotaan hyvin seikkaperäisesti. Ruokahalusta ja ravinnon imeytymisestä. Kaikista niistä oireista, joita tulee, kun suolisto ei toim... Lue koko vinkki »
Pyhän Antoniuksen tuli

Mika Pekkola: Pyhän Antoniuksen tuli

Nuori Freiburgin yliopiston vastavalmistunut lääkäri Simon Hoffman lähetetään läheiseen Roggendorfiin, josta kantautuu huhuja taudista, joka tuntuu riistävän tautiin sairastuneilta järjen. On 1400-luku ja Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan alueella vallitsevat levottomat ajat. Talonpojat kapinoivat ja katolisen kirkon inkvisitio lietsoo noit... Lue koko vinkki »
Ota kipu haltuun

Helena Miranda: Ota kipu haltuun

Suomessa on jopa yli miljoona pitkäaikaisista kivuista kärsivää ihmistä. Lääketieteen tohtori ja työterveyden dosentti Helena Mirandan kirjalla pitäisi siis olla todella laaja yleisö! Miranda tuntee myös omakohtaisesti kipupotilaan arjen, sillä hän on pitkään kärsinyt vaikeasta migreenistä ja iskiaksesta. Hänen kirjansa Ota kipu haltuun käsittelee ... Lue koko vinkki »
Iisakin kirkko

Kari Hotakainen: Iisakin kirkko

Vanha mies herää sairaalassa aivoverenvuodon jälkeen. Pois on päästävä, ja mielellään pian, sillä hänellä on tärkeä tehtävä. Hänen ainoa poikansa kultaa Pietarissa Iisakin kirkon kupoleja kaupungin valmistautuessa 300-vuotisjuhliin. Poika on tullut uskoon ja välit isään ovat katkenneet. Poika olisi saatava järkiinsä ennen kuin on liian myöhäistä. ... Lue koko vinkki »
Oneiron

Laura Lindstedt: Oneiron

Seitsemän toisilleen tuntematonta eri-ikäistä naista eri puolilta maailmaa kohtaa toisensa paikassa, jossa tavalliset luonnonlait eivät ole voimassa. Jokaisella naisella on yksi yhteinen ominaisuus: he ovat kuolleita. Mutta naisten persoonallisuus ei ole hävinnyt minnekään. He hakevat paikkaansa oudosta ryhmästään, kunnes he huomaavat, että selvitä... Lue koko vinkki »
Hyvä kosketus

Merete Mazzarella: Hyvä kosketus : ihmisen kehosta, terveydestä, hoitamisesta ja kirjallisuudesta

Olen aina pitänyt Merete Mazzarellaa hyvin viisaana ja sivistyneenä, eikä tämä nyt taskukirjapainoksena ilmestynyt Hyvä kosketus ­-kirja ainakaan riitele käsitykseni kanssa. Kirja sisältää laajahkoja esseitä, jotka puhuvat Mazzarellan – ja tietysti suomentaja Raija Viitasen ­ kauniilla kielellä terveydestä, hyvästä elämästä, sairastamisesta ja lääk... Lue koko vinkki »
Nerouden lähteillä

Jari Sinkkonen: Nerouden lähteillä : suurten säveltäjien hauras elämä

Jari Sinkkonen on tunnettu lastenpsykiatri ja pitkän linjan tietokirjailija. Vähemmän tunnettua lienee hänen musiikillinen koulutuksensa ja siitä kumpuava innostus klassiseen musiikkiin. Yhtä kaikki Sinkkonen lähestyy uudessa kirjassaan Nerouden lähteillä : suurten säveltäjien hauras elämä tuttuja säveltäjäneroja – Bach, Mozart, Beethoven, Schubert... Lue koko vinkki »