Tuomas Aivelo: Loputtomat loiset

Loputtomat loiset

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Suomalainen Tuomas Aivelo on tutkinut Madagaskarin hiirimakien loisia ja punkkien kantamia taudinaiheuttajia. Loisista hän on kirjoittanut paljon blogissaan Kaiken takana on loinen. Nyt on sitten kirjan aika.

Loputtomat loiset kertoo monenlaisista loisista: on ne isot suolistomadot, guineamadot ja muut ällötykset, jotka ehkä ensimmäisenä mieleen tulevat, mutta myös perinteisemmistä taudeistakin puhutaan. Tuhkarokkoa aiheuttava virus on yhtä lailla ihmisen loinen.

Aivelo käsittelee aiheensa perinpohjaisesti. Kirjassa kerrotaan, miksi tartuntatauteja ylipäänsä on olemassa, mistä ne tulevat ja miksi ihmisillä on niin paljon tauteja. Tartuntatautien ja loisten leviämisstrategioita vertaillaan ja kerrotaan, miten taudeista päästään eroon – ja miksi joistain taudeista ei ikinä päästä eroon.

Aivelo tutkailee myös tulevaa ja pohtii elinympäristöjen muuttumisen ja ilmastonmuutoksen vaikutusta tautien esiintymiseen ja leviämiseen uusille alueille. Lopuksi kysytään, onko ihmistä ylipäätään ilman tartuntatauteja.

Loputtomat loiset on erittäin kiinnostava kirja, aihepiiri on sellainen, joka jollain tasolla varmasti koskettaa kaikkia, ja asia on esitetty sujuvasti ja selkeästi.

Mielenkiintoisena uutena tietona opin teorian, että immuunipuolustuksemme olisi neandertaaleilta peritty ominaisuus, jota olemme tarvinneet – ja joka on tavallaan neandertaalien kosto haudan takaa nyt, kun siistissä ja hygienisessä maailmassamme se alkaa kääntyä meitä itseämme vastaan autoimmuunisairauksien muodossa.

Aivelo on tehnyt paljon kenttätutkimusta Madagaskarilla hiirimakien parissa ja kirjan varsinaisen sisällön ohessa kulkee asiaan liittyviä muistelmia Madagaskarilta. Nämäkin olivat oivallisia: ne tuovat kirjaan omakohtaisia kokemuksia ja persoonaa. Jutut ovat lisäksi todella kiinnostavia.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 307 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...