Kari Heliövaara, Larry Huldén ja Lena Huldén: Rutto

Osta kirja itsellesi

Rutto kuuluu ihmiskunnan suurten vitsausten kärkeen. Monille tulee rutosta mieleen keskiajan musta surma, mutta kuten tästä mainiosta kirjasta oppii, rutto on piinannut ihmisiä jo kolmen suuren pandemian muodossa, eikä ole vieläkään poistunut keskuudestamme.

Ihminen on kärsinyt rutosta jo pronssikaudella. Justinianuksen rutto oli ensimmäinen pandemia, joka sai alkunsa 500-luvulla. Toisen kerran rutto iski vakavasti 1300-luvulla ja kolmas pandemia pääsi täyteen vauhtiin 1800-luvulla ja katsottiin päättyneeksi niinkin myöhään kuin 1950-luvulla.

Siinä missä vaikkapa isorokko on onnistuttu hävittämään maailmasta, rutto on yhä seuranamme. Tauti on yhä iso ongelma Madagaskarilla ja esiintyy kotoperäisenä myös Intiassa, Kiinassa ja esimerkiksi Yhdysvaltojen länsirannikolla. Ruttobakteeri viihtyy hyvin monissa eri jyrsijöissä ja säilyy siten odottamassa sopivaa hetkeä iskeä ihmisiin.

Paikoitellen kirja uppoaa luettelomaiseen taudin leviämisen kuvaamiseen; se voi olla historialliselta kannalta tarpeellista, mutta kovin kiinnostavaa luettavaa se ei ole. Nämä kohdat pikalukien kirja jaksoi kuitenkin pitää mielenkiintoa yllä, sen verran jännittäviä asioita siinä kerrottiin.

Minulle uutta oli ruton laaja levinneisyys ja aktiivisuus vielä tänäkin päivänä. Samoin uutta oli japanilaisten julmat ihmiskokeet biologisen sodankäynnin kehittämiseksi toisen  maailmansodan aikana.

Rutto on huolelliseen tutkimustyöhön perustuva kirja. Lena Huldén on historioitsija ja hyönteisten asiantuntija, Larry Huldén on toiminut Luonnontieteellisen keskusmuseon intendettinä, Kari Heliövaara on metsäeläintieteen professori.

Tätä kirjaa parempaa aloituspistettä ruttoon perehtymiseen tuskin on tarjolla. Jos syvällisempi tutustuminen aiheeseen kiinnostaa, Ruton lähdeluettelo tarjoaa sitten nelisenkymmentä sivua kirjoja ja artikkeleita, joista kaivella lisätietoja.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.