Pathogenesis : A History of the World in Eight Plagues

Jonathan Kennedy: Pathogenesis : A History of the World in Eight Plagues

Perinteinen historia on ennen kaikkea edistyksen historiaa, jossa saamme kiittää nokkeluuttamme ja suurmiehiä nauttimistamme edistysaskelista. Tällainen historiankirjoitus on yhä enemmän painumassa taka-alalle, kun huomaamme, että sosiaalisiin ja poliittisiin muutoksiin vaikuttavat monet sellaiset asiat, jotka eivät ole aina niin ilmeisiä. Tämä on ... Lue koko vinkki »
Lucy meren rannalla

Elizabeth Strout: Lucy meren rannalla

Miten olikaan ihanaa tavata taas Lucy Barton läheisineen! Luulin jo jättäneeni heille jäähyväiset Stroutin edellisessä kirjassa Voi William!, mutta toisin kävi, ja niin sainkin hienon lukukokemuksen jälleen kerran. Tätä romaania ei muuten missään vaiheessa mainostettu edes itsenäisenä jatko-osana tuolle aiemmalle Voi Williamille!, mutta mielestäni ... Lue koko vinkki »
Laupias samarialainen

Cilla Börjlind ja Rolf Börjlind: Laupias samarialainen

Laupias samarialainen? Mitä tekemistä tällä Raamatun vertauksella nykyajan ruotsalaisen dekkarin kanssa? Vertauksessahan puhuttiin ojanpohjalle jääneestä pahoinpitelyn uhrista, jonka ohi kulkivat papit ja muut arvovaltaiset henkilöt, mutta halveksittu samarialainen auttoi häntä. Yhteys ei tulekaan esille ihan pian, mutta paljon tässä kirjassa tapah... Lue koko vinkki »
Kurissa ja nuhteessa

Ville Ranta: Kurissa ja nuhteessa : Pilapiirroksia 2019–2022

Jos on olemassa jokin ammattiryhmä, jota nykyinen maailmantilanne suosii, niin tokihan sen täytyy olla pilapiirtäjäin ammattikunta. Ville Rannan ajoitus Iltalehden pilapiirtäjänä 2019 olikin tässä mielessä mitä osuvin: korona-pandemia, ilmastokriisi, Ukrainan sota ja siihen linkittyvät Nato-keskustelut, kotimaisia pikkukriisejä unohtamatta. Kurissa... Lue koko vinkki »
Uusi alku

Teemu Laajasalo: Uusi alku : Elämä kulkutaudin muuttamassa maailmassa

Meidän aikuisten, joiden näkökulma elämään on pidempi kuin lapsilla ja nuorilla, on keskityttävä pitämään yllä toivoa. Se, minkä kanssa nyt kamppailemme, ei ole pysyvää. Me selviämme tästäkin kulkutaudista kuten aiemmatkin sukupolvet ovat selvineet omista kriiseistään. Kulkutaudit ovat kiinteä osa ihmiskunnan historiaa mutta niistä selviytymisen... Lue koko vinkki »
Marathonista Ateenaan

Kirsikka Myllyrinne: Marathonista Ateenaan : Matka jonka halusin juosta

Maraton on myyttinen juoksumatka, joka kiehtoo monia juoksun harrastajia ja joka on kirvoittanut runsaasti kirjallisuutta treenioppaista maraton­matka­kuvauksiin. Erityisen kiehtovaa on luonnollisesti juosta se aito ja alkuperäinen maraton Marathonista Ateenaan ja tämä ajatus on kiehtonut myös Kirsikka Myllyrinnettä siinä määrin, että hän on kirjoi... Lue koko vinkki »
Suvanto

Heidi Jaatinen: Suvanto

"Mutta supusta auennut suu kävi, rukinpyörä suihki, langan saattoi jo erottaa lepereestä ja tarina kiehnäytyi korviin minkään estämättä." On siinä Kilpeä, on siinä sen verran sananhehkua, ettei sitä saata sen nopeammin lukea kun mitä luin: kuukaudenpäivät. Jos lukee nopeammin, löytää ainoastaan tapahtumat ja juonet, ja silloin kadottaa taiteen, ... Lue koko vinkki »
The Fall

Jared Muralt: The Fall

Lähitulevaisuudessa lämpenevä ilmasto käristää sadot pelloille ja pistää ennätysmäiset pakolaisjoukot liikkelle kohti Eurooppaa. Yhdysvallat kiikkuu sisällissodan partaalla ja samalla kansainväliset logistiikkaketjut alkavat pettää. Kaiken tämän lisäksi pandemia harventaa ihmisten rivejä rankalla kädellä. Vielä hetken Liam perheineen elää melkein n... Lue koko vinkki »
Ruoka, ilmasto ja terveys

Risto Isomäki: Ruoka, ilmasto ja terveys

Monen muun kuin Risto Isomäen kohdalla tuskin voi todeta samaa, että saman kirjailijan dystopia ja tietokirja voivat olla lähellä toisiaan. Uusin teos Ruoka, ilmasto ja terveys kertoo helppotajuisesti ja perusteellisesti teeman keskeisistä asioista. Samalla se niputtaa nuo kolme toisiinsa sidoksissa olevaa asiaa hyvin yhteen. Siinä missä ilmasto... Lue koko vinkki »
Loppu on aina lähellä

Dan Carlin: Loppu on aina lähellä : Hardcore historiaa

Dan Carlinin on tunnettu huippusuositusta Hardcore history -podcastistaan. Loppu on aina lähellä on miehen ensiaskel kirjalliseen maailmaan ja sen lähtökohta on kieltämättä kutkuttava. Pidämme yhteiskuntaamme itsestään selvyytenä, ja kaikkea sitä mikä nyky-yhteiskuntaamme pyörittää. Olemme niin ikään tottuneet ajattelemaan kehitystä yksisuuntaisena... Lue koko vinkki »

Owen King ja Stephen King: Ruususen uni

Kaikkien aikojen kauhukirjailijan, Stephen Kingin, kirjoitustahti ei hellitä. Tällä kertaa hän on tehnyt yhteistyötä poikansa Owenin kanssa. Tuloksena on Ruususen uni, joka oli ehdolla kauhukirjoille jaettavaan Bram Stoker -palkintoon ja valittiin Goodreadsin yleisöäänestyksessä vuoden kauhukirjaksi. Ruususen unen keskipisteessä on kumma tauti, ... Lue koko vinkki »
Loputtomat loiset

Tuomas Aivelo: Loputtomat loiset

Suomalainen Tuomas Aivelo on tutkinut Madagaskarin hiirimakien loisia ja punkkien kantamia taudinaiheuttajia. Loisista hän on kirjoittanut paljon blogissaan Kaiken takana on loinen. Nyt on sitten kirjan aika. Loputtomat loiset kertoo monenlaisista loisista: on ne isot suolistomadot, guineamadot ja muut ällötykset, jotka ehkä ensimmäisenä mieleen... Lue koko vinkki »
Rutto

Kari Heliövaara, Larry Huldén ja Lena Huldén: Rutto

Rutto kuuluu ihmiskunnan suurten vitsausten kärkeen. Monille tulee rutosta mieleen keskiajan musta surma, mutta kuten tästä mainiosta kirjasta oppii, rutto on piinannut ihmisiä jo kolmen suuren pandemian muodossa, eikä ole vieläkään poistunut keskuudestamme. Ihminen on kärsinyt rutosta jo pronssikaudella. Justinianuksen rutto oli ensimmäinen pan... Lue koko vinkki »
Tuomiopäivän kirja

Connie Willis: Tuomiopäivän kirja

Aikamatkailu tekee historiantutkimukselle saman kuin Indiana Jones arkeologialle: karistaa pölyt, panee professoreihin liikettä ja vaatii opiskelijoilta vähän uudenlaista taitoarsenaalia. Vuonna 2054 aikamatkailusta on tullut aika tavallinen historiantutkimuksen metodi. Mitä kauemmas menneisyyteen tutkijoita lähetetään, sitä arvaamattomammiksi s... Lue koko vinkki »

Lauren Oliver: Delirium : rakkaus on harhaa

Myönnän, että tartuin tähän opukseen melko pienin odotuksin. Nimi ei ole kovin kuvaava ja odotin aikalailla erilaista kirjaa. Erittäin miellyttävä yllätys, tämähän on suhteellisen mainio trilogian aloitus. Tulevaisuuden yhteiskunta vaikuttaa lähinnä dystopialta, jossa yksilön valinnat ovat tiukasti kontrolloituja, esimerkiksi harrastukset ja kou... Lue koko vinkki »