Jared Muralt: The Fall

The Fall

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Lähitulevaisuudessa lämpenevä ilmasto käristää sadot pelloille ja pistää ennätysmäiset pakolaisjoukot liikkelle kohti Eurooppaa. Yhdysvallat kiikkuu sisällissodan partaalla ja samalla kansainväliset logistiikkaketjut alkavat pettää. Kaiken tämän lisäksi pandemia harventaa ihmisten rivejä rankalla kädellä. Vielä hetken Liam perheineen elää melkein normaalia elämää, mutta arki muuttuu nopeasti selviytymiskamppailuksi kun lopullinen romahdus osoittautuu väistämättömäksi. Elämä autioituvissa kaupungeissa on lopulta mahdotonta, mutta onko elon mahdollisuudet loputa yhtään sen paremmat maaseudullakaan? Kun yhtälöön vielä lisää Liamin tyttären löytämän hylätyn vauvan, tilanne on lievästi sanottuna haastava.

Sanotaan heti alkuun, että The Fall on lukuisat kehunsa ansainnut. Verrattuna moniin muihin post-apokalyptisiin selviytymistarinoihin The Fall toimii niin hyvin kuin toimii koska Jared Muralt hyödyntää sarjakuvassaan tehokkaasti tämän hetken suurimpia uhkakuvia. Sarjakuvan esittämä visio yhteiskunnan romahtamisesta on kaiken kaikkiaan epämiellyttävän uskottavasti kerrottu.

Muraltin uskomattoman yksityiskohtaiset kuvitukset yhdistettynä tunnelmalliseen ja tehokkaaseen kuvakerrontaan, tekee lukukokemuksesta myös hyvin elokuvamaisen kokemuksen. Aloin selailemaan sarjakuvaa ennen nukkumaan menoa, mutta kerronta osoittautui niin vangitsevaksi, että sarjakuva olikin pakko lukea loppuun yhdeltä istumalta, mikä on tietysti hyvän sarjakuvan merkki. Muraltin visuaalinen esikuva on selkeästi värimaailmaa myöten legendaarinen Moebius ja mikäpäs siinä, kun lopputulos näyttää näinkin upealta.

Se on kuitenkin sanottava, että kohtuullisen realistista otetta lukuun ottamatta, mikään erityisen omaperäinen The Fall ei ole – ainakaan vielä. Ehkä selviytymiskamppailu sivilisaation raunioissa väistämättä toistaa tiettyä kaavaa, mutta jos tämä kaava on jo tuttu lukemattomista peleistä, elokuvista ja sarjakuvista niin mitään erityisen uutta ei ole tässä tapauksessa luvassa. Tämän ensimmäisen osan lopusta löytyy Muraltin haastattelu, jossa hän pohtii sarjakuvansa tulevaisuutta, ja sitä mahdollisuutta että sarjakuva käsittelisi aikanaan myös sivistyksen nousua tuhkasta. Saapi nähdä. Tarina on vielä alussa ja mahdollisuuksia on lopulta vaikka mihin.

Tämän ensimmäisen osan vahvuus on joka tapauksessa tiukka kerronta joka pitää otteessaan. Valitettavasti muutamissa kohdissa siirtymät kohtauksesta toiseen olivat kuitenkin hieman epäselviä, mikä yllätti koska sarjakuvan kerronta on muuten Muraltilla niin hyvin hallussa. Tällaiset pienet virheet eivät kuitenkaan itseäni erityisemmin haitanneet, tarinan imu oli sen verran vahva. Toivoa sopii, että Muralt onnistuu pitämään jatkossa tason yllä, koska jos onnistuu niin tässä saattaa olla käsissä todellinen voittaja.

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 277 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...