Risto Isomäki: Ruoka, ilmasto ja terveys

Ruoka, ilmasto ja terveys

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Monen muun kuin Risto Isomäen kohdalla tuskin voi todeta samaa, että saman kirjailijan dystopia ja tietokirja voivat olla lähellä toisiaan. Uusin teos Ruoka, ilmasto ja terveys kertoo helppotajuisesti ja perusteellisesti teeman keskeisistä asioista. Samalla se niputtaa nuo kolme toisiinsa sidoksissa olevaa asiaa hyvin yhteen.

Siinä missä ilmastoasioiden poliittista keskustelua vaivaa usein mustavalkoisuus ja nopeat päätelmät heppoisin perustein, niin Isomäen mielipiteiden taustalla ovat yleensä lukuisat tutkimukset. Kirjan lähdeluettelo on yli 30 sivun pituinen ja silti Isomäen mielestä se on aiheeseen suppea ja montaa asiaa on tutkittu aivan liian vähän.

Ensimmäisenä on käsittelyssä ihmisen terveys ja pienehköön sivumäärään mahtuu paljon tietoa. Arkiliikunnan merkitys, liiallisen istumisen haitat tai d-vitamiinin tarpeellisuus ovat varmaan jokaiselle tuttuja aiheita. Lihapainotteisen ruokavalion suorat ja välilliset vaikutukset terveyteen ja ilmastoon ovat kirjan ydin.

Luku Hiljainen epidemia on kuuman ajankohtainen koronaviruksen jyllätessä edelleen ympäri maailmaa. Paino on kuitenkin menneissä pandemioissa ja niiden syissä. Tutuimpia niistä ovat espanjantauti ja sikainfluenssa. Monen vakavan taudin jäljet johtavat eläinten tehotuotantoon.

Luvut ovat oleellinen osa kirjaa ja monet niistä ovat aika pysäyttäviä. Esimerkiksi noin 50 % makeasta käyttövedestä menee eläintuotantoon ja antibiooteista noin 77 % syötetään eläimille, jotka tavalla tai toisella päätyvät ihmisten ravinnoksi.

Isomäki on visionääri, jonka monet havainnot ovat vuosien varrella osoittautuneet osuviksi. Esimerkiksi vuonna 2008 julkaistussa 34 tapaa estää maapallon ylikuumeneminen hän kertoi aivan samoista asioista, joista alettiin puhua laajemmin vasta kymmenen vuotta myöhemmin. Hän ei myöskään epäröi kertoa olevansa eri mieltä, kuten luku palmuöljystä hyvin kertoo.

Ruoka, ilmasto ja terveys ei maalaa totuuksia tai saarnaa. Se kertoo, pohtii, kyseenalaistaa ja ehdottaa. Sopii jokaiselle, jota oma, läheisten ja ympäristön terveys sekä tulevaisuus kiinnostaa.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...