Helena Miranda: Ota kipu haltuun

Ota kipu haltuun

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Suomessa on jopa yli miljoona pitkäaikaisista kivuista kärsivää ihmistä. Lääketieteen tohtori ja työterveyden dosentti Helena Mirandan kirjalla pitäisi siis olla todella laaja yleisö! Miranda tuntee myös omakohtaisesti kipupotilaan arjen, sillä hän on pitkään kärsinyt vaikeasta migreenistä ja iskiaksesta. Hänen kirjansa Ota kipu haltuun käsittelee kivunhoidon lääkkeettömiä keinoja; lääkehoidon perusteet on käsitelty vain lyhyesti kirjan loppuosassa.

Kipukokemukset ovat hyvin moninaisia. Ihmisten kipukynnys vaihtelee: toinen voi kokea sietämättömänä sellaisen kivun, jota toinen tuskin tuntee. Myös ajatukset ja tunteet vaikuttavat kivun kokemiseen. Miranda antaa kirjassaan tuhdin paketin käytännöllisiä apuneuvoja kivun hallintaan, ja on varmasti lohdullista tietää, että lääkkeettömiä keinoja on paljon.

Tosin harvat kirjan neuvoista ja ohjeista ovat vallankumouksellisen uusia: hyvä uni, sopiva ravinto ja liikunta, myönteisiä elämyksiä tuovat vapaa-­ajan viettotavat ja kohtuullinen työnteko ovat Mirandan mukaan kivunhoidon kulmakiviä. Siis sellaiset asiat, jotka ovat muutenkin oleellisia hyvän elämän kannalta. Mirandalla on kuitenkin kosolti tutkimustietoa väitteidensä tueksi, ja kirjan lopussa on lueteltu lähteinä käytetyt tutkimukset, jotka kyllä näyttävät julkaistun ihan vakavasti otettavissa alan kansainvälisissä julkaisuissa. Lisäksi hän kertoo aina myös oman henkilökohtaisen kokemuksensa lääkärinä ja kipupotilaana.

Antaako Mirandan kirja siis mitään uutta kivuissaan kärvistelevälle? Ehkäpä ei, mutta sen sanoma tuntuu kohtalaisen tärkeältä. Onneksi positiivista ajattelua ei ole kirjassa viety liian pitkälle, eikä Miranda yleensä sorru lässyttävään empatiatätimäisyyteen. Tosin en oikein jaksa uskoa että Putouksen huumorille nauramisella tai internetin kissavideoiden katselulla voisi olla kivunhoidossa kovin kestävää vaikutusta, vaikka Miranda niitä toistuvasti potilaille suositteleekin.

Tuija

Olen Tuija ja kirjat ovat kuuluneet olennaisesti elämääni jo yli 50 vuoden ajan. Työurakin sijoittui kirjastoihin, joten lapsuuden haave kirjojen ympäröimästä elämästä on toteutunut. Rakastan laatukirjallisuutta, tyttökirjoja ja hyviä dekkareita. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 305 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...