Helena Miranda: Ota kipu haltuun

Osta kirja itsellesi

Suomessa on jopa yli miljoona pitkäaikaisista kivuista kärsivää ihmistä. Lääketieteen tohtori ja työterveyden dosentti Helena Mirandan kirjalla pitäisi siis olla todella laaja yleisö! Miranda tuntee myös omakohtaisesti kipupotilaan arjen, sillä hän on pitkään kärsinyt vaikeasta migreenistä ja iskiaksesta. Hänen kirjansa Ota kipu haltuun käsittelee kivunhoidon lääkkeettömiä keinoja; lääkehoidon perusteet on käsitelty vain lyhyesti kirjan loppuosassa.

Kipukokemukset ovat hyvin moninaisia. Ihmisten kipukynnys vaihtelee: toinen voi kokea sietämättömänä sellaisen kivun, jota toinen tuskin tuntee. Myös ajatukset ja tunteet vaikuttavat kivun kokemiseen. Miranda antaa kirjassaan tuhdin paketin käytännöllisiä apuneuvoja kivun hallintaan, ja on varmasti lohdullista tietää, että lääkkeettömiä keinoja on paljon. Tosin harvat kirjan neuvoista ja ohjeista ovat vallankumouksellisen uusia: hyvä uni, sopiva ravinto ja liikunta, myönteisiä elämyksiä tuovat vapaa-­ajan viettotavat ja kohtuullinen työnteko ovat Mirandan mukaan kivunhoidon kulmakiviä. Siis sellaiset asiat, jotka ovat muutenkin oleellisia hyvän elämän kannalta. Mirandalla on kuitenkin kosolti tutkimustietoa väitteidensä tueksi, ja kirjan lopussa on lueteltu lähteinä käytetyt tutkimukset, jotka kyllä näyttävät julkaistun ihan vakavasti otettavissa alan kansainvälisissä julkaisuissa. Lisäksi hän kertoo aina myös oman henkilökohtaisen kokemuksensa lääkärinä ja kipupotilaana.

Antaako Mirandan kirja siis mitään uutta kivuissaan kärvistelevälle? Ehkäpä ei, mutta sen sanoma tuntuu kohtalaisen tärkeältä. Onneksi positiivista ajattelua ei ole kirjassa viety liian pitkälle, eikä Miranda yleensä sorru lässyttävään empatiatätimäisyyteen. Tosin en oikein jaksa uskoa että Putouksen huumorille nauramisella tai internetin kissavideoiden katselulla voisi olla kivunhoidossa kovin kestävää vaikutusta, vaikka Miranda niitä toistuvasti potilaille suositteleekin.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Tuija

Olen Tuija ja olen suhtautunut intohimoisesti kirjoihin ja lukemiseen jo yli 50 vuoden ajan. Myös työni on kirjojen parissa puurtamista, sillä toimin tietopalveluneuvojana Tampereen yliopiston kirjastossa. Luen mieluiten kaikkea laatukirjallisuutta dekkareita ja tyttökirjoja unohtamatta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...