Anja Snellman: Lemmikkikaupan tytöt

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Teinityttö Jasmin ja hänen ystävättärensä Linda ovat kadonneet. Aika nopeasti lukija saa tietää, että Jasmin ja Linda ovat ihmiskaupan uhreja ja että Linda on kuollut mutta Jasmin on elossa. Tämä ei ole tyttökirja eikä nuorisodekkari.

Mitä siis on tapahtunut? Teos on rakenteeltaan kiinnostava kuoriessaan vähä vähältä tapahtumat esiin. Näinhän totuudet valkenevat oikeassakin elämässä. Minäkertoja Jasminin kautta saamme tietää myös, mitä vielä paljon myöhemmin tapahtuu.

Jasminin äänen kanssa vuorottelevat äidin tarina ja lemmikkikaupan Randin tarina. Ajallisesti kerronta kulkee vuoroin eteenpäin vuoroin taaksepäin. Sitä on kuitenkin helppo seurata, koska äänet ja näkökulmat erottuvat, äidin osuus myös typografisesti. Snellmanin kerrontatapa on selkeä.

Jasminin tarina on kaikin puolin mahdollinen, vähemmän äärimmäisenä jopa tavallinen: kerrankos nämä jasminit lähtevät ihailemiensa ja kokeneemmaksi uskomiensa lindojen mukana rooliin, josta kokemus ei riitä soittamaan hälytyskelloja. Kun ei ymmärrä, ei ymmärrä kysyäkään. Tyttöjen äidit sekä ihmiskauppamiehet ovat selkeiksi hahmoteltuja, tarinaan tarkoitettuja tyyppejä. Lukijoita varmaan kiinnostavat myös gynekologilla käyvät naiset ja heidän vaivansa ja elämäntilanteensa.

Teoksen merkitys on seksikauppanäkökulman laajentaminen. Fiktion ohessa Snellman täräyttää kirjan loppuun prostituution historiaa käsittelevän epilogin – hyvä lisä teoksen antiin.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...