Luova tekoäly työn supervoimana – jo Immo Salon kirjan nimi houkuttelee lukemaan: kukapa ei haluaisi valjastaa tekoälyä avukseen ja saada työhönsä lisää tehoa, taitoa ja luovuutta?
Immo Salo on kokenut kouluttaja, kirjailija ja sarjayrittäjä. Kouluttajana hän on erikoistunut digitalisaation, ChatGPT:n ja luovan tekoälyn mahdollisuuksiin ja menetelmiin. Kirjoissaan Salo käsittelee tekoälyä, big dataa, pilvipalveluita ja analytiikkaa.
Jos teet työtä, johon nykyisin saatavilla olevat generatiivisen tekoälyn ratkaisut antavat uutta potkua, kannattaa tarttua tähän kirjaan. Siinä esitellään kattavasti tällä hetkellä tarjolla olevia luovan tekoälyn sovelluksia ja miten niitä käytetään. Teoksen lukemalla saa hyvän käsityksen siitä, millaisia tekoälytehosteita suuret yhtiöt kuten Microsoft ja Google tarjoavat perusohjelmistojensa mukana.
Suurten ja tunnettujen ohjelmistoyritysten lisäksi kirjassa esitellään myös vähemmän tunnettujen pienempien yritysten tarjoamia palveluja. Esimerkkejä on tekstin, kuvien, videoiden ja äänen tuottamisesta sekä suurten tietoaineistojen käsittelemisestä ja ohjelmoinnista. Runsaiden ja konkreettisten esimerkkien avulla lukija saa käsityksen kunkin sovelluksen toiminnan periaatteista ja ominaisuuksista.
Innostuneen lukijan kannattaa kuitenkin huomata, että kirjassa esiteltyjen ohjelmistojen ominaisuudet sisältyvät niiden maksullisiin versioihin. Kaikkia toimintoja ei siis voi kokeilla ilmaisversioilla.
Kirjan pääpaino on luovaan tekoälyyn perustuvien ohjelmistojen toimintaperiaatteiden, hyötyjen ja mahdollisuuksien esittelyssä. Niiden lisäksi kirjassa käsitellään tekoälyratkaisuiden käyttöön ottamista organisaatioissa ja muutamia eettisiä näkökulmia.
Tekoälyn käyttämistä voi hyvin kokeilla ja harjoitella vapaa-ajan huvituksena. Työtehtävissä käyttöön ottaminen edellyttää organisaatioilta osaamista, yhteisiä sopimuksia ja näkemystä eri sovellusten hyödyllisyydestä juuri omassa organisaatiossa.
Joihinkin organisaatioihin tekoäly hiipii kuin salaa, kun työntekijät ottavat käyttöön erilaisia välineitä ilman organisaation määrittelemiä tavoitteita ja linjauksia. Suositeltavampaa kuitenkin on, että työpaikalla tehdään päätös jonkin hyödylliseksi arvioidun sovelluksen kokeilemisesta. Kokeilematta on vaikea muodostaa näkemystä siitä, hyödyttääkö tekoälyn käyttäminen organisaatioita vai ei. Organisaation kehittymistä luovan tekoälyn käyttäjänä edistää tiedon jakaminen, yhdessä oppiminen ja ideoiden, kokemusten ja näkemysten jakaminen organisaation järjestämissä tilanteissa.
On hyvä, että tekoälyä käsittelevissä kirjoissa muistetaan aina tuoda esille myös sen käyttämiseen liittyviä eettisiä haasteita. Tässä kirjassa pohditaan muun muassa tekoälyn käyttämisen läpinäkyvyyttä ja avoimuutta, sen tuottamaa vinoutunutta sisältöä ja hallusinaatioita, tekijänoikeuksia ja tietosuojaa sekä tekoälyn väärinkäyttöä, kuten deepfake-sisältöjä.
Kirja on hyvä lähdeteos kaikille luovan tekoälyn monista mahdollisuuksista kiinnostuneille. Siinä esitellyt esimerkit herättävät ideoita siihen, miten tekoälyä voisi hyödyntää omassa työssä tai arjessa.