Edward St Aubyn: Mediamoguli

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Vanha miljardööri Henry Dunbar karkaa Manchesterin liepeiltä hoitokodista, johon hänen tyttärensä ovat säilöneet hänet. On ratkaiseva viikko ennen Dunbarin mediaimperiumin yhtiökokousta, jossa kahden vanhimman tyttären suunnitelmana on syöstä isä lopullisesti yhtiön johdosta ja jättää myös nuorin tytär nuolemaan näppejään. Mutta vanha Dunbar ei ole ihan niin seniili kuin perhelääkärin lääkityksen hänestä olisi pitänyt tehdä. Eikä vanhimpien tyttärien suunnitelma muiltakaan osin ihan aukoton ole. Ettei vain kukaan vuotaisi nurkanvaltaussuunnitelmaa pahimmalle kilpailijalle…

Edward St Aubynin Mediamoguli on osa Hogarth Shakespeare -sarjaa, jossa nimekkäät nykykirjailijat Margaret Atwoodista Jo Nesbøn tulkitsevat uudelleen William Shakespearen keskeistä tuotantoa. Koko kahdeksanosainen sarja on Johnny Knigan kustannusohjelmassa muutaman seuraavan vuoden aikana.

Mediamogulin pohjatekstinä on Kuningas Lear, tragedia vallanhimosta ja petturuudesta perheen sisällä. St Aubynin sovitus nykyaikaiseen bisnesimperiumiin on toimiva ja viileän tyylikäs. Teksti lainailee paikka paikoin Shakespearen alkutekstiä useammastakin näytelmästä, vaikka kirjallisuuslaji onkin käännetty suoraksi proosaksi. Välillä St Aubyn ehkä tietoisestikin pyrkii ärsyttämään Dunbarin tyttärien rietasteluilla ja melko vapaamielisellä päihteiden käytöllä. Kokonaisuus pysyy kuitenkin Mediamogulissa paremmin kasassa kuin vaikkapa Nesbøn Macbethissä.

Tällaiset pastissit ovat aina hieman hankala tyylilaji, Shakespearen mukailut vielä omanlaisensa vuori kuljettavaksi. Edward St Aubynin Mediamoguli on onnistunut versiointi iättömästä aiheesta. Suosittelen.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Hannun haastattelu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...