Edward St Aubyn: Mediamoguli

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Vanha miljardööri Henry Dunbar karkaa Manchesterin liepeiltä hoitokodista, johon hänen tyttärensä ovat säilöneet hänet. On ratkaiseva viikko ennen Dunbarin mediaimperiumin yhtiökokousta, jossa kahden vanhimman tyttären suunnitelmana on syöstä isä lopullisesti yhtiön johdosta ja jättää myös nuorin tytär nuolemaan näppejään. Mutta vanha Dunbar ei ole ihan niin seniili kuin perhelääkärin lääkityksen hänestä olisi pitänyt tehdä. Eikä vanhimpien tyttärien suunnitelma muiltakaan osin ihan aukoton ole. Ettei vain kukaan vuotaisi nurkanvaltaussuunnitelmaa pahimmalle kilpailijalle…

Edward St Aubynin Mediamoguli on osa Hogarth Shakespeare -sarjaa, jossa nimekkäät nykykirjailijat Margaret Atwoodista Jo Nesbøn tulkitsevat uudelleen William Shakespearen keskeistä tuotantoa. Koko kahdeksanosainen sarja on Johnny Knigan kustannusohjelmassa muutaman seuraavan vuoden aikana.

Mediamogulin pohjatekstinä on Kuningas Lear, tragedia vallanhimosta ja petturuudesta perheen sisällä. St Aubynin sovitus nykyaikaiseen bisnesimperiumiin on toimiva ja viileän tyylikäs. Teksti lainailee paikka paikoin Shakespearen alkutekstiä useammastakin näytelmästä, vaikka kirjallisuuslaji onkin käännetty suoraksi proosaksi. Välillä St Aubyn ehkä tietoisestikin pyrkii ärsyttämään Dunbarin tyttärien rietasteluilla ja melko vapaamielisellä päihteiden käytöllä. Kokonaisuus pysyy kuitenkin Mediamogulissa paremmin kasassa kuin vaikkapa Nesbøn Macbethissä.

Tällaiset pastissit ovat aina hieman hankala tyylilaji, Shakespearen mukailut vielä omanlaisensa vuori kuljettavaksi. Edward St Aubynin Mediamoguli on onnistunut versiointi iättömästä aiheesta. Suosittelen.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...